Jeg har ikke sett noe om effekten av parafinvoks på mikrobene. Jeg har en kollega som er ekspert på effekten av petroleumsprodukter på celledeling hos fiskeyngel og den slags. Kanskje han kan komme med et "educated guess".
Men såklart vil de mikrobene som bor rett på innsiden av et vokslag få mindre oksygen enn om voksen ikke var der.. De vil nok få endel oksygen indirekte også, fra ølen eller? Løseligheten av oksygen i øl er veldig lav (ppm-nivå), så mulig denne transporten er insignifikant (Men samtidig så er det jo løselighetsgrensa for oksygen som er "drivkraft" for diffusjon av oksygen utenfra. Så det er tydeligvis nok til å drive en viss transport). Men jeg kan ikke nok om hverken mikrobenes behov for oksygen, eller om diffusjon av oksygen i eik. Så jeg har ikke peiling på om oksygenet som kan transporteres via ølet er mye eller lite i forhold til det som transporteres gjennom eika. Og hvordan disse to talla er sammenligna med behovet/kapasiteten til mikrobene til å forbruke oksygen.
Men uansett så skal jeg ikke vokse hele fatet, så i verste fall vil jeg beholde "normale" forhold i deler av fatet. Så får det heller bli som det blir om resten av fatet er "dødt". Jeg er mere redd for at ting skal ligge for lenge på fatet og ta skade av det, enn for at jeg må smøre meg med ekstra mye tålmodighet og la ting ligge noen måneder ekstra før det er klart for tapping.