Erfaringer Safale K-97?

Jeg har brygget et par altbier med wlp036, og sjøl om de har godt av lagring, så er de rimelig greit drikkelige fra starten.

Men altbier er ikke begrenset til Düsseldorf, som wlp036 kommer fra. Düsseldorf-altbieren ligger nok nærmere kølsch enn de øvrige (sjøl om en altbier er noe helt annet enn en kølsch, selvfølgelig). Jeg tror 036 skulle kunne lage et akseptabelt kølch-type øl, men jeg har trodd at k-97 er litt annerledes.
 
Hei
Har en Kölch som har gjæret en uke. Ser at det anbefales 2pk med K-97 til ett 23L brygg, kan jeg pitce en pakke og tilsette nå?
Mvh
Sindre
 
Takk for svar. Da satte jeg opp gradene fra 16 til 18 grader, så får jeg følge med gjærlåsen og ta en test i løpet av uka

Enig med @Steinar Huneide . Så lenge du setter opp temperaturen før det slutter å boble, vil jeg tro det går helt greit. Skulle du mot formodning få problemer med å få skikkelig utgjæring, kan du prøve å tilsette mer gjær. Men da bør du la den komme i gang i vørter først; altså i prinsippet sette en liten starter. Poenget er da ikke å dyrke mer gjær, men bare å få den i gang. Ikke gi den luft/oksygen, og når du ser at gjæringa er i gang, heller du hele greia forsiktig oppi ølet.

Men altså: Det blir sikkert ikke nødvendig:).
 
Først og fremst måle SG da før man bekymrer seg.. K-97 er vel hakket hissigere enn US-05 som er nermest å sammenligne med. Tipper ølet er utgjæra.
 
Har brukt den en del i humleøl. Den er vel relativt greit clean, selv om den ikke er det, på en måte. Men den trenger eeeevigheter på å bunnfelle. Denne gjæren er sistemann som går hjem fra festen. Har splittet denne med us-05 noen ganger, og der hvor 05 har vært drikkbar så trenger 97 kanskje en uke mer, fordi den bare nekter å legge seg og da gir et gjærpreg. Så gjærpreg definitivt, før du lar den legge seg helt, og det tar tid.
Der fant jeg svaret på hvorfor det fortsatt etter fire døgn er en tomme tjukk skummadrass på toppen i min Oktoberfest :p
 
Først og fremst måle SG da før man bekymrer seg.. K-97 er vel hakket hissigere enn US-05 som er nermest å sammenligne med. Tipper ølet er utgjæra.
Er den det? Fortsatt ca 10p til forventet FG, den viser tydelig tendes til å flate ut.

Der fant jeg svaret på hvorfor det fortsatt etter fire døgn er en tomme tjukk skummadrass på toppen i min Oktoberfest :p
Veldig enkelt å topphøste :D . Har masse gjær, kanskje jeg skal sette en SNS for å få gang på denne igjen, dersom temperatur økning ikke hjelper.

Hvor lang tid bruker denne normalt på å gjære ut?
 
Per Berge skrev:
Der fant jeg svaret på hvorfor det fortsatt etter fire døgn er en tomme tjukk skummadrass på toppen i min Oktoberfest :p
Veldig enkelt å topphøste :D . Har masse gjær, kanskje jeg skal sette en SNS for å få gang på denne igjen, dersom temperatur økning ikke hjelper.

Hvor lang tid bruker denne normalt på å gjære ut?
Nå gjæra jeg den på fermzilla under trykk så den var nok ferdig gjæra på 3-4 dager tenker jeg
 
Litt, men det ble ikke så ille. Tappet på fat når den hadde vært stabil et par dager på 1.011. Forventet var 1.015.

Synes råølet smakte veldig mye bedre før tørrhumle :oops: , får la det modne et par uker.
Ikke så uvanlig, trur jeg. Litt hopburn, også, kanskje?
 
Litt, men det ble ikke så ille. Tappet på fat når den hadde vært stabil et par dager på 1.011. Forventet var 1.015.

Synes råølet smakte veldig mye bedre før tørrhumle :oops: , får la det modne et par uker.
Da har jeg akkurat flaska en engelsk IPA som jeg tørrhumla for noen dager sida. Hopscreep satte inn, men ikke så kraftig, sida mengden var moderat i forhold til hva som går med i en NEIPA. Men det smaker jo ikke sånn som det gjorde før tørrhumlinga - og forandringa er ikke til det bedre. Men det plager meg ikke veldig - jeg regner med at det endrer seg.
 
Har brygget en kölsch i dag, og gjærer den av gammel vane på 16 grader. Men siden det helt sikkert har skjedd noe nytt siden den gangen jeg landet på 16 grader, gjorde jeg den store feilen å sjekke google...

Pakken sier 12-25 grader, med idealtemperatur mellom 15 og 20, omtrent som jeg husket det.

1708786439563.png

Nettsiden til Fermentis, derimot, foreslår 18-26.
1708786152070.png

Det fikk meg til å sjekke hva de norske nettbutikkene selv mener.

Strømmen: 12-27.
Brewshop: 18-26.
Bryggøl: 15-20.
Beergear: 15-20.

Konkluderer med at 16 grader få gå greit, med mindre noen har noen voldsomt bastante meninger om noe annet.
 
Tilbake
Topp