Kan pitching ved 15 grader være FOR kaldt for Wlp001?
Ved mine to siste batcher har jeg i mangel av kjøleskap forsøkt å skape best mulig forhold for gjæren ved å pitche ved 15 grader og deretter satt dunken i et rom med 18-19 graders temperatur, med økning til 22 helt på tampen. Jeg har brukt WLP001, satt stor nok starter (brukt Mr Malty og Brewer's Friend) og tilført ren O2 ved pitching.
Hop Sanatorium-ølet mitt stoppet på 1,020, og etter to uker karbonering smaker det nå mer beskt enn bittert. (Jeg vet ikke hvordan jeg skal kjenne igjen ev. usmaker, men håper i alle fall smaken kan bli bedre med litt lagring.)
Jeg brukte samme fremgangsmåte på Lucky Jack-klonen som nå har stått i 11 dager og ser ut til å ha stoppet på 1,014. Lukter og smaker bra, og har framdeles et solid lag med krausen på topp. Ser ikke ut til å reagere nevneverdig på forsiktig skvulping. Har nå satt opp romtemperaturen til 23 grader. Satser på å coldcrashe til helgen (utendørs, hvis forholdene tillater det).
Ved tidligere batcher med dårligere temperaturkontroll og uten tilført O2 har det gjæret helt ut uten problemer med samme gjær.
Jeg har lest at Wlp001 skal være hardfør og av lav pitchetemp kun skal gjøre den litt tregere i starten. Men kan den rett og slett ha gir seg for tidlig pga for lav temperatur?
Det eneste annet jeg kan se at jeg kan ha bommet på er at jeg nok brukte litt for lite vann (et par dl kanskje) i gjærstarteren. Jeg målte ikke SG, men kan vel da anta at den var noe høyere enn det optimale 1,040.
En annen forskjell fra mine to foregående batcher er at jeg nå stegmesket istedenfor single-step (begge iht oppskriften). Jeg bruker Speidel og har full kontroll på temperaturene.
Noen tips?
Ved mine to siste batcher har jeg i mangel av kjøleskap forsøkt å skape best mulig forhold for gjæren ved å pitche ved 15 grader og deretter satt dunken i et rom med 18-19 graders temperatur, med økning til 22 helt på tampen. Jeg har brukt WLP001, satt stor nok starter (brukt Mr Malty og Brewer's Friend) og tilført ren O2 ved pitching.
Hop Sanatorium-ølet mitt stoppet på 1,020, og etter to uker karbonering smaker det nå mer beskt enn bittert. (Jeg vet ikke hvordan jeg skal kjenne igjen ev. usmaker, men håper i alle fall smaken kan bli bedre med litt lagring.)
Jeg brukte samme fremgangsmåte på Lucky Jack-klonen som nå har stått i 11 dager og ser ut til å ha stoppet på 1,014. Lukter og smaker bra, og har framdeles et solid lag med krausen på topp. Ser ikke ut til å reagere nevneverdig på forsiktig skvulping. Har nå satt opp romtemperaturen til 23 grader. Satser på å coldcrashe til helgen (utendørs, hvis forholdene tillater det).
Ved tidligere batcher med dårligere temperaturkontroll og uten tilført O2 har det gjæret helt ut uten problemer med samme gjær.
Jeg har lest at Wlp001 skal være hardfør og av lav pitchetemp kun skal gjøre den litt tregere i starten. Men kan den rett og slett ha gir seg for tidlig pga for lav temperatur?
Det eneste annet jeg kan se at jeg kan ha bommet på er at jeg nok brukte litt for lite vann (et par dl kanskje) i gjærstarteren. Jeg målte ikke SG, men kan vel da anta at den var noe høyere enn det optimale 1,040.
En annen forskjell fra mine to foregående batcher er at jeg nå stegmesket istedenfor single-step (begge iht oppskriften). Jeg bruker Speidel og har full kontroll på temperaturene.
Noen tips?