Første brygg - ferdig allerede?

Hei.
Jeg brygget mitt første brygg noen sinne - en IPA av Ægir sin oppskrift, fredag 21. mars.
Det ble litt styr med nedkjøling og gjæring ble satt i lørdag 22. mars. Gjærlåsen har ikke funket pga noe tydeligvis ikke har vært tett.

Idag hev jeg en halvliter på flaske av nysgjerrighet  - som kom ut tanken jeg har på karet mitt.
Det smakte først og fremst vanvittig nydelig. Jeg ble svært overrasket. Men det jeg lurer på er om det er ferdig allerede?
Jeg fikk ikke sjekket OG før jeg hev i gjæren.

Men nå er FG på 1.015, akkurat slik oppskriften presiserer. Da jeg ikke har OG, kan jeg da ikke regne ut alkoholprosenten i ølet?
Og vil dere anbefale at jeg lar det stå til lørdag da det har gått to uker, selv om FG er presis det som oppskriften vil ha?

Jeg testet ikke temperaturen på ølet, men det har stått på rommet mitt som er 20 grader....

Håper på raske svar. Jeg gleder meg til å nyte den flasken jeg har satt kaldt.
 
Vent til lørdag. Det er berre bra at gjæren "ryddar" opp etter seg. Mindre grums med over på flasker eller fat også.
 
Jokke123 skrev:
Hei.
Jeg brygget mitt første brygg noen sinne - en IPA av Ægir sin oppskrift, fredag 21. mars.
Det ble litt styr med nedkjøling og gjæring ble satt i lørdag 22. mars. Gjærlåsen har ikke funket pga noe tydeligvis ikke har vært tett.

Idag hev jeg en halvliter på flaske av nysgjerrighet  - som kom ut tanken jeg har på karet mitt.
Det smakte først og fremst vanvittig nydelig. Jeg ble svært overrasket. Men det jeg lurer på er om det er ferdig allerede?
Jeg fikk ikke sjekket OG før jeg hev i gjæren.

Men nå er FG på 1.015, akkurat slik oppskriften presiserer. Da jeg ikke har OG, kan jeg da ikke regne ut alkoholprosenten i ølet?
Og vil dere anbefale at jeg lar det stå til lørdag da det har gått to uker, selv om FG er presis det som oppskriften vil ha?

Jeg testet ikke temperaturen på ølet, men det har stått på rommet mitt som er 20 grader....

Håper på raske svar. Jeg gleder meg til å nyte den flasken jeg har satt kaldt.
Du skriver 21 mars, men vi er jo i 04 mars 2014 i skrivende stund.
Så jeg regner med du mener 21 februar?
Er enig med Pedal. La gjæren få stå i 2 uker før, altså til lørdag.
 
Hehe, har ikke stått i et år nei :)
Den er grei. Da gjør jeg det.

Som jeg skrev, en ting til jeg lurer på:
"Men nå er FG på 1.015, akkurat slik oppskriften presiserer. Da jeg ikke har OG, kan jeg da ikke regne ut alkoholprosenten i ølet?"?
 
OG er målt sukkerinnhold i ølet.
FG er vel sukkerinnhold som er igjen.
Så dermed vet vi ikke hvor mye gjæra har spist.
 
Jokke123 skrev:
"Men nå er FG på 1.015, akkurat slik oppskriften presiserer. Da jeg ikke har OG, kan jeg da ikke regne ut alkoholprosenten i ølet?"?
Som det sies er det ikke mulig å regne seg frem til et resultat når du mangler OG, men du kan jo anta at du traff sånn ca. på OG og regne med det.

Da blir en forenklet beregning (OG-FG)/7.62 = ca. alc.
 
Tilbake
Topp