kokkenrolv
Norbrygg-medlem
Vi legger oss ikke opp i hvilke ingredienser du bruker, bare resultatet. Men skulle det resultatet vinne, er det vel tvilsomt at Tøsse Brygghus har lyst til å bruke gjær med diastaticus.@kokkenrolv - er det tillat med Diastaticus-gjær?
Saisongjærene til Whitelabs - WLP 565 og 566 - er diastaticus-typer. Whitelabs oppgir helt urealistisk lave utgjæringsgrader for dem. Jeg har - i ei fjern fortid da jeg trudde jeg kunne få meg til å like saisonLallemand Belle Saison, SafAle BE-134 og Wyeast French Saison har alle STA1 genet. Alternativer uten STA1 gene er Lallemend Farmhouse og Whitelabs gjærene. Farmhouse, som jeg har brukt et par ganger, har kun gjæret ned til FG-1010 som er litt høyt for en tørr Saison/Grisette. Bruk av sukker kan være en løsning.
Jeg har vurdert å bruke en blanding av Thiriez gjæren som er en mulig slektning av Wyeast 3711 og BE-134. Thiriez gjæren gir nydelige frukt- og kryddertoner, men har ikke STA1 genet og gjærer kun ned til FG-1010/1012. Derfor vurderer jeg kombinasjonen med BE-134.
Jeg forstår jo at Tøsse brygghus vil ha et problem med brygging av dette ølet skulle det vinne, både fordi Thitiez gjæren ikke er tilgjengelig kommersielt og de vil nok ikke ha Diastatricus i brygghuset sitt.
For meg er imidlertid deltagelse og tilbakemeldiger fra kjente og erfarne bryggere vel så viktig som brygging av ølet hos Tøsse.
Jeg synes det er positivt at BØLL tar for seg øltyper som normalt ikke leveres til Norbrygg kokurranser og får med seg erfarne bryggere som vil vurdere ølene våre. I fjor var det vel De Koninck, et øl jeg kjenner veldig godt siden jeg arbeidet i Antwerpen i 70-80 årene.
Hvor fikk du tak i Thiriez gjæren ?Lallemand Belle Saison, SafAle BE-134 og Wyeast French Saison har alle STA1 genet. Alternativer uten STA1 gene er Lallemend Farmhouse og Whitelabs gjærene. Farmhouse, som jeg har brukt et par ganger, har kun gjæret ned til FG-1010 som er litt høyt for en tørr Saison/Grisette. Bruk av sukker kan være en løsning.
Jeg har vurdert å bruke en blanding av Thiriez gjæren som er en mulig slektning av Wyeast 3711 og BE-134. Thiriez gjæren gir nydelige frukt- og kryddertoner, men har ikke STA1 genet og gjærer kun ned til FG-1010/1012. Derfor vurderer jeg kombinasjonen med BE-134.
Jeg forstår jo at Tøsse brygghus vil ha et problem med brygging av dette ølet skulle det vinne, både fordi Thitiez gjæren ikke er tilgjengelig kommersielt og de vil nok ikke ha Diastatricus i brygghuset sitt.
For meg er imidlertid deltagelse og tilbakemeldiger fra kjente og erfarne bryggere vel så viktig som brygging av ølet hos Tøsse.
Jeg synes det er positivt at BØLL tar for seg øltyper som normalt ikke leveres til Norbrygg kokurranser og får med seg erfarne bryggere som vil vurdere ølene våre. I fjor var det vel De Koninck, et øl jeg kjenner veldig godt siden jeg arbeidet i Antwerpen i 70-80 årene.
Jeg dyrket den fra bunnfallet i en flaske jeg kjøpte på bryggeriet i August. Gjæren har vært fryst siden da og jeg har nettop "gjenopplivet" den.Hvor fikk du tak i Thiriez gjæren ?
Vi følger vanlig Norbrygg regler. https://norbrygg.no/flasketyper-til-konkurranser/Er det noen flaske/bokskrav?
Kinn bruker stadig 3787. Å unngå å få inn en diastaticus i bryggeriet kan jo være en grunn. Om det var en grunn i 2010, er en annen sak. Men de har uansett helt åpenbart ikke noe prinsipp om å bruke den gjæren som egentlig hører sammen med den gjærtypen de utgir ølene sine for å høre til.Gahr skrev en artikkel, "Brygging av Saison" for mange år siden. Jeg regner med at den fremdeles finnes på forumet under "det lille ekstra for medlemmer". Ifølge artikkelen brukte både Nøgne Ø og Egir wlp400 og gjæret på henholdsvis 25C og 27C for sine Saison. Kinn brukte Wyeast 3787 for alle sine belgiske øl. Dette var i 2010 så det har sikker forandret seg siden, men disse to gjærene er STA1 negative.