Førstegangs brygger

Hei alle sammen :)

Etter å ha lest en del på forskjellige fora, så har jeg bestemt meg for å sette mitt første hjemmebrygg. Jeg er helt fersk, aldri gjort det før, ei heller hjulpet eller sett på når noen har gjort det.

Dette blir spennende :)

I den forbindelse har jeg gått til innkjøp av diverse, se linker under, alt kjøpt på Europris.

http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125377&qm=sym,3,0,0,0,0 Gjæringskar
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0801&artnr=120087&qm=sym,3,0,0,0,0 Brewmart Mexican
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0801&artnr=156608&qm=sym,3,0,0,0,0 Homebrew beerenhancer
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125383&qm=sym,3,0,0,0,0 Mostvekt ?
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125385&qm=sym,3,0,0,0,0 Termometer
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125407&qm=sym,3,0,0,0,0 Hevert
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125400&qm=sym,3,0,0,0,0 Gjærlås
http://www.europris.no/kunder/europris/euro.nsf/pages/produkt?open&gruppeid=B0802&artnr=125399&qm=sym,3,0,0,0,0 Rens

Har jeg alt jeg trenger?

I tillegg har jeg noen spørsmål:
- Jeg har en matbod (stabil temperatur 16'C) og en badstu som ikke er i bruk (stabil temperatur 14'C), kan jeg bruke noen av disse rommene til gjæringsprossessen?
- Noen nevner å stikke om brygget/vørteren før flasking, er dette nødvendig, eller bare anbefalt av noen? For det er ikke alle plasser det er nevnt.
- Så ett noe banalt spørsmål kanskje, men vet man ikke så vet man ikke, hvor mye vann skal fylles i gjærlåsen? Det er to streker på beholderen, er det som jeg antar opp til det, eller skal jeg fylle helt opp uten at det renner over til vørteren?

Og om noen har noen fornuftige tips, eller innspill på ting jeg kan ta med meg inn i bryggeprossessen, så hadde det vært supert.

Good Luck me ;)

Mvh. Tommy
 
Hei. Ser ut som du har det meste til brygget ditt :) Regner med den mostvekten er et hydrometer for øl.
Personlig brygger jeg kun all grain, så akkurat med ølsettet har jeg ingen tips. Når det gjelder å stikke om så gjør jeg alltid det, når jeg flasker så har jeg sukkerlaken i ved omstikk og jeg stikker heverten i gjæra så det kommer med noe i den nye dunken. Det blander seg fint, jeg opplever sjeldent at noen blir overkarbonert.
Regner med boden og badstu funker fint som gjæringsrom, du må bare se på settet hvilken temp det skal gjæres på. Om det er en lager er nok 14 grader litt høyt, men det går nok bra likevell :) Fyll vannlåsen til strekene du, de er vel maks fyllingsnivå.
Velkommen til en fantastisk hobby.
 
Kan jeg bruke matboden med 16 grader, både til gjæring på kar, og til ettergjæringen på flaske?

Og vet noen om dette er ale eller lager? Slik jeg har forstått det, så er det det som bestemmer gjæringstemperatur..
 
Min erfaring er at ettergjæring på flaske fungerer best på høy temperatur, gjærne rundt 25-27 grader. Da er det ferdig på en liten uke.

Det er vel egentlig et ris øl det der? Om det ikke blir allverden så ikke mist motet, men kjøp et skikkelig sett hos bryggselv.no eller.no
 
Velkommen
Her er en artig kar som brygger det samme som deg + litt til.
Han har mange videoer, så kanskje du kan plukke noe opp. :)
[flash=200,200]https://www.youtube.com/watch?v=1J_8vcUdH_Y[/flash]
 
Da er første batch satt, og det fører med seg noen nye "dumme" spørsmål:

Først, skal den rød toppen på gjærlåsen være på eller ikke?

En annen ting, jeg glemte, i all min iver, å måle vørteren før jeg hadde i gjær og satte på lokket. Har det noe annet å si enn at det blir vanskelig å beregne alkoholprosenten?
 
Tommy76 skrev:
Da er første batch satt, og det fører med seg noen nye "dumme" spørsmål:

Først, skal den rød toppen på gjærlåsen være på eller ikke?

En annen ting, jeg glemte, i all min iver, å måle vørteren før jeg hadde i gjær og satte på lokket. Har det noe annet å si enn at det blir vanskelig å beregne alkoholprosenten?
Den røde toppen er for at det ikke skal bli badebasseng for fluer. Normalt ikke nødvendig, jeg bruker den iallefall ikke. Noe øl har en tendens til å sprute ut og da kan det være greit med "fritt leide".
Det betyr ingenting om du ikke har OG, du vet bare litt mindre om ølet... og alkoholprosenten. Sier kanskje mer å måle FG, for den kan evt vise infeksjon.
 
Takk for svar Hans Einar, og dere andre :)

Når dere måler OG og FG, tar dere en prøve i ett reagensrør eller tilsvarende, og så slipper dere måleinstrimentet i?
 
Oechslevekt & Refractometer brukes mye, bruker selv bare refractometer.
- Å ikke vite OG er som å kjøre bil uten ratt.  ;)
 
Kan noen forklare meg litt om bruken av OG og FG, hva brukes de verdiene til, utover å beregne alkoholnivå?

Og hva kjennetegner en infisert vørter, vil jeg kunne se det på FG?
 
Hva er OG/FG/SG/oechslegrader?
sitat:Lars Bjørnstad
SG (specific gravity, på norsk "relativ tetthet") forteller oss hvor mye sukkerstoffer som er oppløst i vørteren eller ølet, og måles ved hjelp av et hydrometer/oechslevekt. En måling gjort før gjæringen starter kalles OG (original gravity), mens en måling etter at gjæringen er over kalles FG (final gravity). Vanlig OG for et øl med rundt 5 vol.% alkohol er 1.050, eller 50 oechslegrader. Som en tommelfingerregel ligger FG på rundt 1/4 av OG. Måling av OG og FG forteller oss hvordan gjæringen har forløpt.
 
Ha! Tøft at medlem nr 5.000 i Norbrygg var frå Giske kommune. Sjølv er eg ex-vigring, begge foreldre frå Vigra, og jobber på Valderøya.

Velkomen til ein veldig (altfor?) engasjerende og kjekk hobby.

Det blir sagt av erfarne bryggarar (og eg må seie meg samd etter ca 40 brygg) at nok og fersk gjær (sjekk www.mrmalty.com for berekning av mengde gjær), nøye reinsemd, nok oksygen i vørter og stabil gjæringstemperatur er dei aller viktigaste parametra for å få godt øl. Husk at temperaturen i vørteren under den "verste" stormgjæringa første 1 - 4 dagane blir 2 - 3 grader høgare enn det er i romet. Men inntil vidare må du kose deg med din nye hobby. Brygg "kits" i starten (kjøp ferskast muleg, gjerne frå bryggselv.no som har stor turnover) og bygg deg opp gode rutinar med erfaringane du haustar. Deretter kan du, om du vil, avansere til meir avanserte metoder.
 
Må bare slenge på et spørsmål , trådstarter spurte om hva som kjennetegner infeksjon, Kan det måles. Ser mann det på FG,
 
Om FG havner veldig lavt, ned mot 1.000, er det ikke nødvendigvis et bra tegn... slik jeg har forstått det.
Grunnen er at noe annet enn den gjæren man ønsker, har spist opp sukkeret som ikke orginalgjæren orket.
 
Kjapp oppdatering, alt ser ut til å gå greit så langt. Det bobler, eller plopper om du vil, i gjærlåsen, og det ligger ett lag med skum på toppen av brygget.

Gjærkaret, med vørteren i, står i kjellerstuen min, og der har jeg stabilt 20'C.

Nå er det litt over en uke til neste trinn, nemlig flasking av ølet. Jeg har hele tiden tenkt at jeg skal ettergjære på flaske, med tilsatt sukker, for å få kullsyre.

Hvordan gjør dere denne prosessen for å få minst mulig "bunnslam" i den ferdige ølen?

Har noen av dere brukt brusmaskin for å tilsette kullsyre, i så fall, hvordan går man da frem?
 
Tommy76 skrev:
Kjapp oppdatering, alt ser ut til å gå greit så langt. Det bobler, eller plopper om du vil, i gjærlåsen, og det ligger ett lag med skum på toppen av brygget.

Gjærkaret, med vørteren i, står i kjellerstuen min, og der har jeg stabilt 20'C.

Nå er det litt over en uke til neste trinn, nemlig flasking av ølet. Jeg har hele tiden tenkt at jeg skal ettergjære på flaske, med tilsatt sukker, for å få kullsyre.

Hvordan gjør dere denne prosessen for å få minst mulig "bunnslam" i den ferdige ølen?

Har noen av dere brukt brusmaskin for å tilsette kullsyre, i så fall, hvordan går man da frem?


For å unngå for mye bunnfall så tapper du først over i et nytt kar, og passer på å ikke stikke heverten så langt ned i karet at du får med grumset i bunnen. Så tapper du videre på flasker.


HansKr
 
Tilbake
Topp