Hei,
jeg prøver meg nå på to nye ting på samme batchen (og hadde vært veldig takknemmelig for litt hjelp før jeg kødder det til for megselv) ; gjenbruk av gjær samt bruk av mr. Malty.
Gjæren jeg bruker er en American Lager - WYEAST XL 2035 som hadde produksjonsdato 7. februar.
Den ble opprinnelig satt medio februar og brygget fikk stå i vel 3 uker. Jeg vasket så gjæren etter metoden gustavf demonstrerer så flott på video. Etter vasking har gjæren nå stått nesten 4 uker i kjøleskapet (3 grader).
___
Uten å sjekke mr. Malty har jeg laget starter av gjæren på to 1,5l flasker som vel har ca 2,5l til sammen i seg, inkludert ca 250g maltekstrakt. Jeg satt dette i går og det er heldigvis full aktivitet i begge flaskene mine. Faktisk mer aktivitet enn når jeg satt gjæren første gang ;D
___
i mr malty har jeg lagt inn og på 1048, 23 liter brygg. Yeast consentration har jeg satt til midt-på treet (siden jeg ikke forstår spørsmålet :attevar: , og non-yeast percentage til ca 20% da det var litt ikke-gjær igjen på den lagrede gjæren min idet jeg hellte denne i starteren. Videre har jeg lagt inn intermitted shaking siden jeg gir den en god «rist» ganske så ofte.
Så til spørsmålen jeg trenger svar på:
mr malty sier jeg trenger 2,43l starter, som jo er nesten helt spot on i forhold til det jeg har laget. Kan noen bekrefet at dette skal fungere helt toppers?
Og;
starteren ble laget mandag kveld. Kan jeg brygge i morgen og bare helle hele starteren i vørteren eller er det viktigt å ta en ekstra dag i kjøleskapet for å skille gjær fra starter-vørten? Jeg har tidligere laget 2 startere og ikke tatt bryet med å kjøle ned for å helle av vørter. Hva er poenget med dette egentlig?
jeg prøver meg nå på to nye ting på samme batchen (og hadde vært veldig takknemmelig for litt hjelp før jeg kødder det til for megselv) ; gjenbruk av gjær samt bruk av mr. Malty.
Gjæren jeg bruker er en American Lager - WYEAST XL 2035 som hadde produksjonsdato 7. februar.
Den ble opprinnelig satt medio februar og brygget fikk stå i vel 3 uker. Jeg vasket så gjæren etter metoden gustavf demonstrerer så flott på video. Etter vasking har gjæren nå stått nesten 4 uker i kjøleskapet (3 grader).
___
Uten å sjekke mr. Malty har jeg laget starter av gjæren på to 1,5l flasker som vel har ca 2,5l til sammen i seg, inkludert ca 250g maltekstrakt. Jeg satt dette i går og det er heldigvis full aktivitet i begge flaskene mine. Faktisk mer aktivitet enn når jeg satt gjæren første gang ;D
___
i mr malty har jeg lagt inn og på 1048, 23 liter brygg. Yeast consentration har jeg satt til midt-på treet (siden jeg ikke forstår spørsmålet :attevar: , og non-yeast percentage til ca 20% da det var litt ikke-gjær igjen på den lagrede gjæren min idet jeg hellte denne i starteren. Videre har jeg lagt inn intermitted shaking siden jeg gir den en god «rist» ganske så ofte.
Så til spørsmålen jeg trenger svar på:
mr malty sier jeg trenger 2,43l starter, som jo er nesten helt spot on i forhold til det jeg har laget. Kan noen bekrefet at dette skal fungere helt toppers?
Og;
starteren ble laget mandag kveld. Kan jeg brygge i morgen og bare helle hele starteren i vørteren eller er det viktigt å ta en ekstra dag i kjøleskapet for å skille gjær fra starter-vørten? Jeg har tidligere laget 2 startere og ikke tatt bryet med å kjøle ned for å helle av vørter. Hva er poenget med dette egentlig?