For høy OG

Torbjørn Aasen

Norbrygg-medlem
Hei
Jeg brygget en Kolsch i går. Jeg brygger på BB60 auto
Jeg endte opp med en OG på 1058 men den skulle vært på 1049.
Jeg bomma med tiden og mesket den i 90 minutter og ikke 60 som det egentlig skulle vært.

Regner med at det er det som gjør at OG er blitt for høy.
Hva utgjør feil OG for ølet? Tenker da på smak osv.
Siden den nå står i gjæring skapet og putterer så er det muligens ingen ting og gjøre med?

Tenker å splitte 60l batchen om en uke og tilsette bringebær.
 
Med den utgjæringsprosenten jeg gjerne får (med wlp029) i en kølsch - 82/83% - ville jeg ende opp med et øl på 6,3% ABV (FG 1.010) med en OG på 1.058. 1.049 vil gi FG 1.008 og en ABV på 5,3%.

En kølsch på 6,3% vil antakelig bli preget av alkoholen, så jeg ville tynnet den ut. Kølschen er et for lett øl - det har ikke mye av noe, for å si det sånn - til å bære så mye alkohol. Det blir nok likevel ikke noen katastrofe om du lar være å gjøre noe, men det blir ikke like godt som det kunne blitt.

For å beregne hvor mye vann du må spe ut med: https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/
 
Enig med Finn her og kan skrive under på at wlp029-kølsch ikke bærer alkoholen godt. Har en som fikk for høy OG og gjæret for godt ut. Den endte på 7.5% og har et alkoholpreg som ikke passer til stilen i det hele tatt. Men når det er sagt så merker at jeg lagringstiden utjevner det. Jeg tester en flaske i uka og merker at den blir mer og mer balansert.
 
@Torbjørn Aasen : Lengre mesketid gir høyere utbytte, men kurven fra 60 til 90 minutter er ganske slakk, for å si det sånn. Så det kan ikke forklare forskjellen.

Jeg vet ikke hvor du har beregningene fra. Men om det er tall fra en oppskrift du har fra andre, så er vel den enkle forklaringen at du har høyere meskeeffektivitet enn oppskriften forutsetter.
 
Med den utgjæringsprosenten jeg gjerne får (med wlp029) i en kølsch - 82/83% - ville jeg ende opp med et øl på 6,3% ABV (FG 1.010) med en OG på 1.058. 1.049 vil gi FG 1.008 og en ABV på 5,3%.

En kølsch på 6,3% vil antakelig bli preget av alkoholen, så jeg ville tynnet den ut. Kølschen er et for lett øl - det har ikke mye av noe, for å si det sånn - til å bære så mye alkohol. Det blir nok likevel ikke noen katastrofe om du lar være å gjøre noe, men det blir ikke like godt som det kunne blitt.

For å beregne hvor mye vann du må spe ut med: https://www.brewersfriend.com/dilution-and-boiloff-gravity-calculator/


Hei
Det kan se ut som jeg må tilsette 9,18 liter vann da. Det var veldig mye syns jeg....
Blir den ikke veldig utvannet da eller vi den holde seg på smak likevel.
Satte den til gjæring i går. Går det eventuelt an å koke opp den mengden med vann og tilsette rett i gjærings spannet nå?

Brukte Mangrove Jack's M44 West Coast
 
Med såpass mye høyere OG, må du regne med et merkbart dårligere utbytte av bitterhumla. Hvis du i tillegg vanner ut, er jeg redd du ender opp med et utrolig kjedelig øl.
 
Tak for alle gode svar.
Tror jeg tar den gyldne middelvei da. Koker 5 liter og slipper det oppi bøtta så jeg se hvordan det går.
Går det helt galt så får dodraugen noe å kose seg med..
Eller er det en mulighet og piffe det opp med å tilsette humle rett i gjærings karet slik at ølen ikke blir helt kjønnsløs.
Nå er jeg helt ute på jordet og driver på noe jeg aldri har gjort før kjenner jeg...
Men det kan jo bli godt øl a det da.
 
Sist redigert:
Tak for alle gode svar.
Tror jeg tar den gyldne middelvei da. Koker 5 liter og slipper det oppi bøtta så jeg se hvordan det går.
Går det helt galt så får dodraugen noe å kose seg med..
Eller er det en mulighet og piffe det opp med å tilsette humle rett i gjærings karet slik at ølen ikke blir helt kjønnsløs.
Nå er jeg helt ute på jordet og driver på noe jeg aldri har gjort før kjenner jeg...
Men det kan jo bli godt øl a det da.

Med den gjæren snakker vi ikke om en kølsch, men kanskje heller om en cream ale - uten at det blir all verdens forskjell av den grunn.

Jeg tenkte ikke på det med humla, og om du har humlet ølet som en kølsch, har du ikke så mye å gå på der, nei. Det var bra @ØyvindO kom på banen:). Jeg er enig med ham - la det være som det er. Jeg tror det blir litt mindre ugreit med den gjæren, også.
Hadde du noe spesialmalt i oppskrifta, eller bare pils?
 
Med den gjæren snakker vi ikke om en kølsch, men kanskje heller om en cream ale - uten at det blir all verdens forskjell av den grunn.

Jeg tenkte ikke på det med humla, og om du har humlet ølet som en kølsch, har du ikke så mye å gå på der, nei. Det var bra @ØyvindO kom på banen:). Jeg er enig med ham - la det være som det er. Jeg tror det blir litt mindre ugreit med den gjæren, også.
Hadde du noe spesialmalt i oppskrifta, eller bare pils?

Hei igjen
Rota litt i stad. dette e oppskrifta mi

Pilsner, Hvete og Vienna malt
Hallertau Magnum og Hallertau Tettnang
Lallemand BRY-97
 
Hei igjen
Rota litt i stad. dette e oppskrifta mi

Pilsner, Hvete og Vienna malt
Hallertau Magnum og Hallertau Tettnang
Lallemand BRY-97

Det er en amerikansk gjær - omtrent den samme gjæren som m44 (og s-05). Så vi snakker nok om noe som ligger nærmest en cream ale - og kanskje tåler alkoholen litt bedre. Kanskje gir den gjæren litt dårligere utgjæring enn wlp029 - skjønt det er jeg usikker på. Og du har jo bare basismalt,og har sikkert ikke mesket høyt, heller, så utgjæringen bør uansett bli god.

Har du et IBU-tall?
 
Det er en amerikansk gjær - omtrent den samme gjæren som m44 (og s-05). Så vi snakker nok om noe som ligger nærmest en cream ale - og kanskje tåler alkoholen litt bedre. Kanskje gir den gjæren litt dårligere utgjæring enn wlp029 - skjønt det er jeg usikker på. Og du har jo bare basismalt,og har sikkert ikke mesket høyt, heller, så utgjæringen bør uansett bli god.

Har du et IBU-tall?
Mesket på 65°C og skal ha en IBU på28
 
Mesket på 65°C og skal ha en IBU på28

Den virkelige IBU'en din blir en god del lavere nå. Jeg tror jeg ville latt det være som det er, jeg. Som sagt, det blir uansett slett ikke noen katastrofe. Gi det litt tid, bare, så det runder seg noe, hvis du synes alkoholen er for merkbar når ølet er ferskt. (Med denne gjæren kan du godt drikke ølet ferskt. Hadde du brygget en kølsch - altså brukt kølschgjær - hadde du uansett måttet vente, for en kølsch trenger lagering.)
 
Den virkelige IBU'en din blir en god del lavere nå. Jeg tror jeg ville latt det være som det er, jeg. Som sagt, det blir uansett slett ikke noen katastrofe. Gi det litt tid, bare, så det runder seg noe, hvis du synes alkoholen er for merkbar når ølet er ferskt. (Med denne gjæren kan du godt drikke ølet ferskt. Hadde du brygget en kølsch - altså brukt kølschgjær - hadde du uansett måttet vente, for en kølsch trenger lagering.)

Tusen takk for du tok deg tid til litt oppklaring og masse god info:).
Ha er strålende dag videre.
 
Enig med Finn her og kan skrive under på at wlp029-kølsch ikke bærer alkoholen godt. Har en som fikk for høy OG og gjæret for godt ut. Den endte på 7.5% og har et alkoholpreg som ikke passer til stilen i det hele tatt. Men når det er sagt så merker at jeg lagringstiden utjevner det. Jeg tester en flaske i uka og merker at den blir mer og mer balansert.
Hvor lang tid tok det før den ble helt balansert? (Eller rakk den ikke det..?). Har en kölsch på 6,5% som har tydelig alkoholsmak 5 uker etter endt gjæring.
Vil det å sette den varmt (romtemp) gjøre den raskere balansert?
 
Hvor lang tid tok det før den ble helt balansert? (Eller rakk den ikke det..?). Har en kölsch på 6,5% som har tydelig alkoholsmak 5 uker etter endt gjæring.
Vil det å sette den varmt (romtemp) gjøre den raskere balansert?
Nå i januar begynte den å bli god.
 
Hvor lang tid tok det før den ble helt balansert? (Eller rakk den ikke det..?). Har en kölsch på 6,5% som har tydelig alkoholsmak 5 uker etter endt gjæring.
Vil det å sette den varmt (romtemp) gjøre den raskere balansert?

Hvis den har en tydelig alkoholsmak er jeg redd den ikke blir borte, sjøl om det kan runde seg litt. Og dette er jo ikke et øl som skal lagres. Det skal ha en kaldmodningsperiode ("lagering" på engelsk) på samme måten som lagerøl, men akkurat som lyse lagere skal det så drikkes ferskt. Det holder seg dårlig. Og du skal nok ikke sette det varmt, for da reduserer du bare holdbarheten.

Når kølsch ikke bør være sterkere enn litt i overkant av 5%, er det ikke fordi du da vil kjenne alkoholsmaken, men fordi ølet ikke har nok pondus til å bære noe særlig alkoholstyrke - i alle fall hvis du ikke legger inn sånt i oppskrifta som ikke hører hjemme der, som krystallmalt. Det mister rett og slett det som er godt ved det når det blir for sterkt.

Tydelig alkoholsmak? Er du sikker på at det er etanol? Det kan ofte være snakk om høyere alkoholer, også ( = fusel ), eller etylacetat (neglelakkfjerner).
 
Hvis den har en tydelig alkoholsmak er jeg redd den ikke blir borte, sjøl om det kan runde seg litt. Og dette er jo ikke et øl som skal lagres. Det skal ha en kaldmodningsperiode ("lagering" på engelsk) på samme måten som lagerøl, men akkurat som lyse lagere skal det så drikkes ferskt. Det holder seg dårlig. Og du skal nok ikke sette det varmt, for da reduserer du bare holdbarheten.

Når kølsch ikke bør være sterkere enn litt i overkant av 5%, er det ikke fordi du da vil kjenne alkoholsmaken, men fordi ølet ikke har nok pondus til å bære noe særlig alkoholstyrke - i alle fall hvis du ikke legger inn sånt i oppskrifta som ikke hører hjemme der, som krystallmalt. Det mister rett og slett det som er godt ved det når det blir for sterkt.

Tydelig alkoholsmak? Er du sikker på at det er etanol? Det kan ofte være snakk om høyere alkoholer, også ( = fusel ), eller etylacetat (neglelakkfjerner).

Ble en feil at den ble så sterk, litt for høy effektivitet pga lang mesketid. Jeg er ikke sikker på hva jeg smaker, men synes å kjenne igjen smaken fra billig sprit (men bare et snev av det her). Det lukter imidlertid himmelsk, smaken er dessverre terningkast 4...


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
Ble en feil at den ble så sterk, litt for høy effektivitet pga lang mesketid. Jeg er ikke sikker på hva jeg smaker, men synes å kjenne igjen smaken fra billig sprit (men bare et snev av det her). Det lukter imidlertid himmelsk, smaken er dessverre terningkast 4...


Sent from my iPhone using Tapatalk

Jeg føler med deg. Jeg har brygga en del sånt:( - og helt det ut. Har seks kasser Irish red som sitter på Death Row nå. (Men så har jeg mye annet som er blitt veldig bra, så jeg tar de seks kassene med stoisk ro. Det er sånt som skjer.)
 
Tilbake
Topp