Erfaringer Safale K-97?

BrewBrat

Norbrygg-medlem
Hei!
Jeg brygget en kölsch for første gang for 14 dager siden. Jeg brukte 2 pakker med k-97 kölsch tørrgjær fra safale.
Den har stått til gjæring på 14-16 grader.
Det jeg så nå, da jeg skulle tappe den, var at det var mye skum på toppen.
Har ikke vært det på andre brygg tidligere etter 14 dager, men vet ikke om det kanskje er normalt for kölsch eventuelt?20170206_194344.jpg
 
Tror den er litt frisk den k-97en. Hadde du gått noen grader opp ville kanskje lokket gått av:)
Men om det er en typisk kølschgjær er jeg mer usikker på.

-Har kun forsøkt den en gang (pa/ipa) som nå står til karbonering.
Jeg tørrhumlet og satte den kaldt etterpå. Ikke noe på toppen ved flasking.
 
Tror den er litt frisk den k-97en. Hadde du gått noen grader opp ville kanskje lokket gått av:)
Men om det er en typisk kølschgjær er jeg mer usikker på.

-Har kun forsøkt den en gang (pa/ipa) som nå står til karbonering.
Jeg tørrhumlet og satte den kaldt etterpå. Ikke noe på toppen ved flasking.

Hehe ja jeg måtte vaske og fylle på ny star san et par ganger de første dagene :p
Men jeg syntes det stoppet å ploppe veldig raskt. Varte kun i 3-4 dager, men ja jeg vet ploppingen ikke er noe indikasjon på om gjæring er over. Så du tror den ikke er helt ferdig gjæret?
SG ligger nå på 1.011 og forventet FG er 1.010 så jeg vil tro den er ferdig, men blir usikker pga skummet i topp
 
Sist redigert:
Jo, jeg tror den kan være det selv om det ser slik ut.
Du sier ikke noe om OG. Jeg fikk 80% rel utgjæring med den.
Gikk til 19C under stormgjæringen så jeg holdt den der videre.
For å vite bør du måle en gang til etter f eks tre dager.
Men har som sagt minimalt erfaring med den.
 
Beklager glemte det. OG var 1.056. Ja jeg burde vel kanskje måle igjen om 2 dager, men alle de andre jeg har brygget har alltid vært ferdig etter 14 dager kanskje minus lager. Har som regel da bare målt FG dag 14 og flasket
 
3-4 dager er normalt gjæringsforløp på typisk sub 1.060 øl som har korrekt pitch rate. 14 dager er nok heller en uvanlig lang tid med aktiv gjæring.
 
[QUOTE="jab, post: 390647, 14 dager er nok heller en uvanlig lang tid med aktiv gjæring.[/QUOTE]
Ja det er jeg enig i. Stusser bare fælt over skumlaget på topp
 
[QUOTE="jab, post: 390647, 14 dager er nok heller en uvanlig lang tid med aktiv gjæring.
Ja det er jeg enig i. Stusser bare fælt over skumlaget på topp[/QUOTE]

Rør det evt ned. Den kaka ser ganske tett ut så kan være den evt bare flyter på CO2 som ikke slipper gjennom.
 
Jeg har rett som det er gjær liggende igjen på toppen på denne måten helt til jeg cold crasher, også med wlp001. Er nok ikke noe å bekymre seg for.
 
Jeg har rett som det er gjær liggende igjen på toppen på denne måten helt til jeg cold crasher, også med wlp001. Er nok ikke noe å bekymre seg for.
WLP530, WLP400 og typiske toppcroppers generelt pleier som regel og ha lokk liggende etter endt gjæring i min erfaring. Ved cold crash så pleier det meste og dette ned dog.
 
WLP530, WLP400 og typiske toppcroppers generelt pleier som regel og ha lokk liggende etter endt gjæring i min erfaring. Ved cold crash så pleier det meste og dette ned dog.
Ok, men er det noe problem å tappe denne uten å coldcrashe nå? Skal ha mesteparten på fat
 
Satte en Kölsch for et par mnd siden som jeg brukte denne gjæren i da jeg ikke fikk igang WLP029'en. Er ikke helt fornøyd, altså... :( Får liksom en "gjærsmak" smak/følelse når jeg drikker den, eller noe a la det. Noen som har erfaringer å dele? Denne ble gjæret som mine andre Kölscher, som har blitt bra.
 
Har brukt den en del i humleøl. Den er vel relativt greit clean, selv om den ikke er det, på en måte. Men den trenger eeeevigheter på å bunnfelle. Denne gjæren er sistemann som går hjem fra festen. Har splittet denne med us-05 noen ganger, og der hvor 05 har vært drikkbar så trenger 97 kanskje en uke mer, fordi den bare nekter å legge seg og da gir et gjærpreg. Så gjærpreg definitivt, før du lar den legge seg helt, og det tar tid.
 
Har brukt den en del i humleøl. Den er vel relativt greit clean, selv om den ikke er det, på en måte. Men den trenger eeeevigheter på å bunnfelle. Denne gjæren er sistemann som går hjem fra festen. Har splittet denne med us-05 noen ganger, og der hvor 05 har vært drikkbar så trenger 97 kanskje en uke mer, fordi den bare nekter å legge seg og da gir et gjærpreg. Så gjærpreg definitivt, før du lar den legge seg helt, og det tar tid.
Men hvor lang tid tar det? Nå har den vært på flaske i kanskje 1,5 mnd, og de siste 2 ukene i kjøleskap på 3°. Den har fortsatt "Haze" når jeg sjekker i glasset. Tror ikke denne gjæren blir en gjenganger her altså... o_O
 
Gjæren er en slags hybrid, av tilsynelatende den seige typen. Så det kan ta tid. Uansett er ikke litt gjærhaze så farlig med mindre du vil presentere en ganske klar øl. Men kan si at hvis du vil ha klar øl så er ikke 97 gjæren du vil bruke.
 
Ahh... Det kan jo forklare saken!
Står på pakken at det er en tysk ale gjær for belgiske hveteøl (???). Hadde fått det for meg at denne brukes på Kölsch også....
Nei, blir nok WLP029 neste gang :)
 
Ahh... Det kan jo forklare saken!
Står på pakken at det er en tysk ale gjær for belgiske hveteøl (???). Hadde fått det for meg at denne brukes på Kölsch også....
Nei, blir nok WLP029 neste gang :)
Det er ikke så langt mellom Köln og Düsseldorf. Og blant tørrgjærene er det ikke noe annet alternativ for Kölsch, dessverre. Men wlp029 er fin, da.
 
Tilbake
Topp