Den er ikke "glutenfri" etter en helaften i følge madammen. Noen går greit, flere går ikke greit. Det er visstnok flere glutenallergikere som har reagert på den testen som sier at den er glutenfri.
Det er det eneste ølet i Norge som Norsk cøliakiforening har godkjent produksjonen av, så dersom hun mener at ølet ikke er glutenfritt så bør hun ta det opp med dem. Eventuelt med Ringnes, som til syvende og sist har ansvaret for produktet. Competetive ELISA 5 regnes som en god test for øl og andre produkter med hydrolysert gluten, og hver batch skal være testet med den.
I likhet med mange produkter som er merket glutenfritt, inneholder mange glutenfrie øl spormengder av gluten. For at ei vare skal kunne merkes slik, må det inneholde under 20 ppm gluten (20 mg/kg). De fleste cøliakere får hver dag i seg en del gluten, og det er vanlig å regne 100 mg som ei grense for hva som går greit. Dersom man har spist en del andre produkter som også inneholder spor av gluten i løpet av dagen, vil noen liter med øl fort kunne bli problematisk (de fleste glutenfrie ølene har normalverdier på 10-15 ppm og nedover, men med batchvariasjoner).
Ringnes Lite og noen få andre øl er produsert glutenfritt uten tilsetninger av ekstra enzymer, og er glutenredusert kun ved tilpasninger i meskeprosessen. Dersom 20 ppm gluten er problematisk, kan det være at en del av ølene der enzymer, typisk Brewer's Clarex, er tilsatt kan ha en del lavere verdier. Det kan være verdt å prøve. Da vi gjorde testen for NCF forsøkte vi å finne ut hvilke metoder som var brukt på de ulike ølene og oppgi det i testen.
Sol og Corona bruker, sannsynligvis, enzymer for å klarne ølet som også bryter ned gluten, men opplyser ikke om detaljer og garanterer heller ikke glutenfrihet, i tillegg til en del glutenfrie råvarer. Så kan man jo eventuelt vurdere om en hvitvin kanskje er et godt alternativ, dersom man vil være på den helt sikre siden.