Finn Berger
Moderator
Kan vi gjenbruke gjæren vår som gjærnæring? Det er jo på en måte en logisk tanke at gjæren nødvendigvis må inneholde en god del stoffer som gjær trenger. Og svaret er ja - men ikke uten videre.
Et råd jeg har sett noen ganger, er å bare slenge med ei spiseskje av gjær mot slutten av kokinga. Det gir et visst utbytte, og skader på ingen måte, men er ikke optimalt. Det fant jeg ut etter å ha lest denne blogartikkelen, som virker solid: https://suigenerisbrewing.com/index.php/2022/06/16/are-dead-yeasts-yeast-nutrient/
Kortversjonen (for den utålmodige leser) er at det klart beste er å sørge for at gjæren autolyserer. Da må den drepes uten at de enzymene som bryter ned "gjærlikene" blir denaturert, og det gjøres gjennom å utsette gjæren for 50 grader i et døgn. Har du sous vide-utstyr skulle det være enkelt.
Foranledningen til at jeg begynte å leite etter info om dette, var en diskusjon i "Hva skal du brygge idag"-tråden som begynte med dette innlegget av @Kloakk , der han sier at gjærnæringa Fermaid O har gitt veldig gode resultater for ham, og bl.a. kurert lagerølene for H2S.
Fermaid O er basert på autolysert gjær. Men den selges ikke over alt, og hvis man på enkelt vis kan produsere noe tilsvarende på gjær fra egne brygg må jo det være et glimrende alternativ.
Noen som veit noe mer om dette, har prøvd det, eller har meninger om det?
Et råd jeg har sett noen ganger, er å bare slenge med ei spiseskje av gjær mot slutten av kokinga. Det gir et visst utbytte, og skader på ingen måte, men er ikke optimalt. Det fant jeg ut etter å ha lest denne blogartikkelen, som virker solid: https://suigenerisbrewing.com/index.php/2022/06/16/are-dead-yeasts-yeast-nutrient/
Kortversjonen (for den utålmodige leser) er at det klart beste er å sørge for at gjæren autolyserer. Da må den drepes uten at de enzymene som bryter ned "gjærlikene" blir denaturert, og det gjøres gjennom å utsette gjæren for 50 grader i et døgn. Har du sous vide-utstyr skulle det være enkelt.
Foranledningen til at jeg begynte å leite etter info om dette, var en diskusjon i "Hva skal du brygge idag"-tråden som begynte med dette innlegget av @Kloakk , der han sier at gjærnæringa Fermaid O har gitt veldig gode resultater for ham, og bl.a. kurert lagerølene for H2S.
Fermaid O er basert på autolysert gjær. Men den selges ikke over alt, og hvis man på enkelt vis kan produsere noe tilsvarende på gjær fra egne brygg må jo det være et glimrende alternativ.
Noen som veit noe mer om dette, har prøvd det, eller har meninger om det?