He-he, at maltekstrakt er klissete oppdaget jeg for veldig mange år siden.. Men takk for svaret, det var det jeg hadde håpet å få høre. Hvor lang tid gikk det fra du åpnet dunken til den var brukt opp? Hvordan oppbevarte du den? Merket du noe tap i kvalitet på bryggene etter som ekstrakten ble "eldre"? Og som Lars nevnte, hvordan er det å arbeide med (flytte fra dunken, veie opp, få i kjelen)?Erlendso skrev:Denne ekstrakten funker fint den. Jeg kjøpte en 25 kg kanne i fjor. Brukte den stort sett på sterke øl, sammen med spesialmalt. Lagde blandt annet en 25-liters batch Imperial Stout som ble drukket opp i løpet av Juleferien. (Da med god hjelp fra venner & familie)
Eneste minuset er kanskje at det er noe kliss å holde på med.
Furudal skrev:He-he, at maltekstrakt er klissete oppdaget jeg for veldig mange år siden.. Men takk for svaret, det var det jeg hadde håpet å få høre. Hvor lang tid gikk det fra du åpnet dunken til den var brukt opp? Hvordan oppbevarte du den? Merket du noe tap i kvalitet på bryggene etter som ekstrakten ble "eldre"? Og som Lars nevnte, hvordan er det å arbeide med (flytte fra dunken, veie opp, få i kjelen)?Erlendso skrev:Denne ekstrakten funker fint den. Jeg kjøpte en 25 kg kanne i fjor. Brukte den stort sett på sterke øl, sammen med spesialmalt. Lagde blandt annet en 25-liters batch Imperial Stout som ble drukket opp i løpet av Juleferien. (Da med god hjelp fra venner & familie)
Eneste minuset er kanskje at det er noe kliss å holde på med.
Huff, dette ble visst en hel kanonade av spørsmål, men når det finnes noen som har svarene så...
Takk også til dere andre for innspill, jeg lærer utrolig mye nytt hver dag her på forumet!
Lars skrev:Husk at åpnet beholder av maltekstrakt vil oksidere over tid, så det er nok lurt å bruke den relativt raskt når den først er åpnet.
Jeg har ikke erfaringer med større kvanta maltekstrakt selv, men da det var aktuelt, slo jeg fra meg tanken på å kjøpe en større dunk for å spare penger, etter å ha lest litt om oksideringen. De vanlige beholderne vil også forringes over litt tid, så det er å betegne som ferskvare..
Jeg bruker kun spraymalt nå, da holdbarheten er bedre (mindre vann), og det er er lettere å bare bruke f.eks 100-300g (til starter). Jeg skulle imidlertid gjerne hatt flytende istedet for 2kg spraymalt ved forrige brygging (barley wine), det ble et salig kliss.
15 kg hadde kanskje vært et mer fornuftig kvantum. Var dette på kanne med kork, eller bøtte med lokk? (Mener å huske at Vinspesialisten hadde ekstrakt i bøtter før det ble nesten bare vin der.)Kjetil S skrev:Den står seg noen måneder, om du oppbevarer den noenlunde kjølig. Jeg brukte 15 kg-dunkene fra Muntons, den gang Petit solgte det. Utmerket ekstrakt.
Furudal skrev:15 kg hadde kanskje vært et mer fornuftig kvantum. Var dette på kanne med kork, eller bøtte med lokk? (Mener å huske at Vinspesialisten hadde ekstrakt i bøtter før det ble nesten bare vin der.)