Jeg har kjøpt et all-grain kit fra en internett leverandør. Dette er en mørk, sterk IPA, som brygges på en Belgisk måte, i den forstand at sukker skal tilsettes vørteren under koking.
Andre gangen jeg brygget denne, så ble det ikke bra. Ølet var nesten totalt uten frus (CO2), og det smakte søtt. Ingen usmak forøvrig (og jeg pleier å ligge litt i overkant hva det gjelder CO2 innhold per liter).
Nå, leverandøren oppgir at OG er opptil 1.085. Jeg har brygget dette to ganger, og fått FG på 1.010 begge gangene.
OG/FG gir (etter denne kalkulatoren: http://pint.com.au/calculators/alcohol/) en alkohol volumprosent på 9.98%.
Gjæren som følger med kit'et, er Safale S-04. Denne har så vidt jeg forstår, etter litt googling,, en alkoholtoleranse på ca. 10% ABV.
Med litt sukker til flaskekarbonering, synes leverandørens valg av gjær til å være (helt) feil? Har gjæren rett og slett drept seg selv pga. for høyt alkoholnivå?
Jeg må jo innrømme at jeg ikke helt fulgte oppskriften, og tilsatte sukkerlake i gjæringsdunkene etter at stormgjæringen hadde gitt seg (etter råd fra forumet). Men jeg hadde lav meske-effektivitet (61%). Med tilsatt sukker for karbonering, endte mitt regnestykke opp på 10.48% ABV.
Bryggerfeil eller leverandørfeil?
Kan noe av dette reddes med å tilsette litt gjær og korke om igjen?
Andre gangen jeg brygget denne, så ble det ikke bra. Ølet var nesten totalt uten frus (CO2), og det smakte søtt. Ingen usmak forøvrig (og jeg pleier å ligge litt i overkant hva det gjelder CO2 innhold per liter).
Nå, leverandøren oppgir at OG er opptil 1.085. Jeg har brygget dette to ganger, og fått FG på 1.010 begge gangene.
OG/FG gir (etter denne kalkulatoren: http://pint.com.au/calculators/alcohol/) en alkohol volumprosent på 9.98%.
Gjæren som følger med kit'et, er Safale S-04. Denne har så vidt jeg forstår, etter litt googling,, en alkoholtoleranse på ca. 10% ABV.
Med litt sukker til flaskekarbonering, synes leverandørens valg av gjær til å være (helt) feil? Har gjæren rett og slett drept seg selv pga. for høyt alkoholnivå?
Jeg må jo innrømme at jeg ikke helt fulgte oppskriften, og tilsatte sukkerlake i gjæringsdunkene etter at stormgjæringen hadde gitt seg (etter råd fra forumet). Men jeg hadde lav meske-effektivitet (61%). Med tilsatt sukker for karbonering, endte mitt regnestykke opp på 10.48% ABV.
Bryggerfeil eller leverandørfeil?
Kan noe av dette reddes med å tilsette litt gjær og korke om igjen?