Hvordan måle OG og FG ved High Gravity Brewing?

Hei!

Kan noen fortelle meg hvordan jeg kan måle OG og FG ved High Gravity Brewing? Jeg har brygget et øl med OG 1.078, men trenger noen ekstra liter for å komme meg opp til 20 liter. Derfor skal jeg vanne det ut med noen liter kokt vann etter to dagers gjæring.

Hvordan finner jeg da ut hva endelig alkoholprosent blir?

Ølglad hilsen
Audun.
 
Her har jeg ingen erfaring, men logikken tilsier måling før og etter tilsetting av vann, for så å trekke av differansen i fra OG. Skulle ikke det bli sånn ca korrekt?
 
I beersmith har man utvanningsverktøy, som gir en enkel utregning ved  tilsetting av vann. Legger man inn OG på 1078 og 1 l vann med et utgangspunkt på 19 l,  så ender man på 1074. 18l + 2 l gir 1070. 17l + 3l gir 1066.
 
Brewer's Friend har en strålende oppskriftkalkulator. Bare skriv inn "batch size" og "boil size", legg inn ingredienser, så tar den seg av resten.
 
Det er vel bare å bruke god gammeldags brøkregning, ? Eller % om man vil? Rent vann skal jo være 0, (1,000)-
78*17/20 = 66,3 som eksempel med 17 l vørter som holder 78 + 3 l vann-
 
Tilbake
Topp