Hurtig-Pils/Dampøl. (California Common)
Jeg var innom Vin og Bar og kjøpte med meg en pakke pilsgjær. Trodde jeg. Jeg hadde tatt med en pakke WYeast 2112 California Lager. (denne artikkel burde kanskje stå under bryggeritabber?). Jeg fant ut at denne gjær skulle ha 15-19 °C. Så brygget blir en slags variant av California Common (Steam beer). Litt lysere, et forsøk på å lage et raskere pilsbrygg.
Inklusive startet og trub 23 liter, ca 21 l vørt. OG 1048. Speidel Braumeister 20l
4300g Lager/pilsmalt
300g Caramalt
100g Special B Caramel (av mangel på noe annet)
100g Hvete
100g Havreflak Skal gi 21 EBC farge. Mulig ølet er lysere.
Humle: 20g Hallertauer 4,5 i maltrør-FW hopping
30g Hallertauer 9,7 i 60 min
10g Crystal 3,2 i 15 min
10g Crystal 3,2 i 1 min. Skal gi 40 IBU
Innmesking 40°C
Proteinrast 50°Ci 5 minutter (Har en proteinrast inne av programmeringshensyn)
62°Ci 40 minutter
68°C i 25 minutter
72°C i 15 minutter
Avmesking 78°C
Gjæret 14 dager i 16°C . Omstukket, 14 dager kaldlagring ca 8°C (eventuelt 3 uker i kjøleskap). FG 1010
Tappet på fat. Kullsyre med CO2. 1,03 bar gir 2,5 volum CO2.
Brygget er fint og klart. Det var en del svovellukt i kjeller under gjæring. Brygget er nok mer smaksrikt og fruktig enn en klassisk pils, men det er god drikke og et alternativ for bryggere uten kjølemuligheter. Jeg har nok lagt meg mer mot en pilsoppskrift enn et damp-øl.
Her er hva de store gutta skriver om California Common ( Eksempel Anchor Steam Beer): Fritt oversatt.
J J Palmer,How to Brew. Brygget med lagergjær, men på høyere temperatur 15-19 °C. Et fruktig brygg, men fremdeles med en ren, skarp smak av pils. Mye kullsyre, medium kropp og lys karamell farge. OG 1048-1054, FG 1011-1014, IBU 30-45 og farge 10-12 SRM?
California lager gjær. 2 uker 15 °C primærgjæring. Ingen sekundær. 2 row og crystal malt og dextrinmalt. 67 grader i 60 minutter.
Ray Daniels Designing Great beers: Ray ser på hvordan det ble brygget i San Fransisco tidligere og ser også på vinneroppskrifter fra 2 år i USA. Dermed et litt bredere spekter enn å kun se på Anchor Steam Beer. Naturlig karbonering, amerikansk humle. Originalt kun en maltsort, nå flere. 2-row, pale ale, crystal (5-20%) og ekstrakt mest vanlig. Men også innslag av Munchen, Vienna, toasted eller chocolate malt. 3 stegs mesking først 60-63 °C så 65-68 °C og til slutt 70 °C . Avkjøl til 16-17 °C. OG 1048-1051 FG 1013. Apparent attenuation 74%. 30-35 IBU. Lagergjær 16 grader sekundær 3 uker.
Humle: Northern Brewer for bitterhet, Cascade for aroma og smak. Men også andre typer.
Gjær: Mest brukt er California Lager, WYeast 2112 på 16 °C. Men også annen lagergjær er brukt med gjæring på 13 °C. Alternativt American Ale på 20 °C.
Ølet var ikke Conditioned originalt, kun et par dager i varmen for kullsyre. Nå er det mer vanlig nesten halvparten bruker kjølelagring normalt 3 uker i 8 °C.
Jan H Fjeld
Jeg var innom Vin og Bar og kjøpte med meg en pakke pilsgjær. Trodde jeg. Jeg hadde tatt med en pakke WYeast 2112 California Lager. (denne artikkel burde kanskje stå under bryggeritabber?). Jeg fant ut at denne gjær skulle ha 15-19 °C. Så brygget blir en slags variant av California Common (Steam beer). Litt lysere, et forsøk på å lage et raskere pilsbrygg.
Inklusive startet og trub 23 liter, ca 21 l vørt. OG 1048. Speidel Braumeister 20l
4300g Lager/pilsmalt
300g Caramalt
100g Special B Caramel (av mangel på noe annet)
100g Hvete
100g Havreflak Skal gi 21 EBC farge. Mulig ølet er lysere.
Humle: 20g Hallertauer 4,5 i maltrør-FW hopping
30g Hallertauer 9,7 i 60 min
10g Crystal 3,2 i 15 min
10g Crystal 3,2 i 1 min. Skal gi 40 IBU
Innmesking 40°C
Proteinrast 50°Ci 5 minutter (Har en proteinrast inne av programmeringshensyn)
62°Ci 40 minutter
68°C i 25 minutter
72°C i 15 minutter
Avmesking 78°C
Gjæret 14 dager i 16°C . Omstukket, 14 dager kaldlagring ca 8°C (eventuelt 3 uker i kjøleskap). FG 1010
Tappet på fat. Kullsyre med CO2. 1,03 bar gir 2,5 volum CO2.
Brygget er fint og klart. Det var en del svovellukt i kjeller under gjæring. Brygget er nok mer smaksrikt og fruktig enn en klassisk pils, men det er god drikke og et alternativ for bryggere uten kjølemuligheter. Jeg har nok lagt meg mer mot en pilsoppskrift enn et damp-øl.
Her er hva de store gutta skriver om California Common ( Eksempel Anchor Steam Beer): Fritt oversatt.
J J Palmer,How to Brew. Brygget med lagergjær, men på høyere temperatur 15-19 °C. Et fruktig brygg, men fremdeles med en ren, skarp smak av pils. Mye kullsyre, medium kropp og lys karamell farge. OG 1048-1054, FG 1011-1014, IBU 30-45 og farge 10-12 SRM?
California lager gjær. 2 uker 15 °C primærgjæring. Ingen sekundær. 2 row og crystal malt og dextrinmalt. 67 grader i 60 minutter.
Ray Daniels Designing Great beers: Ray ser på hvordan det ble brygget i San Fransisco tidligere og ser også på vinneroppskrifter fra 2 år i USA. Dermed et litt bredere spekter enn å kun se på Anchor Steam Beer. Naturlig karbonering, amerikansk humle. Originalt kun en maltsort, nå flere. 2-row, pale ale, crystal (5-20%) og ekstrakt mest vanlig. Men også innslag av Munchen, Vienna, toasted eller chocolate malt. 3 stegs mesking først 60-63 °C så 65-68 °C og til slutt 70 °C . Avkjøl til 16-17 °C. OG 1048-1051 FG 1013. Apparent attenuation 74%. 30-35 IBU. Lagergjær 16 grader sekundær 3 uker.
Humle: Northern Brewer for bitterhet, Cascade for aroma og smak. Men også andre typer.
Gjær: Mest brukt er California Lager, WYeast 2112 på 16 °C. Men også annen lagergjær er brukt med gjæring på 13 °C. Alternativt American Ale på 20 °C.
Ølet var ikke Conditioned originalt, kun et par dager i varmen for kullsyre. Nå er det mer vanlig nesten halvparten bruker kjølelagring normalt 3 uker i 8 °C.
Jan H Fjeld