Som tittelen sier er dette et ekspress-eksperiment øl. Jeg bor for tida i USA og er hjemme en liten tur i forbindelse med jobb og juleferie og hadde vanvittig bryggelengsel! Jeg kjøpte blodfersk gjær og humle i USA og bestemte meg for å prøve et lite eksperiment.
Jeg kom hjem lørdag 15 des., brygget søndag 16 des. og har planer om å drikke ølet 26 des. og drar tilbake tidlig på morgenen 30 des.! Altså er det ikke nok med at ølet må bli ferdig raskt, det må også drikkes raskt!
Når man brygger en "grain to glass" på 10 dager så er det vel størst sjanse for suksess med alkoholsvake øl, men jeg vil ha en sterk IPA :sikle
Her er oppskrift og gjæringsplan:
OG 1068
IBU 130-ish!
Caramel/Crystal Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 2 4.7 %
Sugar, Table (Sucrose) (2.0 EBC) Sugar 4 11.0 %
Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 1 80.3 %
0.26 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 3 4.0 %
20.00 g Columbus (Tomahawk) [15.20 %] - Boil 10.0 min Hop 9 10.9 IBUs
28.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs
28.30 g Chinook [11.10 %] - Boil 10.0 min Hop 8 11.3 IBUs
28.30 g Chinook [11.10 %] - Boil 30.0 min Hop 7 24.0 IBUs
28.30 g Simcoe [13.00 %] - Boil 5.0 min Hop 10 7.3 IBUs
37.00 g Columbus (Tomahawk) [15.20 %] - Boil 1.0 min Hop 11 2.4 IBUs
56.00 g Warrior [13.70 %] - Boil 60.0 min Hop 6 76.2 IBUs
2.0 pkg Nottingham (Danstar #-) [25.00 ml] Yeast 13
Temperatur og tid:
1 fase 3 dager: pitch 18 grader. Naturlig økning til ca. 22 grader.
2 fase 3 dager: 22 - 23 grader
3 fase 1 dag : kjøl ned for å felle ut mest mulig gjær (4 grader? 0 grader? -2 grader?)
4 fase 2 dager: karbonering (tilsatt CO2)
Som om dette ikke var nok galskap så vurderer jeg også tørrhumling. Hvis dette skjer så er planen å tørrhumle fra i kveld til 23 des., 5 dager. Deretter fjerne humle med en desinfisert sil før ølet kjøles ned.
Noen innspill? Er ølet humlete nok uten tørrhumling? ;D
edit: glemte noen detaljer.
Jeg kom hjem lørdag 15 des., brygget søndag 16 des. og har planer om å drikke ølet 26 des. og drar tilbake tidlig på morgenen 30 des.! Altså er det ikke nok med at ølet må bli ferdig raskt, det må også drikkes raskt!
Når man brygger en "grain to glass" på 10 dager så er det vel størst sjanse for suksess med alkoholsvake øl, men jeg vil ha en sterk IPA :sikle
Her er oppskrift og gjæringsplan:
OG 1068
IBU 130-ish!
Caramel/Crystal Malt - 10L (19.7 EBC) Grain 2 4.7 %
Sugar, Table (Sucrose) (2.0 EBC) Sugar 4 11.0 %
Pale Malt, Maris Otter (5.9 EBC) Grain 1 80.3 %
0.26 kg Oats, Flaked (2.0 EBC) Grain 3 4.0 %
20.00 g Columbus (Tomahawk) [15.20 %] - Boil 10.0 min Hop 9 10.9 IBUs
28.00 g Simcoe [13.00 %] - Boil 0.0 min Hop 12 0.0 IBUs
28.30 g Chinook [11.10 %] - Boil 10.0 min Hop 8 11.3 IBUs
28.30 g Chinook [11.10 %] - Boil 30.0 min Hop 7 24.0 IBUs
28.30 g Simcoe [13.00 %] - Boil 5.0 min Hop 10 7.3 IBUs
37.00 g Columbus (Tomahawk) [15.20 %] - Boil 1.0 min Hop 11 2.4 IBUs
56.00 g Warrior [13.70 %] - Boil 60.0 min Hop 6 76.2 IBUs
2.0 pkg Nottingham (Danstar #-) [25.00 ml] Yeast 13
Temperatur og tid:
1 fase 3 dager: pitch 18 grader. Naturlig økning til ca. 22 grader.
2 fase 3 dager: 22 - 23 grader
3 fase 1 dag : kjøl ned for å felle ut mest mulig gjær (4 grader? 0 grader? -2 grader?)
4 fase 2 dager: karbonering (tilsatt CO2)
Som om dette ikke var nok galskap så vurderer jeg også tørrhumling. Hvis dette skjer så er planen å tørrhumle fra i kveld til 23 des., 5 dager. Deretter fjerne humle med en desinfisert sil før ølet kjøles ned.
Noen innspill? Er ølet humlete nok uten tørrhumling? ;D
edit: glemte noen detaljer.