Hei.
Har en kompis som skal prøve å brygge et øl fra en veldig gammel oppskrift. Det står i oppskriften at det skal være brisk i ølet, er det noen som vet hva dette er, og hva det brukes til?
Jeg vil anta at dette er et "breskeøl", godt gammeldags juleøl. I så tilfelle er "brisk" eller "bresk" kvister fra einer/einerbar som kokes sammen med vørteren som krydder. Ble benyttet i steden for humle som krydder. Altså hele barkvister, gjerne også med bær på. :yes:
Einerkvistene kan med fordel kokes først. Uttrekket kan så (etter at det er kjølt ned) brukes som meskevann.
Leif Stana har en oppskrift på brygging.no
Bruker ein del einer til tradisjonsøl. Pleier å klippe småkvister av greinene for ikkje å få for mykje "ved". Har erfart at greiner kan gje ein litt uønska smak til ølet.
Brisk er mest sannnsynlig einer. Har brukt det både med heile griner og småkvist, heile greiner gir nok meir smak og farge, men funker greit.
Du vil sannsyligvis få en smak av anis på ølet. Prøv deg fram
Dette nettstedet bruker informasjonskapsler (cookies) for å tilpasse innholdet, skreddersy din opplevelse og holde deg innlogget dersom du registrerer deg.
Ved å fortsette og bruke dette nettstedet, samtykker du i bruken av informasjonskapsler.