Da har jeg satt mitt første øl noensinne og mange spm trenger seg på trass et kjapt kurs i BIAB.
1) Ølet - en American IPA - ble satt 18.02. Det er omtrent stoppet å gjære nå. Bør jeg bare stikke den om og sette på sukker for karbonering og så over på flasker eller bør jeg prøve å få starta gjæringa igjen? Selger plukket ut det gjæra som var best egnet. Husker ikke navnet men den var flytende. Det gjæra forøvrig godt de første 4 dagene. Kanskje jeg lot rørene ligge for kort tid i romtemp før jeg brukte dem...? Bare en halvtime er kanskje alt for lite selv om de ble tatt ut av et skap som holder +10C.
2) Jeg tok muligens ikke stor nok høyde for denne fordampinga som skjer under mesking og koking av vørter. Jeg klarer ikke beregne hva som er igjen av det opprinnelige 28 literne, men hva "bør" det være?
3) Kan noe gjøres med typ "manglende mengde" i forbindelse med karbonering - som å tilsette mer vann enn "nødvendig"?
Jeg målte 1.065 før gjæring og det lukter både godt og sterkt av brygget, tror nok det blir et bra øl uansett og gleder meg til å måle etter gjæring. Temperaturen er Helt stabil i bryggerommet: 19 grader ved gulvet der brygget står. Jeg sjekker hver dag. Renholdet burde det ikke være noe å si på og det er ingen trekk noe sted. Kanskje bare følge magefølelsen og starte med omstikking, karbonering, flasketapping og lagring sånn ganske så fort sånn at jeg får satt en ny batch Ha en fin dag!
1) Ølet - en American IPA - ble satt 18.02. Det er omtrent stoppet å gjære nå. Bør jeg bare stikke den om og sette på sukker for karbonering og så over på flasker eller bør jeg prøve å få starta gjæringa igjen? Selger plukket ut det gjæra som var best egnet. Husker ikke navnet men den var flytende. Det gjæra forøvrig godt de første 4 dagene. Kanskje jeg lot rørene ligge for kort tid i romtemp før jeg brukte dem...? Bare en halvtime er kanskje alt for lite selv om de ble tatt ut av et skap som holder +10C.
2) Jeg tok muligens ikke stor nok høyde for denne fordampinga som skjer under mesking og koking av vørter. Jeg klarer ikke beregne hva som er igjen av det opprinnelige 28 literne, men hva "bør" det være?
3) Kan noe gjøres med typ "manglende mengde" i forbindelse med karbonering - som å tilsette mer vann enn "nødvendig"?
Jeg målte 1.065 før gjæring og det lukter både godt og sterkt av brygget, tror nok det blir et bra øl uansett og gleder meg til å måle etter gjæring. Temperaturen er Helt stabil i bryggerommet: 19 grader ved gulvet der brygget står. Jeg sjekker hver dag. Renholdet burde det ikke være noe å si på og det er ingen trekk noe sted. Kanskje bare følge magefølelsen og starte med omstikking, karbonering, flasketapping og lagring sånn ganske så fort sånn at jeg får satt en ny batch Ha en fin dag!