Tanken var å røre veldig forsiktig, men da skal jeg uansett legge bort den vurderingen. Så lenge det ikke skader ølet, så kan det gjerne være en hinne på toppen for min del. Ble bare veldig usikker om det heller burde blitt gjort på en annen måte.Ikke rør, du skal ikke ha luft/oksygen inn i vørter etter pitching av gjær, det kan føre til usmaker/oksydering av ølet. Keep cool, dette er normalt. Kan ev. bruke humlepose neste gang dersom du syns du ikke får bunnfelt humlen godt nok ved cold crash/tapping
Skal vel ikke ha humle med seg inn i flaskene. Ifølge ekspertisen (Gahr) så er det ingen harde og faste regler for på hvilket tidspunkt det blir spennende å se om humlen tilfører uønsket gress smak til ølet, men de fleste mener at opp til 7-12 dager tørrhumling er innafor.Temperatur spiller også inn her. For mere info om det du spør om se mere i dette fantastiske info senteret av et forum http://forum.norbrygg.no/threads/torrhumling-i-humlepose.11856/Tanken var å røre veldig forsiktig, men da skal jeg uansett legge bort den vurderingen. Så lenge det ikke skader ølet, så kan det gjerne være en hinne på toppen for min del. Ble bare veldig usikker om det heller burde blitt gjort på en annen måte.
Kan jeg forvente at hinnen også er der etter to uker på dunk, når det skal flaskes? Da bør det vel betraktes som grums og man bør unngå å få det inn i flaskene?
Spennende å se hvordan gjæringsforløpet ender hvis du setter spannet kjølig 9 dag, det går jo gjerne bra Da kan du flaske tidlig....Det er helt normalt.
Rugg litt på gjæringskaret og sett det kjølig, da synker humlen til bunns.
Normalt så bruker jeg å la spannet stå på 18-19 grader i 11-12 dager, deretter 2 dager i romtemperatur, slik at gjæren får ryddet opp etter seg. Kan det da være lurt å la det stå enda en dag, da i garasjen på 10 grader? Er bare redd jeg skvulper det til når jeg da skal bære det ned og ut til garasjen, men hvis det vil synke såpass, så gjør det muligens ikke noe om grumset løsner fra bunnen under transporten?Spennende å se hvordan gjæringsforløpet ender hvis du setter spannet kjølig 9 dag, det går jo gjerne bra Da kan du flaske tidlig....
Akkurat dette med luft, hvor viktig er dette? Når man tilsetter tørrhumlen så åpner man jo lokket og det tilsettes luft i karet. Det samme gjorde jeg forsiktig når jeg tok bildet ovenfor. Ellers bruker jeg aldri å løfte av lokket under gjæringen. Krise?Flytter alltid karet etter "kaldkrasj" da det er vanskeligere å overføre fra gjæring til "flaskebøtte" oppi en fryseboks.
Etter flytting får det stå i ro endel timer før tapping til flaskebøtte-flasker. Temperaturen skal (for min del) opp til karboneringstemperatur nå.
Bær forsiktig så går det sikkert bra. Hold øye med vannlåsen slik at du har kontroll på at det ikke kommer luft inn i karet.
Selv bruker jeg gjæringskar med tynn flaskehals beregnet på vinlegging, så har ikke erfaring med bøtter. Dette er det sikkert mange her som har erfaring med, men jeg tenker at åpner du bøtta mens det gjærer godt forsvinner lufta relativt raskt ut med co2'en. Skeptisk til overdreven bøtteåpning langt ut i gjæringsprosessen uten at ølet stikkes om. Men oksidering av øl slår vel helst inn etter lang tids lagring.Akkurat dette med luft, hvor viktig er dette? Når man tilsetter tørrhumlen så åpner man jo lokket og det tilsettes luft i karet. Det samme gjorde jeg forsiktig når jeg tok bildet ovenfor. Ellers bruker jeg aldri å løfte av lokket under gjæringen. Krise?
Hyggelig at sjefsbryggeren tar seg tid til å veilede oss nybegynnere, takk skal du ha Gahr. Da fortsetter jeg med nedkjøling for bunnfellingens skyld.Den viktigste grunnen til nedkjølingen er at det hjelper med bunnfellingen av gjær og humle ved endt gjæring/tørrhumling. Det gjør det svært mye enklere å tappe ølet uten å få med for mye grums. Det anbefales på det varmeste.
Ok, nå er det jo utrolig kjølig ute, så vil tippe garasjen holder en temperatur på omlag 5-10 grader. Er det nok å la dunkene stå i en slik temperatur i 1 døgn? Jeg har ingen erafringenr angående hvor fort grumset og gjær faller til bunn.Den viktigste grunnen til nedkjølingen er at det hjelper med bunnfellingen av gjær og humle ved endt gjæring/tørrhumling. Det gjør det svært mye enklere å tappe ølet uten å få med for mye grums. Det anbefales på det varmeste.
Ok, men da kan jeg fremskynne prosessen med 1 dag. Altså at jeg setter ølet i romtemperatur på torsdags kvelden (dag 11). Så blir det to dager der, samt to dager etterpå med cold crash.Jeg ville nok gitt det litt mer tid til bunnfelling siden temperaturen ikke er lavere.