Erfaringer med Fermoale/Fermolager

12 grader start temperatur er minimum for meg på gjæring av pils, med mindre jeg pitcher en halvliter slurry eller noe i de mengdene. Med en rundhånda gjærmengde så går det stort sett usmaksfritt for seg. Må vel doble gjærmengden om man går fra 12 til 10 grader.

Om man leser databladet på gjæren fra AEB så står det gjæringstemperatur >12C, og 80-100 gram pr hL mellom SG 1.048 og 1.065.
 
12 grader start temperatur er minimum for meg på gjæring av pils, med mindre jeg pitcher en halvliter slurry eller noe i de mengdene. Med en rundhånda gjærmengde så går det stort sett usmaksfritt for seg. Må vel doble gjærmengden om man går fra 12 til 10 grader.

Om man leser databladet på gjæren fra AEB så står det gjæringstemperatur >12C, og 80-100 gram pr hL mellom SG 1.048 og 1.065.
10-14 leser jeg her: https://www.aeb-group.com/en/fermolager-w-5206

Det virker mer rimelig. Og @Mc. ser da ut til å ha brukt rikelig med gjær.

(Jeg har tru på at det særlig er viktig å sørge for nok sink og magnesium - og gjerne en liten ekstra dose FAN, også. Gjærnæring, altså, og den bør tilsettes sammen med gjæren, ikke i kok, fordi sinket vil bli bundet til proteiner i trubet. Men tørrgjæren skal være rikelig utstyrt med sink og magnesium, så dette gjelder når vi gjenbruker gjær.)
 
Sist redigert:
Var visst et amerikansk dataark jeg hadde funnet. Er ikke dette samme gjærstamme som W34/70?

Dosage:
80 to 120 g/hl for fermentation at 12°C–18°C / 0,11 to 0,16 oz/gal for fermentation at 53.6-64.4°F.
Increase pitching for fermentation lower than 12°C/53°F up to 200 to 300 g/hl at 9°C (up to 0.27 to 0.40 oz/gal at 48°F).
Opphavet er vel den stammen som Weihenstephan-instituttet i München har, ja.

Jeg er usikker på om det faktisk er nødvendig med sånne mengder gjær ved 10 grader. Jeg har gjæra 25 liter med en pose (200 milliarder celler) Imperial L25 - som riktignok er en annen stamme - og det gikk veldig bra. Så om du bare har gjær i toppform, skal det gå bra. Og tørrgjær er jo i toppform, får vi tru.

Jeg sier ikke at folk skal pitche 200 milliarder celler til 25 liter pils på 10 grader, og jeg gjør det ikke sjøl, heller - men jeg har altså gjort det, og det gikk utmerket.
 
Jeg er usikker på om det faktisk er nødvendig med sånne mengder gjær ved 10 grader. Jeg har gjæra 25 liter med en pose (200 milliarder celler) Imperial L25 - som riktignok er en annen stamme - og det gikk veldig bra. Så om du bare har gjær i toppform, skal det gå bra. Og tørrgjær er jo i toppform, får vi tru.

Jeg sier ikke at folk skal pitche 200 milliarder celler til 25 liter pils på 10 grader, og jeg gjør det ikke sjøl, heller - men jeg har altså gjort det, og det gikk utmerket.
Ja - er enig. Prinsippet om at det er bedre med litt veldig frisk gjær enn mye sliten gjær syns jeg at gir god mening.

Hvor kom disse 35 gramma fra, @Mc. ?
Antar at det er 3x 11.5 gram?
Kan det være at disse posene ikke har hatt helt optimale oppbevaringsforhold?
 
Ja - er enig. Prinsippet om at det er bedre med litt veldig frisk gjær enn mye sliten gjær syns jeg at gir god mening.

Hvor kom disse 35 gramma fra, @Mc. ?
Antar at det er 3x 11.5 gram?
Kan det være at disse posene ikke har hatt helt optimale oppbevaringsforhold?
Sitter akkurat nå med en to måneder gammel pils som jeg gjæra med 2 poser Fermolager som jeg strødde rett i dunken. 28 liter. Gjæra på 14 grader, som var temperaturen i kjelleren min da. Gjæra ut til 84% på fjorten dager, og ølet er godt - synes jeg:).
 
Kjøpte en halvkilo med Fermolager W.
Et toppet urinprøveglass(rett fra apoteket) blir vel ca 35 pluss gram.
Men nå har noia tatt meg. Koker opp 7 dl av samme vørter(skulle vært brukt til flaskekarbonering) og tilsetter 15 gram gjær i kveld. Så går det i gjæringskaret i morgen.
Mulig den gjæra ikke trives på 10 grader ?
Hadde litt problemer forrige gang også. Oppdaget ikke at det var dårlig utgjæring før etter cc i cornyfatet. Satte det på 12-14 grader ish og strødde 11 gram i fatet. Det virket fint. God utgjæring og ølet ble godt.
 
Men nå har noia tatt meg. Koker opp 7 dl av samme vørter(skulle vært brukt til flaskekarbonering) og tilsetter 15 gram gjær i kveld. Så går det i gjæringskaret i morgen.
Mulig den gjæra ikke trives på 10 grader ?
Ville nok uansett ha latt den øke fritt framover nå opp mot romtemperatur.
 
Kjøpte en halvkilo med Fermolager W.
Et toppet urinprøveglass(rett fra apoteket) blir vel ca 35 pluss gram.
Men nå har noia tatt meg. Koker opp 7 dl av samme vørter(skulle vært brukt til flaskekarbonering) og tilsetter 15 gram gjær i kveld. Så går det i gjæringskaret i morgen.
Mulig den gjæra ikke trives på 10 grader ?
Hadde litt problemer forrige gang også. Oppdaget ikke at det var dårlig utgjæring før etter cc i cornyfatet. Satte det på 12-14 grader ish og strødde 11 gram i fatet. Det virket fint. God utgjæring og ølet ble godt.
Har riktignok ikke prøvd den på 10 grader, men det er en 34/70, og de skal ikke ha problemer ved 10 grader.
 
Har en bock stående nå . 23 liter til gjæring med OG 1059. Ca 35 gram fermolager W. Gjæret den på 10 grader de første 10 dagene, men så begynte det å dabbe av og FG var bare på 1020. Har satt opp temperaturen nå til 12 grader og håper det ikke stopper opp . Den burde jo komme ned mot 1011 pluss....
Mesket på 64-65 grader.
Strødde gjæren i gjæringskaret mens jeg tappet vørter fra kokekjelen. Kom igang kjapt og alt så bra ut. Men nå begynner nervene å komme.....
Støtter Finn i at bokk ikke er øl som skal gjære spesielt godt ut. Tvert i mot skal det (i motsetning til f.eks. bayer) ha et litt søtlig preg. Jeg tenker at alt mellom 1.014 og 1.020 er akseptabelt. Bare å senke skuldrene ;)
 
Får se i morgen om gjæra har stoppet opp.
Og hva gjør jeg med den mini starteren da ?
Må jeg brygge en liten batch med pils kanskje ? :p
 
Det ble til at den fikk stå over natta på 12 grader. Målte FG til 1020. Så da har den stoppet opp.
Hadde jeg skulle tappet alt på fat så kunne jeg ha stoppet der. Men halvparten skal på flaske og jeg er redd for at det kan bli flaskebomber så derfor tilsatte jeg starteren jeg laget i går kveld.
Den hadde kommet godt igang. Lar tempen være 13 grader. Reiser bort på Mandag så jeg har ikke lyst til å la den stå 14 dager på høyere temperatur.
 
Lar tempen være 13 grader. Reiser bort på Mandag så jeg har ikke lyst til å la den stå 14 dager på høyere temperatur.
Det er egentlig bare ved hovedgjæringa at du behøver å ha kontroll på gjæringstemperaturen. Nå gjør det ingenting om du setter det varmere. Kommer jo an på om det er 28 grader i det andre rommet ditt så er ikke det særlig gunstig.. Men 16-20 grader går fint.
 
Kan vel kjøre opp temperaturen litt mer ja. Men vil ha temperaturen i gjæringskaret under kontroll.
Temperaturen i kjelleren kan variere en del med temperaturen ute.
 
Sitter akkurat og parallellsmaker en Stella Artois med en hjemlig pils gjæra på 15 grader med Fermolager, og tappa 1.oktober, altså snart 2 måneder gammel. Gjæren var fjorten dager gammel slurry som fikk litt svak vørter på morgenen bryggedagen, og så ga jeg en grei dose oksygen ved pitching.

Dette er (minst) på høyden med det beste jeg har brygga, så jeg ser ingen grunn til ikke å bruke denne gjæren mer. Og den tåler åpenbart godt å ikke bli gjæra på de laveste temperaturene.
 
Samme erfaring her. Fins ikke noe grunn for å betale trippel pris for Fermentis.
Gitt at en bruker tørrgjæren direkte, er jeg helt enig.

Jeg kjøper bare én pose, og dyrker opp fra den, og da spiller pris ikke veldig stor rolle. Men sjøl da ser jeg egentlig ikke noen grunn til å velge den ene framfor den andre - sjøl om det nok er små forskjeller. I hvilken retning de går, er en annen sak; jeg trur det er vanskelig å si at den ene er "bedre" enn den andre.

Så ja, jeg skjønner ikke grunnlaget for overprisinga av produktene fra en del produsenter.
 
Tilbake
Topp