Hei
Jeg trenger litt hjelp fra ekspertene (igjen). :bank2:
Jeg har hatt en lager til gjæring en stund og tappet over på fat i dag (fra primærgjæring). Jeg har planer om å bruke gjæren om igjen, men ikke før om et par uker.
Jeg har høstet gjæren ved å fylle noen glass med gjærslurryen og satt de i kjøleskapet.
Det jeg lurer på er i følge Mr.Malty's gjærkalkulator skal jeg bruke ca 600 ml gjærslurry neste gang, men kan jeg da bare helle 600 ml av det "kremet" laget i vørteren, eller bør jeg lage en starter for å "vekke" gjæren igjen?
Og i så fall, hvor stor starter bør jeg lage tiil 600 ml slurry?
En annen ting. da jeg helte gjæren over i glass helte jeg det gjennom en sil, vil dette fungere som en måte å fjerne mye trub på? Det har nå stått i fire timer, og det har kun blitt et lite lag med "klar" væske på toppen, et godt lag med "krem" under dette. Jeg kan ikke se et lag med "gruff" i bunnen. Det er så og si bare to lag.
Noen idè'er til hva jeg skal gjøre? slik det ser ut nå så har jeg 5 liter slurry som jeg har fått ut av et 50 liters brygg. :attevar:
Jeg trenger litt hjelp fra ekspertene (igjen). :bank2:
Jeg har hatt en lager til gjæring en stund og tappet over på fat i dag (fra primærgjæring). Jeg har planer om å bruke gjæren om igjen, men ikke før om et par uker.
Jeg har høstet gjæren ved å fylle noen glass med gjærslurryen og satt de i kjøleskapet.
Det jeg lurer på er i følge Mr.Malty's gjærkalkulator skal jeg bruke ca 600 ml gjærslurry neste gang, men kan jeg da bare helle 600 ml av det "kremet" laget i vørteren, eller bør jeg lage en starter for å "vekke" gjæren igjen?
Og i så fall, hvor stor starter bør jeg lage tiil 600 ml slurry?
En annen ting. da jeg helte gjæren over i glass helte jeg det gjennom en sil, vil dette fungere som en måte å fjerne mye trub på? Det har nå stått i fire timer, og det har kun blitt et lite lag med "klar" væske på toppen, et godt lag med "krem" under dette. Jeg kan ikke se et lag med "gruff" i bunnen. Det er så og si bare to lag.
Noen idè'er til hva jeg skal gjøre? slik det ser ut nå så har jeg 5 liter slurry som jeg har fått ut av et 50 liters brygg. :attevar: