Del gjerne din juleøl oppskrift

AudunWS

Dommer
Mange sitter sikkert som meg og tenker på å brygge et godt øl til jul, men har ikke landet på en oppskrift enda. Siden det allerede er høst så er det en ale som er planen.
Hva kjennetegner en juleøl? Når jeg ser på oppskrifter så kan jeg ikke skjønne at et "vanlig" juleøl" skiller seg mye fra en brown ale. Kan noen sette meg inn i hva jeg bør gå for?

Del gjerne dine favoritt juleøl-oppskrift her så jeg/vi har litt å gå etter! Takk :biersmile:
 
Min favorittoppskrift er den som lager ølet som passer best til den julematen jeg spiser. Du spiser vel mer enn én type julemat? Da trenger du mer enn én type øl. For min del blir det IPA til pinnekjøtt og porter til min mors karamellpudding.
 
Gikk for en Winther warmer fra brygg selv(ale) samt en lager satt sammen fra norbrygg sidene.  Kalt det Asdøla mikrobryggeri`s juleglede

Øltype: Juleøl
OG: 1063
FG: 1016(est)
Farve (beregnet): 24,93 EBC
Beregnet bitter:  26,7 IBU
Vørtermengde:     34   l
Sluttvolum:       23   l

Malt & sukker
2500 gram 40,0% %  pils Malt
3500 gram 55% % Dark münchener
350 gram  5%  crystall
50 gram Chocolate




Meskeskjema
60 min 66 grader
60 min 69 grader


Humle
64 gram perle Pellet 7,5 %-alfa 90 min
30 gram TetnagPellet 4,9 %-alfa  2 min
30 gram Tetnag Pellet 4,9 %-alfa  0 min

Koketid
Total koketid vørter: 90 min

Gjær
Betegnelsen på gjæren: German Bock WLP833


Gjæringstemperatur og -tid
Gjæring/primærgjæring   30 dager ved 10 °C
Modning/sekundærgjæring 30 dager ved 10 °C
Lagring                 40 dager ved 10 °C

Øvrig informasjon


Bryggedato: 01.09.2012
Tappedato: 15.12.2012????
 
Kjetil S skrev:
Min favorittoppskrift er den som lager ølet som passer best til den julematen jeg spiser. Du spiser vel mer enn én type julemat? Da trenger du mer enn én type øl. For min del blir det IPA til pinnekjøtt og porter til min mors karamellpudding.

Selvsagt spiser jeg mer enn en type julemat, og kan velge øl etter maten. Men nå er det jo en egen kategori for juleøl så jeg regner med at det finnes noe som heter det og at noen også ha gode oppskrifter. Planen er å lage en øl som flere liker og kan drikkes til bl.a ribbe og kjøttkaker
 
Jeg gikk for en liten batch med juleøl/krydderøl. Jeg har bare smakt en flaske, men den virket lovende.

13 liter til kok. 8, 5 liter til gjæring
Meskevann 8 liter
Skyllevann 13 liter
OG 1059
FG 1014
EBC 36
IBU 33
6,2 %

Pilsner Malt EBC 3 - 3000 gr.
Smoked Malt EBC 6 - 300 gr.
Wheat Malt EBC 3 - 250 gr.
Amber Malt EBC 125 - 250 gr.
Cara Pils EBC 37 - 250 gr.
Black Malt EBC 1000 - 75 gr.
Flaked Oats (havregryn) - 40 gr.

Mesk 65 °C for 40 min, 70 °C for 30 min, 78 °C skylling i ca. 25 min.

Koketid 60 min.

Target 10% - 15 gr. - 60 min
East Kent Goldings 4,4% - 15 gr. - 30 min
Challenger 6,4% - 10 gr. - 0 min

75 gr. einerbær, 1/2 stjerneanis, 10 gr. lakrisrot, 1 nellikspiker, 1 cm kanelbark knust og kokes 15 min sammen med 1 ts irish moss.

Gjær
WLP 833 German Bock Lager

Gjæring
12  °C i 20 dager
15  °C i 14 dager

Karbonert med 8 gr sukker/liter
 
VonRabben skrev:
Rutof skrev:
Nesten. Bare litt endringer som Gahr har gjort på oppskriften sin


http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,2615.0.html

Sett slikt, bomma litt der ja.
Hadde sett meg ut den oppskriften jeg postet tidligere, men ser nå at Andrimne Christmas Ale blir litt kjappere drikkeklar. Med tanke på at jeg ikke får startet brygging før om noen uker, så er vel denne greiest.
Hvilken en av de tre er det du har brygget?

Jeg brygget den i midten, med melassesukker. Skal vist ha noen mnd. Lagring. Men er nam allerede etter noen uker.
 
Jeg hadde en god stund ønske om å brygge noe likt NØ God Jul eller Underlig Jul. Syntes at disse var svært gode.
Er det noen som har oppskriften til dette?
 
Selv sitter jeg og leker meg med disse oppskriftene:

Snow white Style: Dunkelweizen Brewer: Hans Christian Løberg

Statistics
Volume: 12 liters
OG: 1066
FG:
Alcohol: 6.6 % by vol.
Colour: 52 EBC (Dark brown)
Bitterness: 46 IBU
BU/GU: 0.69
Fermentables
Weyermann Hefeweizen Extract 3000 grammes
Chocolate Malt 150 grammes
Mash schedule: 60 degrees for 60 minutes
Hops
Chinook 12.6% alpha 12 grammes 60 minutes
Centennial 10% alpha 10 grammes 15 minutes
Centennial 10% alpha 10 grammes 5 minutes
Columbus 16% alpha 10 grammes dry hopped
Chinook 12.6% alpha 15 grammes dry hopped
Fermentation
Yeast: Safale US-05

Christmas beer Style: Unspecified Brewer: Hans Christian Løberg

Statistics
Volume: 12 liters
OG: 1083
FG:
Alcohol: 8.3 % by vol.
Colour: 48 EBC (Dark brown)
Bitterness: 26 IBU
BU/GU: 0.31
Fermentables
Liquid Light Extract 1500 grammes
Liquid Medium Extract 1500 grammes
Munich Malt 20 EBC 300 grammes
Chocolate Malt 150 grammes
Mash schedule: 60 degrees for 60 minutes
Hops
Columbus 16% alpha 5 grammes 60 minutes
Chinook 12.6% alpha 5 grammes 15 minutes
Centennial 10% alpha 5 grammes 15 minutes
Fermentation
Yeast: Safale US-05
Comments:

Er veldig usikker på humletilsettingen på den siste og om jeg skal ha i krydder.
I så fall kanskje gå for 5 forskjellige, f.eks kanel, nelikk, vanilje, stjerneanis og appelsinskall.
En annen artig idé jeg fikk er å tilsette litt gløgg ekstrakt(ikke tomte gløgg) som bare inneholder sukker og krydder
 
Aleksander_B skrev:
Jeg hadde en god stund ønske om å brygge noe likt NØ God Jul eller Underlig Jul. Syntes at disse var svært gode.
Er det noen som har oppskriften til dette?

Jeg har brygget NØ God Jul klone etter oppskriften i en annen tråd her. Finner ikke siden, da søkefunksjonen fortsatt ikke fungerer. Allerede etter tre uker er den helt nydelig, men kanskje vel fyldig. Særlig hvis den skal drikkes til heavy julemat. Dette kan sikkert mange bedre enn meg, men jeg vil anbefale å fjerne noe av malten som gjør den såpass fyldig. Kanskje redusere på hvete? En i samme tråd anbefaler mer røykmalt. Det er jeg ikke enig i, men smaken er baken osv.
Det er også mulig at den "setter seg" mer etter noe mer lagring.
En nydelig øl ble det i alle fall. En kald kveld foran peisen, og dette er en vinner!

Ellers er selvfølgelig vinnerølet Yulebock til JHF nydelig, men det lagde jeg i februar. Så det blir vel litt sent å tenke på det til denne jula.
 
Tilbake
Topp