kjellebass
Norbrygg-medlem
Hei,
Jeg har vasket ut gjæren fra sikkert 7-8 av mine batcher i den senere tid og lagt merke til at mengden gjær man ender opp med varierer en del. Jeg følger ganske slavisk videoen til Gustav (
) by the way. I de tilfellene jeg har vasket ut gjæren har OG ligget mellom 1.040 og 1.055.
Ved vasking av alegjær blir resultatet så godt som alltid glimrende og gjæren jeg sitter igjen med ser flott ut, som regel rundt 1 deciliter eller så.
Ved vasking av lagergjær blir mengden mye høyrere. I mitt siste tilfelle, en brooklyn lager, endte jeg opp med rundt 6-7 dl (se vedlagt bilde). Her er det brukt en 3-liters starter rørt med magnetrører (mulig det ble litt mye?). Det ser i tillegg ut til at det er en del groms med her, så mengden gjær er vanskelig å si. Problemet er imidlertid at jeg ikke får noe mer klart skille, selv om jeg gjentar prosessen.
Er det vanskeligere å skille lagergjæren fra trubet enn alegjær? Burde jeg pælme gjæren (inkl. utbudne gjester) eller er det trygt å bruke den igjen?
Mvh,
Kjell B.
Jeg har vasket ut gjæren fra sikkert 7-8 av mine batcher i den senere tid og lagt merke til at mengden gjær man ender opp med varierer en del. Jeg følger ganske slavisk videoen til Gustav (
Ved vasking av alegjær blir resultatet så godt som alltid glimrende og gjæren jeg sitter igjen med ser flott ut, som regel rundt 1 deciliter eller så.
Ved vasking av lagergjær blir mengden mye høyrere. I mitt siste tilfelle, en brooklyn lager, endte jeg opp med rundt 6-7 dl (se vedlagt bilde). Her er det brukt en 3-liters starter rørt med magnetrører (mulig det ble litt mye?). Det ser i tillegg ut til at det er en del groms med her, så mengden gjær er vanskelig å si. Problemet er imidlertid at jeg ikke får noe mer klart skille, selv om jeg gjentar prosessen.
Er det vanskeligere å skille lagergjæren fra trubet enn alegjær? Burde jeg pælme gjæren (inkl. utbudne gjester) eller er det trygt å bruke den igjen?
Mvh,
Kjell B.