Erfaringer med WY 3068

Ole Einar

Norbrygg-medlem
Jeg oppdaget nettopp at hveteølen min er infisert, sannsynligvis villgjær eller såperester. Usikker, men smaker både det ene og det andre:mad:

Uansett, jeg må få laget en ny ASAP. Får se om jeg rekker å lage en ny batch til RØL 22. juni, hvis ikke blir det «bare» 3 øl.

Tenkte å teste ut WY 3068, er det noen som har erfaring med denne gjæren?
Satser på at den blir ferdig gjæret i løpet av 14 dager. Er temperaturkontroll viktig her? Eller går det fint å sette dunken i romtemperatur? Tipper det varierer noe, typisk 20-24 grader..
 
Jeg oppdaget nettopp at hveteølen min er infisert, sannsynligvis villgjær eller såperester. Usikker, men smaker både det ene og det andre:mad:

Uansett, jeg må få laget en ny ASAP. Får se om jeg rekker å lage en ny batch til RØL 22. juni, hvis ikke blir det «bare» 3 øl.

Tenkte å teste ut WY 3068, er det noen som har erfaring med denne gjæren?
Satser på at den blir ferdig gjæret i løpet av 14 dager. Er temperaturkontroll viktig her? Eller går det fint å sette dunken i romtemperatur? Tipper det varierer noe, typisk 20-24 grader..
Den har samme opprinnelse som WLP380, og skiller seg fra den mest vanlige, som er WLP300, ved at den har mer balanse mellom nellik og banan enn 300, som gir mer banan.

Det er egentlig et smaksspørsmål. Jeg foretrekker helt klart 3068/380 fordi jeg nettopp vil ha den balansen - som du forøvrig kan påvirke på andre måter, også.

Du kjenner kanskje denne, men just in case: https://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/
 
Har tidligere brukt Safale WB06, men denne synes jeg tilfører altfor mye banansmak. Siden denne batchen uansett gikk «ått skogen», tenker jeg å teste ut wyeast 3068. Blir spennende å se om jeg rekker det til RØL. Men uansett får jeg et godt øl når jeg kommer hjem igjen:D
 
Den har samme opprinnelse som WLP380, og skiller seg fra den mest vanlige, som er WLP300, ved at den har mer balanse mellom nellik og banan enn 300, som gir mer banan.

Det er egentlig et smaksspørsmål. Jeg foretrekker helt klart 3068/380 fordi jeg nettopp vil ha den balansen - som du forøvrig kan påvirke på andre måter, også.

Du kjenner kanskje denne, men just in case: https://braumagazin.de/article/brewing-bavarian-weissbier-all-you-ever-wanted-to-know/
Veldig bra artikkel forresten. Takk:)
 
Har tidligere brukt Safale WB06, men denne synes jeg tilfører altfor mye banansmak. Siden denne batchen uansett gikk «ått skogen», tenker jeg å teste ut wyeast 3068. Blir spennende å se om jeg rekker det til RØL. Men uansett får jeg et godt øl når jeg kommer hjem igjen:D
WB06 er genetisk samme gjær som Duvel gjæren. Med andre ord en belgisk gjær og ikke en hvetegjær. Den er i tillegg diacticus, som gjøre ølet tørt. Den kan lage godt øl, men en god hefeweizen vil du ikke klare å lage med denne. Wy3068 er en god tysk hvetegjær.
 
WB06 er genetisk samme gjær som Duvel gjæren. Med andre ord en belgisk gjær og ikke en hvetegjær. Den er i tillegg diacticus, som gjøre ølet tørt. Den kan lage godt øl, men en god hefeweizen vil du ikke klare å lage med denne. Wy3068 er en god tysk hvetegjær.
WB-06 er tatt med i Braumagazin-artikkelen, med den korte kommentaren "mixed results" :). Så nei, den ville jeg liggi unna. Lallemands Munich Classic er det eneste tørrgjæralternativet jeg ville overveid. Jeg har brukt den, og fikk et rimelig greit resultat, og Braumagazin sier at den har vært brukt med hell av flere bryggerier.

Weissbier er wanskelig:) - det er prosess like mye som gjær, og jeg har aldri fått det helt til.
 
Weissbier er wanskelig:) - det er prosess like mye som gjær, og jeg har aldri fått det helt til.
Weissbier var på mange måter min inngang til annet øl enn pils. Jeg er ikke like glad i det som jeg var, og har ikke brygget enda. Litt av frykt for å ikke lykkes. Har et par pakker Munich Classic liggende. Om planen jeg har satt opp gjennomføres, brygges det Weissbier, Dunkelweizen og Hopfenweissen neste vår.
 
WB-06 er tatt med i Braumagazin-artikkelen, med den korte kommentaren "mixed results" :). Så nei, den ville jeg liggi unna. Lallemands Munich Classic er det eneste tørrgjæralternativet jeg ville overveid. Jeg har brukt den, og fikk et rimelig greit resultat, og Braumagazin sier at den har vært brukt med hell av flere bryggerier.

Weissbier er wanskelig:) - det er prosess like mye som gjær, og jeg har aldri fått det helt til.
Jeg har hatt ganske god kontroll på hveteølen mine og fikk faktisk 8 plass i NM med den «belgiske gjæren» WB-06 :)
Så det blir spennende å teste ut Wy 3068.
 
Jeg har hatt ganske god kontroll på hveteølen mine og fikk faktisk 8 plass i NM med den «belgiske gjæren» WB-06 :)
Så det blir spennende å teste ut Wy 3068.
aha - da skulle du kunne komme enda høyere med en bedre gjær:).

Den gjæren - WB-06, altså - skal forøvrig visstnok ha blitt henta fra Skottland til Belgia av Albert Moortgat kort etter 1. verdenskrig. Men hvor mye skotte det er igjen av den i dag, er kanskje uvisst:). Men brygger du weissbier med den, kan du jo kalle det en bayer med kilt.
 
Tilbake
Topp