cjohansen
Norbrygg-medlem
Karrierens andre flaskebombe er et faktum. Kan ikke si annet enn at det tar hardt på stoltheten. Etter å ha ryddet opp rotet trenger jeg nå litt hjelp med diagnostisering for å finne ut om jeg har ødelagt store deler av en batch med amatørmessig flasking.
Flasket en batch Wit i går. WLP400. Har stått 21 dager på primærbøtte, gjæren hadde bunnfalt skikkelig, og FG ble målt til 1.011. Regnet 8gr sukker/liter for 22 liter = 176g, kokt i 500ml vann. Det ble 23 liter totalt, så 7.65g sukker per liter. Stakk om ved å helle sukkerlaken i først, så sørge for at heverten laget en liten "whirlpool" så det blandet seg. Rørte så ekstra med en desinfisert skje til slutt.
Flaskingen foregikk ganske kjapt og greit, flaskene var klare og hang på flasketreet når bøtta kom på bordet, så blandingen har ikke stått lenge nok til at den kan ha skilt seg nevneverdig.
I dag: kommer inn på bryggerommet og observerer at det lukter mer øl enn det burde. Finner årsaken:
Mine teorier:
1) Sukkerlaken har ikke blandet seg godt nok, så de siste flaskene har fått for mye sukker i seg. Flaska som røyk er en halvliter, og jeg flasket den første halvparten i 0.33-flasker, så det kan stemme. Samtidig er det litt drøyt at det skulle skje på ett eneste døgn.
2) Flaskene har stått ganske skitne etter en fest en stund. Jeg renset dem i PBW og varmt vann i går, og alle flaskene jeg brukte var tilsynelatende rene - kanskje har de allikevel blitt infisert? Lite sannsynlig i mine øyne, gitt tidsrammen for det hele.
3) Svakhet i denne flaska. På min eneste andre flaskebombe, der jeg hadde flasket med en hissigere gjær enn jeg gjæret med, røyk bunnen på flaska. Her har siden gått ut. Det er en liten sprek i forlengelsen av hullet nederst, ellers er den like hel.
Jeg har gjort en gravity-måling av flaska som røyk, og den ligger på rundt 1.011. Åpnet en annen flaske, og den var karbonert, men ikke noe overdrevent. Allikevel faretruende kjapt - noe som hinter om alt 1) over kanskje? Åpnet også en 0.33, og den hadde også litt fizz, men mindre. Jeg satt kjapt på ny kork.
Har satt batchen i søplesekker på et trygt sted inntil videre. Det døveste er at jeg ga bort noen flasker i går, og i dag måtte advare om at de kanskje eksploderer....
Noen som har vært borti noe lignende? Teorier? Hån? Hva som helst?
Flasket en batch Wit i går. WLP400. Har stått 21 dager på primærbøtte, gjæren hadde bunnfalt skikkelig, og FG ble målt til 1.011. Regnet 8gr sukker/liter for 22 liter = 176g, kokt i 500ml vann. Det ble 23 liter totalt, så 7.65g sukker per liter. Stakk om ved å helle sukkerlaken i først, så sørge for at heverten laget en liten "whirlpool" så det blandet seg. Rørte så ekstra med en desinfisert skje til slutt.
Flaskingen foregikk ganske kjapt og greit, flaskene var klare og hang på flasketreet når bøtta kom på bordet, så blandingen har ikke stått lenge nok til at den kan ha skilt seg nevneverdig.
I dag: kommer inn på bryggerommet og observerer at det lukter mer øl enn det burde. Finner årsaken:
Mine teorier:
1) Sukkerlaken har ikke blandet seg godt nok, så de siste flaskene har fått for mye sukker i seg. Flaska som røyk er en halvliter, og jeg flasket den første halvparten i 0.33-flasker, så det kan stemme. Samtidig er det litt drøyt at det skulle skje på ett eneste døgn.
2) Flaskene har stått ganske skitne etter en fest en stund. Jeg renset dem i PBW og varmt vann i går, og alle flaskene jeg brukte var tilsynelatende rene - kanskje har de allikevel blitt infisert? Lite sannsynlig i mine øyne, gitt tidsrammen for det hele.
3) Svakhet i denne flaska. På min eneste andre flaskebombe, der jeg hadde flasket med en hissigere gjær enn jeg gjæret med, røyk bunnen på flaska. Her har siden gått ut. Det er en liten sprek i forlengelsen av hullet nederst, ellers er den like hel.
Jeg har gjort en gravity-måling av flaska som røyk, og den ligger på rundt 1.011. Åpnet en annen flaske, og den var karbonert, men ikke noe overdrevent. Allikevel faretruende kjapt - noe som hinter om alt 1) over kanskje? Åpnet også en 0.33, og den hadde også litt fizz, men mindre. Jeg satt kjapt på ny kork.
Har satt batchen i søplesekker på et trygt sted inntil videre. Det døveste er at jeg ga bort noen flasker i går, og i dag måtte advare om at de kanskje eksploderer....
Noen som har vært borti noe lignende? Teorier? Hån? Hva som helst?