Brisk

GeirJ

 
Hei.
Har en kompis som skal prøve å brygge et øl fra en veldig gammel oppskrift. Det står i oppskriften at det skal være brisk i ølet, er det noen som vet hva dette er, og hva det brukes til?
 
Jeg vil anta at dette er et "breskeøl", godt gammeldags juleøl. I så tilfelle er "brisk" eller "bresk" kvister fra einer/einerbar som kokes sammen med vørteren som krydder. Ble benyttet i steden for humle som krydder. Altså hele barkvister, gjerne også med bær på. :yes:
 
Takker så mye for svar. Skal bli spennende å smake ølet hvis det blir suksess. :brygging:
 
Einerkvistene kan med fordel kokes først. Uttrekket kan så (etter at det er kjølt ned) brukes som meskevann.
Leif Stana har en oppskrift på brygging.no

Bryggebryggeren
 
Bruker ein del einer til tradisjonsøl. Pleier å klippe småkvister av greinene for ikkje å få for mykje "ved". Har erfart at greiner kan gje ein litt uønska smak til ølet.
 
Brisk er mest sannnsynlig einer. Har brukt det både med heile griner og småkvist, heile greiner gir nok meir smak og farge, men funker greit.
Du vil sannsyligvis få en smak av anis på ølet. Prøv deg fram
 
Mange fine svar her. :ilike:
Nå er det ikke jeg som skal brygge, så jeg får overbringe all info'en til han som skal prøve seg.
 
Tilbake
Topp