Hei, og beklager at det har trukket ut med mer info.
Ja, det blir SMaSH-konkurranse, og som nevnt blir det i samarbeid med Det gode øls klubb, som har hjemmebryggefestival 14. april, der resultatene av konkurransen blir annonsert. Frist for innsending er postpakke postlagt eller på-døren-levert innen utgangen av fredag 30. mars 2012. Ved levering på døra er det fint om du mailer (
[email protected]) eller SMS'er/ringer meg (91897181) i forkant for å verifisere at jeg er hjemme og avtale tidpunkt. Levering er til:
Anders Christensen
Breidablikveien 134
7020 Trondheim
Det skal leveres tre stk flasker av hvert brygg, og flaskene kan være enten 33cl brune norske panteflasker eller 50cl flasker av de typene Nøgne Ø bruker og Haandbryggeriet bruker. Om det er noen som ønsker å bruke andre typer flasker, må det avtales på forhånd. Kontakt meg på epost (
[email protected]). Flaskene må være uten etiketter, tusjing, klistremerker eller andre kjennetegn utover en etikett som er festet med strikk og på hvilken er skrevet ølets og bryggerens navn. Merk at flaskene blir reetikettert ved mottak, og blir således anonymisert. Konkurransen forventes å bli en god del mindre i antall bidrag enn NM, og derfor er det mulig å være mindre streng på formelle krav til flasker og slikt.
Det er tre klasser: lyst, mellommørkt og mørkt SMaSH-øl, og bidragene fordeles i de tre klassene etter fargeangivelsen på malten som er brukt. Alle øl som skal være med *må* være brygget som en 'Single Malt, Single Hops' - SMaSH - dvs basert på kun én malt og én humle for såvel gjærbart materiale som smaksstoffer. Øl som har to eller flere maltslag (eller to eller flere humler) blir diskvalifisert.Tilsetninger som ikke gir smak aksepteres når dette har en bryggeteknisk funksjon (f.eks middel for å klare). Kravene er oppfylt når malten kommer fra én og samme produksjonsbatch, og ditto for humla. Det er selvfølglig ikke lov å tilsette sukker, maltekstrakt, bær og lignende. Det er ikke mulig å delta med et øl brygget på kun ett maltekstrakt, siden maltekstrakt normalt kommer fra en rekke ulike malttyper. Det er ikke noen krav til valg av gjær.
Sammen med ølet må det meldes inn en øltype og en noenlunde komplett oppskrift, som blir publisert sammen med resultatlistene i etterkant av konkurransen. Jeg kan ta imot oppskriften pr mail eller som en peker til en offentlig lesbar oppskift på haandbryg.dk eller et tilsvarende sted. En eksportering fra evt bryggeprogrammer i et generelt lesbart format (dvs uten at jeg trenger bryggeprogrammet for å lese det) er også mulig. Poenget er kun at oppskriftens vitale data oppgis og at jeg kan ekstrahere dem derifra for publisering.
Øltypen kan velges fra Norbryggs definisjoner ifra 2006 eller 2012, eller fra BJCPs eller Brewers' Associations typehierarkier. Øltyper utover dette er også mulig, men bør da klareres på forhånd, da det ikke blir akseptert øltyper som som er mer eller mindre 'skapt for anledningen'. Merk at det på langt nær er alle øltypene i typesystemene som egner seg for eller er mulig å brygges som en SMaSH. Ølene vurderes liksom i NM i hjemmebrygging med bakgrunn i den øltypen som er valgt, og poengsettes utfra det.
Juryens avgjørelser er endelig osv. Innsendte øl returneres ikke, selv ved evt diskvalifisering eller der ikke alle flaskene drikkes opp under bedømming. Resultatet offentliggjøres på kvelden 14. april 2012.
For å oppsummere, det som må leveres er:
tre flasker (panteflaske, NØ- eller HB-flaske)
ølets navn (selvvalgt)
ølets type (innen Norbrygg, BJCP eller BA eller tilsvarende)
bryggeren/bryggernes navn (kan godt være mer enn to)
angivelse av EBC for malten som er brukt (brukes til klassing av ølet)
oppskrift eller peker til nettsted der slik ligger
sporingsnummer for postpakke hvor dette finnes og er relevant
Alle disse tingene må være levert for at ølet blir akseptert i konkurransen. Det er ikke satt noen formelle krav til hva som skal være med i oppskriften, men den bør inneholde de vanlige vitale data som ingredienser, mesketemperaturer og -tider, koketider, OG, FG, gjærtype, gjæringstemperatur, lengde på primær- og sekundærgjæring og for modning, ølets farge i EBC, bitterhet i IBU og alkoholstyrke i ABV.
Lapp med brygger(e)s og ølets navn skal være festet med strikk (IKKE TAPE!!) rundt flaskene. Når det gjelder oppskrifter, EBC-angivelse, sporingsnummer og slikt, kan det sendes i epost til meg. Sørg for at brygger(e)s navn og ølets navn er med både på etiketten på flaskene og i mailen som sendes til meg.