Finn Berger
Moderator
Dette tangerer en annen nystartet tråd her, men jeg velger å opprette en egen. Det er ikke helt det samme spørsmålet.
Jeg har gjæret noen dunker nå på 17/18 grader (temperatur målt med tempstrips på dunkene), og har opplevd at primærfermenteringen har sluttet litt tidlig, og at gjæringen så går i stå. Har brukt dels WLP 002, og dels WLP013, altså alegjærtyper med nokså ulike egenskaper.
Det har hjulpet å flytte dunkene til et varmere rom. Øl med WLP002 har jeg måttet sirkulere for å få gjæren i suspensjon igjen. Jeg har åpnet dunkene og brukt meskespaden forsiktig. Har arbeidet i en sky av starsan! Med 013 greide det seg med litt varmere rom, men der grep jeg inn litt tidligere.
Jeg begynner å ane en slags lærdom å trekke av det jeg har opplevd så langt: Sett ølen til gjæring på nedre grense for gjæren (temperatur i dunken, selvfølgelig). Følg nøye med, og når stormgjæringen begynner å dabbe av, må temperaturen i dunken justeres opp et par-tre grader - på en eller annen måte. Hvis ikke, risikerer jeg å plutselig finne en dunk der det nesten ikke er aktivitet igjen.
Virker dette riktig? Det strider mot rådet om å holde temperaturen på samme nivå hele tiden, men å følge det rådet har ikke gjort meg noe godt.
Hva så videre? Bør temperaturen ned igjen når primærgjæringen er over etter noen få dager?
Jeg har gjæret noen dunker nå på 17/18 grader (temperatur målt med tempstrips på dunkene), og har opplevd at primærfermenteringen har sluttet litt tidlig, og at gjæringen så går i stå. Har brukt dels WLP 002, og dels WLP013, altså alegjærtyper med nokså ulike egenskaper.
Det har hjulpet å flytte dunkene til et varmere rom. Øl med WLP002 har jeg måttet sirkulere for å få gjæren i suspensjon igjen. Jeg har åpnet dunkene og brukt meskespaden forsiktig. Har arbeidet i en sky av starsan! Med 013 greide det seg med litt varmere rom, men der grep jeg inn litt tidligere.
Jeg begynner å ane en slags lærdom å trekke av det jeg har opplevd så langt: Sett ølen til gjæring på nedre grense for gjæren (temperatur i dunken, selvfølgelig). Følg nøye med, og når stormgjæringen begynner å dabbe av, må temperaturen i dunken justeres opp et par-tre grader - på en eller annen måte. Hvis ikke, risikerer jeg å plutselig finne en dunk der det nesten ikke er aktivitet igjen.
Virker dette riktig? Det strider mot rådet om å holde temperaturen på samme nivå hele tiden, men å følge det rådet har ikke gjort meg noe godt.
Hva så videre? Bør temperaturen ned igjen når primærgjæringen er over etter noen få dager?