Du kan jo prøve deg på en mais chicha. Tygg på maisen, spytt det ut i en bøtte og la det stå i noen uker. Ikke alle har enzymene i spyttet sitt i tilstrekkelige mengder til å konvertere stivelsen i mais til enklere sukkertyper som gjæren kan bruke. Legenden sier at kvinner er de beste Chitcha tyggerene, kansje du kunne be fruen om litt hjelp til å tygge 5kg mais. Gi hun en mulighet til å vise interesse for hobbyen din, gøy for hele familien.
Flaket mais varmet opp og rullet så det er ingen enzymer som overlever den behandlingen, men ubehandlet mais har lave mengder enzymer (amalyse ++) som er egnet for konvertering av stivelse. Amerikanske indianere gravde i sin tid ned maisen og lot den spire for å konvertere stivelsen, en slags jord malting. Så det er mulig å malte mais, men hvor egent moderne maltet monsanto mais typer er for brygging er jeg noe usikker på. Det kan være noen driver og avler frem en "bryggemais" som har egenskaper som er litt mer egnet til malting, men har ingen info om dette. Det er en litt annen enzym sammensetning i mais sammenlignet med bygg og hvete så å bruke "vanlige" mesketemperaturer fungere nok dårlig.
Selv har jeg lurt litt på om soppen Aspergillus oryzae som blir brukt til å bryte ned stivelsen i sake produksjon kunne vært brukt på mais, muligens. Mer forskning må nok til men siden mais er naturlig fri for gluten kan 100% mais øl være noe for være brødre og søstre med cøliaki. Muligens bruke enzymer fra andre glutenfrie kornsorter som bokhvete, sorghum el. eller laboratorie fremstilte enzymer fra sopp eller bakterier.