Hei.
Først og fremst vil jeg si tusen takk til alle bidragsytere i dette forumet. Når man først blir bitt av en hobby, er det herlig å vite at man har en nærmest ubegrenset kilde med interessant lesestoff signert kunnskapsrike ølnerder.
Så over til mitt lille dilemma:
I morgen hadde jeg tenkt å brygge en Kölsch (Bryggselvs Gahr Edition: http://www.bryggselv.no/products/klsch-allgrain-lsett-25l). Heter du Kjølner, er du programforpliktet til å brygge Kölsch.
Jeg er fersk i dette gamet; faktisk er jeg ferskere enn gjæren jeg har i kjøleskapet, og nettopp det er problemet. Min bryggerkarriere startet for seks dager siden, mens mine to rør med WLP029 er best før 7. mai. Mine to spørsmål blir da:
1. Kan jeg droppe gjærstarter og bare pitche rett i gjæringskaret?
2. Kan jeg lage gjærstarter av flytende maltekstrakt?
Maltekstraktet fant jeg i skapet. Tror min bedre halvdel hadde en idé om at det var både sunt og godt da hun kjøpte det for et par år siden (best før januar 2015), men så var det visst bare sunt. Det er snakk om flytende Moss Maltextrakt på glass (450g), ganske mørk i fargen. Ser at dette får grønt lys av Gahr i Gjærstarter-tråden her: http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=11281.0 Hvis gjærstarter er sterkt anbefalt, bør jeg da følge samme oppskrift som ved DME? I så fall bør jeg vel utsette bryggingen en dag eller to?
Takker på forhånd for tips og gode råd.
Først og fremst vil jeg si tusen takk til alle bidragsytere i dette forumet. Når man først blir bitt av en hobby, er det herlig å vite at man har en nærmest ubegrenset kilde med interessant lesestoff signert kunnskapsrike ølnerder.
Så over til mitt lille dilemma:
I morgen hadde jeg tenkt å brygge en Kölsch (Bryggselvs Gahr Edition: http://www.bryggselv.no/products/klsch-allgrain-lsett-25l). Heter du Kjølner, er du programforpliktet til å brygge Kölsch.
Jeg er fersk i dette gamet; faktisk er jeg ferskere enn gjæren jeg har i kjøleskapet, og nettopp det er problemet. Min bryggerkarriere startet for seks dager siden, mens mine to rør med WLP029 er best før 7. mai. Mine to spørsmål blir da:
1. Kan jeg droppe gjærstarter og bare pitche rett i gjæringskaret?
2. Kan jeg lage gjærstarter av flytende maltekstrakt?
Maltekstraktet fant jeg i skapet. Tror min bedre halvdel hadde en idé om at det var både sunt og godt da hun kjøpte det for et par år siden (best før januar 2015), men så var det visst bare sunt. Det er snakk om flytende Moss Maltextrakt på glass (450g), ganske mørk i fargen. Ser at dette får grønt lys av Gahr i Gjærstarter-tråden her: http://forum.norbrygg.no/index.php?topic=11281.0 Hvis gjærstarter er sterkt anbefalt, bør jeg da følge samme oppskrift som ved DME? I så fall bør jeg vel utsette bryggingen en dag eller to?
Takker på forhånd for tips og gode råd.