Kloakk
Norbrygg-medlem
Etter en liten avsporing(beklager det) i Lallemand Diamond Lager tråden, så tenkte jeg det kunne være greit å starte en egen tråd for denne gjæra, mest fordi jeg nå har sendt avgårde 3 brev til @beefeater, @Ravneklo og @Pål Heide Kielland med nettopp denne gjæra.
Såvidt jeg har fått med meg er jeg den eneste på forumet som har brukt denne gjæra og som jeg skrev i Diamond tråden, har jeg blitt veldig glad i den og ser virkelig frem til å høre hva andre syns om den, og håper derfor dere som snart får gjæra i posten hadde tatt dere bryet med å dele deres tanker og erfaringer i denne tråden når den tid kommer.
Jeg skal prøve å dele de erfaringene jeg har gjort så langt, kanskje vil det være til nytte for flere, men først og fremst til dere 3 som snart får den i postkassen.
Jeg har gjæret fra 9 til 14 grader, på 9-11 grader har jeg landet på 4 pakker på 25 liter med en OG opptil 1.050. Jeg har neppe de beste smaksløkene, men jeg merker altså ingen forskjell på ølet om jeg bruker 9 eller 12, så når jeg ikke pitcher slurry, legger jeg meg på 3 pakker på 12 grader på 21 liter vørter med en OG mellom 1.044 og 1.050.
Jeg rehydrere gjæra selv om de skriver på pakken at den kan direkte pitches i vørter, om det er nødvendig vet jeg ikke, men jeg innbiller meg at lagtiden blir kortere, men mest fordi jeg ikke liker at gjæra blir liggende på skummet etter jeg har overført til gjæringskaret.
I motsetning til Fermentis sin W-34/70, så står det på pakken at man skal "aerate", kanskje holder det å plaske under overføring til gjæringskar, kanskje holder det å riste karet, jeg vet ikke, jeg oksygenerer med ren O2 i 90 sekunder. Og jeg tilsetter gjærnæring på 15min igjen av kok.
Jeg gjærer som sagt på 12 grader med tørrgjær, men kjører 10 når jeg bruker slurry, jeg har brukt opp til 3.generasjon slurry og det har aldri vært et problem, kanskje kan man gjenbruke mange flere generasjoner, jeg vet ikke, jeg syns 3 generasjoner holder og jeg starter heller en ny runde tørrgjør enn å gamble på rutinene mine i forhold til at noe blir kontaminert.
Med 3 pakker, er det typisk 18 til 24 timer før det begynner å skje ting i blow off/gjærlås. Med slurry pitcher jeg alltid mye, sånn rundt 0,4 liter og da går det mellom 10 til 12 timer før det blir aktivitet. Uavhengig av om det er 10 eller 12 grader så jobber denne gjæra klokkerent og spiser ca 5 poeng i døgnet og du kan bruke "plåppingen" som en metronom. Det er også, uten den minste tvil, en gjær som lukter minimalt under gjæringa, og svovel, som har vært ett problem hos meg, har jeg aldri hatt med denne gjæra. Som muligens er hovedgrunnen til at jeg virkelig liker denne gjæra så godt som jeg gjør.
Jeg bruker tilt og når jeg er 2-5 poeng unna antatt FG så øker jeg tempen til 16 grader, når all aktivitet er opphørt lar jeg den stå på 16 grader i 3 døgn eller når jeg evt får tid til å fate etter den. Jeg har aldri flaskekarbonert med denne gjæra så der har jeg desverre ingenting å komme med, men den gjør vel jobben like godt som de fleste andre vil jeg anta.
Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om Brewly W-34/70 for om en gjær er god eller ikke med dagens utvalg av gjær er kanskje mer subjektivt enn det er objektivt, men kort oppsummert så er det jeg liker med den at jeg aldri har opplevd svovel, den har høy utgjæring(i Brewfather har jeg satt den til 83% for det er gjennomsnittet, en Vienna havnet på 80% mens en ris lager havnet på hele 86%), og det er den reneste lagergjæra jeg har brukt, det er malt og humle som skinner og minimalt bidrag fra gjæra i smaksprofilen på det ferdige ølet. Noen vil kanskje syns det kan bli kjedelig, men det er sånn jeg liker de lyse lagerølene jeg brygger, krisp og ren.
Såvidt jeg har fått med meg er jeg den eneste på forumet som har brukt denne gjæra og som jeg skrev i Diamond tråden, har jeg blitt veldig glad i den og ser virkelig frem til å høre hva andre syns om den, og håper derfor dere som snart får gjæra i posten hadde tatt dere bryet med å dele deres tanker og erfaringer i denne tråden når den tid kommer.
Jeg skal prøve å dele de erfaringene jeg har gjort så langt, kanskje vil det være til nytte for flere, men først og fremst til dere 3 som snart får den i postkassen.
Jeg har gjæret fra 9 til 14 grader, på 9-11 grader har jeg landet på 4 pakker på 25 liter med en OG opptil 1.050. Jeg har neppe de beste smaksløkene, men jeg merker altså ingen forskjell på ølet om jeg bruker 9 eller 12, så når jeg ikke pitcher slurry, legger jeg meg på 3 pakker på 12 grader på 21 liter vørter med en OG mellom 1.044 og 1.050.
Jeg rehydrere gjæra selv om de skriver på pakken at den kan direkte pitches i vørter, om det er nødvendig vet jeg ikke, men jeg innbiller meg at lagtiden blir kortere, men mest fordi jeg ikke liker at gjæra blir liggende på skummet etter jeg har overført til gjæringskaret.
I motsetning til Fermentis sin W-34/70, så står det på pakken at man skal "aerate", kanskje holder det å plaske under overføring til gjæringskar, kanskje holder det å riste karet, jeg vet ikke, jeg oksygenerer med ren O2 i 90 sekunder. Og jeg tilsetter gjærnæring på 15min igjen av kok.
Jeg gjærer som sagt på 12 grader med tørrgjær, men kjører 10 når jeg bruker slurry, jeg har brukt opp til 3.generasjon slurry og det har aldri vært et problem, kanskje kan man gjenbruke mange flere generasjoner, jeg vet ikke, jeg syns 3 generasjoner holder og jeg starter heller en ny runde tørrgjør enn å gamble på rutinene mine i forhold til at noe blir kontaminert.
Med 3 pakker, er det typisk 18 til 24 timer før det begynner å skje ting i blow off/gjærlås. Med slurry pitcher jeg alltid mye, sånn rundt 0,4 liter og da går det mellom 10 til 12 timer før det blir aktivitet. Uavhengig av om det er 10 eller 12 grader så jobber denne gjæra klokkerent og spiser ca 5 poeng i døgnet og du kan bruke "plåppingen" som en metronom. Det er også, uten den minste tvil, en gjær som lukter minimalt under gjæringa, og svovel, som har vært ett problem hos meg, har jeg aldri hatt med denne gjæra. Som muligens er hovedgrunnen til at jeg virkelig liker denne gjæra så godt som jeg gjør.
Jeg bruker tilt og når jeg er 2-5 poeng unna antatt FG så øker jeg tempen til 16 grader, når all aktivitet er opphørt lar jeg den stå på 16 grader i 3 døgn eller når jeg evt får tid til å fate etter den. Jeg har aldri flaskekarbonert med denne gjæra så der har jeg desverre ingenting å komme med, men den gjør vel jobben like godt som de fleste andre vil jeg anta.
Det er vel egentlig ikke så mye mer å si om Brewly W-34/70 for om en gjær er god eller ikke med dagens utvalg av gjær er kanskje mer subjektivt enn det er objektivt, men kort oppsummert så er det jeg liker med den at jeg aldri har opplevd svovel, den har høy utgjæring(i Brewfather har jeg satt den til 83% for det er gjennomsnittet, en Vienna havnet på 80% mens en ris lager havnet på hele 86%), og det er den reneste lagergjæra jeg har brukt, det er malt og humle som skinner og minimalt bidrag fra gjæra i smaksprofilen på det ferdige ølet. Noen vil kanskje syns det kan bli kjedelig, men det er sånn jeg liker de lyse lagerølene jeg brygger, krisp og ren.
Sist redigert: