gjærstarter

Jani

Norbrygg-medlem
Tenkte å sette en gjærstarter i kveld og reiser bort noen dager i morgen. Så da lurte jeg på om den kunne stå på magnetrøreren i ca 4 dagers tid før jeg setter den i kjøleskap. Eller er dette for lenge?
 
Det viktigste er nok at man lærer av sine feil og ikke reiser bort fra sin kjære gjær så lenge neste gang :)

Sent from my GT-I9305 using Tapatalk
 
En liten forandring på det opprinnelige spørsmålet. .. vil det ha negative konsekvenser å ha gjærstarteren i kjøleskapet i ca 3 dager før brygging. Fant desverre ut at jeg måtte utsette bryggingen etter jeg hadde laget starter
 
Jeg må da spørre. Hva er "ideel" tid starteren bør stå på magnetrører før man setter den i kjøleskapet evt pitcher?
 
kommer litt ann på temp du holder starteren på og mengden du lager. Har med generasjonstiden til gjæren i forhold til antall gjæceller du trenger. Vanligvis ligger jeg på ca. 20-24t. Høy OG og Lager trenger mere eller to stegs startere.
 
Som med det meste i brygging er svaret "det spørs". Om du starter med friske gjærceller har startern nådd høyest celletetthet i løpet av ~18 timer. Bruker du mindre gjær, evt. gjær som ikke er i like godt stand kan det ta 24 - 36 timer. Du kan prøve å 'eyeballe' ved å se om det er mye skum og aktivitet - vet ikke hvor nøyaktig dette er. I praksis bruker jeg som regel å la den stå i 24 -36 timer for så å kjøle ned hvis ikke jeg har fått tak i veldig fersk gjær.
 
Jeg pleier å la den stå 1,5 døgn. Setter gjærstarter 6 på kvelden f.eks Mandag og setter den i kjøleskap før jeg drar på jobb på Onsdagen.
 
Selv bruker jeg tre dager fra jeg lager gjærstarter til pitch. Har vært borti at 500 (tror jeg det var) brukte to dager før jeg så at det var partey i kolben. Tanken min er 48h på å være sikker på at den har laget de cellene den kan, og 24 i kjøleskap for dekantering.
 
Tilbake
Topp