Cold crash før eller etter flaskekarbonering?

johanw

Norbrygg-medlem
Jeg blir ikke klok på dette, har ikke funnet noen klare svar heller. Hva gjør dere? Cold crasher gjæringskaret etter gjæring og så tapper på flaske + tilsetter sukker, eller kjøler ner etter karboneringen? Har ikke turt å prøve kjøling før karbonering da jeg er redd for at det ikke vil være noen gjær igjen for å karbonere sukkeret. Er det noen fordel å gjøre det ene eller andre?
 
I gjæringskaret, for at gjæren skal droppe ut før flasking. Om ikke ølet er svært sterkt, og gjæren i dårlig form, vil det være mer enn nok igjen til å karbonere ølet. Flaskene settes selvsagt også kaldt etter karbonering, i den grad du har muligheten til det.

Fordelen med å sette gjæringskaret kaldt er at det kan bli mindre gjærgrums i flaskene.
 
Cold crash før tapping (etter også forsåvidt, lang og kjølig lagring på flaske gir klart øl). Humlerester, unødvendige mengder gjær og evt trub fra kokingen som blir med over i gjæringskarret bunnfeller, og du får mindre bunnfall med i flasken. Ikke noe å bekymre seg for ang gjærmengde til karbonering, det er mer enn nok igjen. Flasket nylig en øl som vi forhastet litt og ikke lot bunnfelle skikkelig, og det er betraktelig mye mer bunnfall i flaskene på denne enn hva vi normalt har.
 
Takk for svar! Er det veldig viktig å kjøre 1-2 grader / dag eller er det bare å skru ned til 2 grader på en gang?
 
Lufta vil draes inn før eller siden uansett. Har starsan-vann i gjærlåsen, så er det ingen fare om vannet evt blir sugd inn. Så nei altså
 
Er det noe spesielt man bør tenke på mtp cold crash om man tørrhumler tungt? Det påvirker vel utdrivelse av friskluft fra karet..?
 
Tilbake
Topp