Hei På søndag startet jeg min bryggekarriere med en porter. Meskingen, koking og skylling følte jeg gikk noenlunde greit. Skulle ha en OG på 1060 i følge oppskriften, etter koking lå vørteren på 1054. Ikke helt i mål med andre ord, men godt nok til at jeg sa meg fornøyd. Når jeg skulle sette porteren til gjæring så jeg at gjærlåsen ikke hadde en gummipropp nederst, som dette:
Gjærlåsen sto ustødig og jeg fryktet den slapp inn oksygen, så jeg tapet rundt. Etter noen timer begynte det å boble i gjærlåsen. Jeg har nettopp lest "Ølbrygging fra hånd til munn", hvor prosessen med at gjæren lager CO2 de første dagene ble beskrevet som intens. Her innser jeg i ettertid at min manglede erfaring spilte inn, for meg så ikke boblene og en svak lyd om man lå øret helt inntil "intenst" ut. Jeg byttet tape, og etter det forsvant lyden og boblene ble færre. Jeg var overbevist om at nå hadde både bobler og oksygen kommet til og ødelagt prosessen. Bestemte meg for å prøve å koke vørteren opp på nytt og sette til ny gjær for å se om brygget kunne reddes. Målte SG for å se hva som hadde skjedd på de 3 døgnene den hadde stått til gjæring. Jeg forventet at omtrent ingenting hadde skjedd, at SG var omtrent uforandret, men til min store overraskelse viste SG 1034, noe som skulle tilsvare en alkoholprosent på 2.6. Når målingen ble foretatt var jeg allerede i gang med å koke opp på nytt igjen. Det jeg lurer på er:
1. Er det mulig å redde brygget på denne måten? Vil den nye gjæren sette i gang med arbeidet?
2. Oppkok nr 2 og ny gjær, vil det påvirke smaken på noen måte? I såfall hvordan?
I helgen brygger jeg juleøl, og det skal bli perfekt
Gjærlåsen sto ustødig og jeg fryktet den slapp inn oksygen, så jeg tapet rundt. Etter noen timer begynte det å boble i gjærlåsen. Jeg har nettopp lest "Ølbrygging fra hånd til munn", hvor prosessen med at gjæren lager CO2 de første dagene ble beskrevet som intens. Her innser jeg i ettertid at min manglede erfaring spilte inn, for meg så ikke boblene og en svak lyd om man lå øret helt inntil "intenst" ut. Jeg byttet tape, og etter det forsvant lyden og boblene ble færre. Jeg var overbevist om at nå hadde både bobler og oksygen kommet til og ødelagt prosessen. Bestemte meg for å prøve å koke vørteren opp på nytt og sette til ny gjær for å se om brygget kunne reddes. Målte SG for å se hva som hadde skjedd på de 3 døgnene den hadde stått til gjæring. Jeg forventet at omtrent ingenting hadde skjedd, at SG var omtrent uforandret, men til min store overraskelse viste SG 1034, noe som skulle tilsvare en alkoholprosent på 2.6. Når målingen ble foretatt var jeg allerede i gang med å koke opp på nytt igjen. Det jeg lurer på er:
1. Er det mulig å redde brygget på denne måten? Vil den nye gjæren sette i gang med arbeidet?
2. Oppkok nr 2 og ny gjær, vil det påvirke smaken på noen måte? I såfall hvordan?
I helgen brygger jeg juleøl, og det skal bli perfekt