Hei, er det noen som har erfaring med hvor lenge man kan oppbevare en starter kaldt? Vil 4 dager være OK? Hva med en uke eller to?
Tidligere har jeg ikke hatt behov for å oppbevare starteren kaldt mer enn ett døgn.
For pakker med gjær skriver Gahr: "Om man oppbevarer gjæren i kjøleskap på 2-5 °C, vil viabiliteten (prosentantall levende gjærceller) synke med ca. 2 % per 3 dag"
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,2176.0.html
Vil noe tilsvarende gjelde for en gjær i en starter, eller er det forhold som medfører kortere evt. lengre holdbarhet for gjær i en starter?
I så fall vil en vel kunne kompansere for reduksjon i viabilitet (som følge av lengre oppbevaring) ved å lage en noe "større" starter? Noen som har erfaringer med dette?
Tidligere har jeg ikke hatt behov for å oppbevare starteren kaldt mer enn ett døgn.
For pakker med gjær skriver Gahr: "Om man oppbevarer gjæren i kjøleskap på 2-5 °C, vil viabiliteten (prosentantall levende gjærceller) synke med ca. 2 % per 3 dag"
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,2176.0.html
Vil noe tilsvarende gjelde for en gjær i en starter, eller er det forhold som medfører kortere evt. lengre holdbarhet for gjær i en starter?
I så fall vil en vel kunne kompansere for reduksjon i viabilitet (som følge av lengre oppbevaring) ved å lage en noe "større" starter? Noen som har erfaringer med dette?