Marius K.
Norbrygg-medlem
Tenkte jeg for første gang skulle prøve en skikkelig cold crash før jeg flasker, men det har meldt seg noen spørsmål:
1. Jeg benytter et benkekjøleskap. Hvor langt ned klarer jeg å kjøle ølet i et kjøleskap, og hvor langt ned bør jeg for god effekt?
2. Hvor lang tid bør jeg bruke på kjølingen? Slik jeg har forstått det bør man ikke utsette gjæren for alt for mye stress ved å kjøle ned for fort.
3. Når "cold crash temperatur" er nådd, hvor lenge må den stå før flasking?
4. Jeg er avhengig av å flytte gjæringskaret fra kjøleskapet og inn på kjøkkenet på flaskedagen. Vil det virvle opp mye grums og gjøre cold crashen bortkastet, eller vil det ikke gi noe særlig utslag?
5. Jo kaldere ølet gjærer, jo mer C02 tar det opp, og jo mindre karboneringssukker trenger man. Cold crashen gjøres jo etter at gjæringen er ferdig. Skal jeg da ta utgangspunkt i temperaturen i ølet under gjæring når jeg beregner mengde sukker for karbonering, eller bør jeg redusere mengden? Hva er deres erfaring her?
1. Jeg benytter et benkekjøleskap. Hvor langt ned klarer jeg å kjøle ølet i et kjøleskap, og hvor langt ned bør jeg for god effekt?
2. Hvor lang tid bør jeg bruke på kjølingen? Slik jeg har forstått det bør man ikke utsette gjæren for alt for mye stress ved å kjøle ned for fort.
3. Når "cold crash temperatur" er nådd, hvor lenge må den stå før flasking?
4. Jeg er avhengig av å flytte gjæringskaret fra kjøleskapet og inn på kjøkkenet på flaskedagen. Vil det virvle opp mye grums og gjøre cold crashen bortkastet, eller vil det ikke gi noe særlig utslag?
5. Jo kaldere ølet gjærer, jo mer C02 tar det opp, og jo mindre karboneringssukker trenger man. Cold crashen gjøres jo etter at gjæringen er ferdig. Skal jeg da ta utgangspunkt i temperaturen i ølet under gjæring når jeg beregner mengde sukker for karbonering, eller bør jeg redusere mengden? Hva er deres erfaring her?