Hei.
Jeg har kommet til et punkt i hjemmebryggekarrieren at jeg trenger input og tilbakemelding fra andre erfarne (hjemme)bryggere for å komme meg litt videre i faget. Jeg har brygget i snart seks år og nærmer meg vel 100 brygg. Jeg har stort sett klart meg selv og søkt hjelp blant annet i dette forumet når ymse temaer har dukket opp. Jeg håper med dette innlegget at jeg får tips som gjør at jeg kan forbedre mine brygg og lære nye ting i dette fantastiske øluniverset.
For å gå direkte til problemstillingen. Det er ingen usmaker i ølet, men jeg syns ikke det jeg brygger smaker helt som forventet, det mangler fylde og ettersmak og de ulike oppskriftene som brygges smaker egentlig veldig likt.
Jeg brygger i stor grad humledrevne og lyse øl som f.eks IPA, Pale Ale, AIPA, Blonde Ale osv. Men smakene som dominerer stammer tilsynelatende mest fra malten, altså humlesmaken og bitterheten er nesten fraværende. Smakene minner ofte om karamell (caramalt?) men det er som sagt ingen usmak i ølet. Som nevnt mangler ølet også fylde. Det er ofte liten ettersmak, og skummet er alltid tynt og forsvinner relativt raskt etter tapping. Jeg treffer ofte på farge og klarheten blir stort sett som jeg ønsker. De maltdrevne ølene jeg har brygget smaker som regel veldig bra, men også disse mangler fylde. Det merkes spesielt på mørke øl som brown ale, porter og stout, der man ofte ønsker en litt mer fyldig smak/ettersmak.
Når det gjelder metode og utstyr kan jeg nevne noen punkter. Det siste halvåret har jeg brygget med en ny Grainfather Connect (G30) og før det brukte jeg en Beer Brew 30 (3.gen) Ingen merkbar endring i smak etter bytte av bryggekjele. Jeg har brygget både ferdige sett (som regel fra bryggerier som Austmann, 7Fjell, Ægir osv) men også med maltblandinger, humler og gjær fritt basert på ølstilen jeg skal brygge.
På settene som brygges følger jeg stort sett oppskriften som følger med når det gjelder mesking, koking og ellers andre punkter i løpet av prosessen. Jeg har derimot prøvd å variere litt på mesketiden på de siste bryggene, der jeg har gått fra enkel infusjonsmesk til mer stegmesking. Jeg treffer stort sett målet på volum og OG. Ingen merkbar endring på smak på det ferdige ølet selv om jeg har brygget med nøyaktig de samme ingrediensene på de ulike meskeprofilene. Jeg har også den siste tiden eksperimentert litt med vannjustering, både i meskevann og skyllevann. Jeg har blant annet forsøkt å senke PH i mesken, og tilsatt stoffer som spesielt skal fremheve humle og bitterhet i disse øltypene. Ingen nevneverdig forskjell. Når det gjelder gjær, har jeg prøvd tørrgjær (med og uten rehydrering) og fersk gjær (med og uten gjærstarter) Ingen spesielle endringer i smak på ferdig øl. Når det gjelder gjæringsforløpet, kan det nevnes at jeg alltid gjærer ut relativt raskt. På alkoholsvake øl, som f.eks Blonde Ale, som ofte ligger på ca 4-5%, så er ølet ferdiggjæret på 3-5 dager. Generelt havner jeg også under anbefalt FG når gjæringen er ferdig. Gjæringstemperaturen ligger som regel stabilt på 18-20 grader. Jeg tapper som regel ølet på fat og karbonerer med CO2, det resterende ølet havner på flasker der jeg bruker sukkerlake til karbonering.
Jeg setter stor pris på eventuelle innspill og tips fra det gode folk i forumet. Det er helt sikkert temaer og områder i bryggeprosessen jeg ikke har omtalt, så det er bare å fyre løs med spørsmål om hva det måtte være. På forhånd takk!
Jeg har kommet til et punkt i hjemmebryggekarrieren at jeg trenger input og tilbakemelding fra andre erfarne (hjemme)bryggere for å komme meg litt videre i faget. Jeg har brygget i snart seks år og nærmer meg vel 100 brygg. Jeg har stort sett klart meg selv og søkt hjelp blant annet i dette forumet når ymse temaer har dukket opp. Jeg håper med dette innlegget at jeg får tips som gjør at jeg kan forbedre mine brygg og lære nye ting i dette fantastiske øluniverset.
For å gå direkte til problemstillingen. Det er ingen usmaker i ølet, men jeg syns ikke det jeg brygger smaker helt som forventet, det mangler fylde og ettersmak og de ulike oppskriftene som brygges smaker egentlig veldig likt.
Jeg brygger i stor grad humledrevne og lyse øl som f.eks IPA, Pale Ale, AIPA, Blonde Ale osv. Men smakene som dominerer stammer tilsynelatende mest fra malten, altså humlesmaken og bitterheten er nesten fraværende. Smakene minner ofte om karamell (caramalt?) men det er som sagt ingen usmak i ølet. Som nevnt mangler ølet også fylde. Det er ofte liten ettersmak, og skummet er alltid tynt og forsvinner relativt raskt etter tapping. Jeg treffer ofte på farge og klarheten blir stort sett som jeg ønsker. De maltdrevne ølene jeg har brygget smaker som regel veldig bra, men også disse mangler fylde. Det merkes spesielt på mørke øl som brown ale, porter og stout, der man ofte ønsker en litt mer fyldig smak/ettersmak.
Når det gjelder metode og utstyr kan jeg nevne noen punkter. Det siste halvåret har jeg brygget med en ny Grainfather Connect (G30) og før det brukte jeg en Beer Brew 30 (3.gen) Ingen merkbar endring i smak etter bytte av bryggekjele. Jeg har brygget både ferdige sett (som regel fra bryggerier som Austmann, 7Fjell, Ægir osv) men også med maltblandinger, humler og gjær fritt basert på ølstilen jeg skal brygge.
På settene som brygges følger jeg stort sett oppskriften som følger med når det gjelder mesking, koking og ellers andre punkter i løpet av prosessen. Jeg har derimot prøvd å variere litt på mesketiden på de siste bryggene, der jeg har gått fra enkel infusjonsmesk til mer stegmesking. Jeg treffer stort sett målet på volum og OG. Ingen merkbar endring på smak på det ferdige ølet selv om jeg har brygget med nøyaktig de samme ingrediensene på de ulike meskeprofilene. Jeg har også den siste tiden eksperimentert litt med vannjustering, både i meskevann og skyllevann. Jeg har blant annet forsøkt å senke PH i mesken, og tilsatt stoffer som spesielt skal fremheve humle og bitterhet i disse øltypene. Ingen nevneverdig forskjell. Når det gjelder gjær, har jeg prøvd tørrgjær (med og uten rehydrering) og fersk gjær (med og uten gjærstarter) Ingen spesielle endringer i smak på ferdig øl. Når det gjelder gjæringsforløpet, kan det nevnes at jeg alltid gjærer ut relativt raskt. På alkoholsvake øl, som f.eks Blonde Ale, som ofte ligger på ca 4-5%, så er ølet ferdiggjæret på 3-5 dager. Generelt havner jeg også under anbefalt FG når gjæringen er ferdig. Gjæringstemperaturen ligger som regel stabilt på 18-20 grader. Jeg tapper som regel ølet på fat og karbonerer med CO2, det resterende ølet havner på flasker der jeg bruker sukkerlake til karbonering.
Jeg setter stor pris på eventuelle innspill og tips fra det gode folk i forumet. Det er helt sikkert temaer og områder i bryggeprosessen jeg ikke har omtalt, så det er bare å fyre løs med spørsmål om hva det måtte være. På forhånd takk!
Sist redigert: