Det er vanskelig å svare på det siste spørsmålet, siden det kan variere ganske mye - men et enkelt svar er "mer enn nok" i forhold til hva du trenger for å starte en ny batch.
Når det gjelder det første, så vil svaret være avhengig av hva slags øl du skal lage. Men vi kan ta utgangspunkt i normalsterkt overgjæret øl ( = OG under 1.064). Hvis du har rein, høstet gjær, trenger du 0,8 dl gjærsørpe ("slurry") til en normalbatch. Dette er gjær som har fått stå i ro på et glass en dag eller to, slik at den har fått bunnfelle seg og komprimere seg. Det er ikke ei tyntflytende suppe, men en litt kremet masse. (Ulike typer kan ha litt ulik konsistens).
Skal du brygge et sterkere overgjæret øl, må du doble mengden.
Brygger du undergjæret øl, trenger du dobbelt så mye gjær som til et tilsvarende overgjæret øl.
Hva den gjæren som blir igjen på bunnen av gjæringskaret, inneholder, avhenger jo av hva slags praksis du har når det gjelder å ta med/ikke ta med avfallet fra kokekjelen. Er du nøye på å få reinest mulig vørter til gjæring, vil gjæren være så rein at du ikke trenger å vaske den - om du ikke tørrhumler uten humlepose, da. Tar du med alt avfallet, må du vaske gjæren.
Det aller enkleste er jo å bare sette et nytt brygg på gjærkaka, uten videre dikkedarer. Om det er normalt med gjær i bunnen av karet etter forrige brygg, og du skal brygge et normalsterkt brygg, klarer du deg med en fjerdedel av det som er der. Skal du brygge ei skikkelig alkoholbombe, kan det være en grei strategi å brygge et ganske lett øl først - en mild, f.eks. - og så bruke hele kaka. Da funker det første brygget nærmest som en starter for det andre.
Bruk ikke gjæren fra et sterkt øl om igjen. Den er like fit for fight som du er sjøl etter en grundig runde med marinering i alkohol. Og så skal du nok ikke gjenbruke gjæren i mer enn 7-8 generasjoner om du bruker den gjæren som er igjen på bunnen. (Om du topphøster, er det en annen sak - men det er ikke så mange gjærtyper som lar seg topphøste.)