Gjærlås vs. FG

Hei.

Jeg har holdt øye med gravity, samtidig som man ser jo når festen er over i gjærlåsen. Hadde et brygg som stod å koste seg i 14 dager.
Det var fortsatt aktivitet i gjærlåsen, men gravity begynte da å bli lavere enn forventet.
Hadde sett for meg at den skulle være klar til flasking på rundt 1.006, men lot den stå litt for å se om gjæringen roet seg.

Det var fortsatt litt aktivitet i gjærlåsen når denne ble flasket med .998.

Er det derfor gjæringen/aktivitet i gjærlåsen eller FG verdien som er avgjørende for når det bør flaskes?

/Laonda
 
Det er gjæringen som er avgjørende.
Gjærlåsen har egentlig ingenting å si.
Veldig lav FG du hadde også...
 
magne1972 skrev:
Det er gjæringen som er avgjørende.
Gjærlåsen har egentlig ingenting å si.
Veldig lav FG du hadde også...

Hvis det er aktivitet i gjærlåsen er vel det en indikasjon på at det fortsatt gjærer?
Så når den roer seg er vel det en indikasjon på at den har gjæret ferdig?

Det kan være den var noe høyere, men har ikke "Brygge boka" her jeg er nå. Var forventet 1.006 og den var godt under det.
Det holdt da 21 grader når jeg målte.

Det kan og være at jeg har vært litt raus med mengden vann, det vil vel kunne gi et lite utslag?

/L
 
Gjærlåsen er en veldig dårlig indikator på aktivitet.
Den kan være rolig grunnet lekasje selv ved aktivitet,
Øllet kan gi fra seg co2 etter endt aktivitet og gjærlåsen vill være aktiv. (f.eks. temperaturendring)
Derfor er det beste å måle, eller etter en del erfaring, bruke nettopp erfaring :)
 
Laonda skrev:
Hvis det er aktivitet i gjærlåsen er vel det en indikasjon på at det fortsatt gjærer?
Så når den roer seg er vel det en indikasjon på at den har gjæret ferdig?

Om det er heftig aktivitet i gjærlåsen så er det et tegn på at det gjærer ja.  Stort sett så vil det være litt aktivitet i gjærlåsen. Tempraturforanringer vil skape over / undertrykk, fordampning i gjærkaret vil føre til et høyere trykk.  Osv.
 
Laonda skrev:
Trygve skrev:
.998?  Hva viser økslevekten din på rent vann?

.998 jeg har notert.
På vann fra springen viser den .996

Begge målt på tilnærmet 21 grader.
Da må du plusse på 0.004 på alle målinger, du har dermed FG på 1.002.
Fortsatt lav, men mye mindre urovekkende :)
Hva var OG på den?
 
Målt 1.054 er da 1.058.
Det gir 7,2 vol% (forutsatt FG på 1.002)
og en utgjæring på 76%.
det er en meget god utgjæring, og gir nok et tørt øl (hvis det heter det)
Fult akseptabelt, men jeg personlig liker dem litt fyldigere.
Du har nok gjort det meste riktig hvis smaken er bra :)
 
magne1972 skrev:
Du har nok gjort det meste riktig hvis smaken er bra :)

Smakte nå, og det er ingen usmak :)
Det virker dog som det er litt tidlig, så lar den stå litt.
Men fin fres i flaskene, og ja. Det er noe mindre fylde i dette enn det forrige.
 
Laonda skrev:
magne1972 skrev:
Du har nok gjort det meste riktig hvis smaken er bra :)

Smakte nå, og det er ingen usmak :)
Det virker dog som det er litt tidlig, så lar den stå litt.
Men fin fres i flaskene, og ja. Det er noe mindre fylde i dette enn det forrige.
Høres bra ut :)
Øl trenger ikke være fyldig for å være godt....
 
Tilbake
Topp