Takk for mye god info!
Ikke følg instruksjonsvideoen til Speidel. Da kaster man bare vekk mye som kunne vært øl.
Vet ikke om jeg har sett denne, men hva er det de gjør i instruksjonsvideoen som ikke er å anbefale?
- Bytt skiten. Den som følger med er søppel. Tetter seg og vrir seg før eller siden. Den står og pisser LENGE før Speidelen endelig har tømt seg, og får du et humleflak eller to i denne krana banner du høyt. Anbefaler varmt denne
http://shop.petit-agentur.no/products/speidel-kulekran-1-i-rustfritt-stl
Registrerte når jeg monterte på originalkrana at den kanskje ikke satt 100 %. Den virker faktisk litt "løs", og rikker bittelitt på seg når jeg åpner/lukker den, samtidig som at den er utrolig hard og åpne/lukke. Er faktisk litt redd for at jeg kan skade gjengene, men antar det ikke er noe problem.
Har forøvrig lest at enkelte har hatt problemer med at denne kranen lekker, men testet med å fylle speidelen med vann, og den virker i det minste tett. Jeg ser ser den kranen du linker til er nokså dyr, så jeg tror jeg tester med originalkranen noen brygg, så får jeg heller vurdere å bytte etter hvert og jeg synes den fungerer dårlig.
Det har selvfølgelig dukket opp en rekke andre spørsmål, så jeg tar meg friheten med å spørre, så kan du heller ta deg friheten til å velge å ikke svare
- Du og
@Sjakkt har skrevet litt om antall gravity points dere øker opp ved koking. Vet du/dere noe om hva typisk avdamping på Speidel 20 er i prosen per timet? Det er et kjekt tall å vite når man skal beregne kokevolum

- Du skriver at meskeutbytte med 5,2 kilo malt ligger på ca. 88 %. Varierer det mye med forskjellige maltmengder, eller ligger det ganske stabilt uavhengig av hvor mye malt du bruker? Jeg tenkte litt i forhold til hvilke effektivitet jeg skal legge til grunn når jeg skal beregne mengde malt til første oppskrift.
- Apropo første oppskrift så var planen å brygge en IPA basert på en oppskrift fra Lervik hvor maltbasen består av 75 % pale malt, og 25 % havregryn. Dette roper det vel kanskje stuck mash av, eller takler speidelen det? Oppskriften har forøvrig en OG på 1,065.