Brent mørk malt alene på lav temp

Torskarr

Norbrygg-medlem
Hvilken effekt har det på smak/aroma dersom man tilsetter det sorte malten (være seg sjokolademalt, special, Black osv) gjennom først å la den meske alene på lavere tmp og så tilsette under kok. 40' ? 50'? 60?' Vil man trekke ut andre mildere smaker?

Mener å ha hørt det et sted men finner ikke igjen referansene.

Erfaringer her? Noen forslag på teknikker?
 
Sitter nå med en tørr stout som jeg er veldig fornøyd med.
Mesket basemalten først, uten vannjustering. Etter første avtapping blandet jeg vannjustering og EKSTREMT finmalt mørk malt oppi mesken. Rørte godt, sirkulerte til det rant klart, tappet av.
Fikk mer enn nok farge, synes også den er mindre skarp røstig.

Så det er vel mitt tips.

Sent from my C6603 using Tapatalk 2
 
Så du mesket videre, vannjustert, samme temp og godt knust malt?

Dvs forskjellen lå ikke i temp men i tid og vannjustering, ikke sant?

Hva ble bedre synes du? Og kan du si hva slags vannjustering du gjorde?
 
Ved å trekke brent malt kald eller tilsette sent mesken, får man mindre smak fra det (mindre bitterhet og ristede noter). En lur måte å få farge uten særlig smak.

Ved å tilsette sent i mesken, før skylling, slipper man også å være redd for for lav pH i mesken.
 
Torskarr skrev:
Så du mesket videre, vannjustert, samme temp og godt knust malt?

Dvs forskjellen lå ikke i temp men i tid og vannjustering, ikke sant?

Hva ble bedre synes du? Og kan du si hva slags vannjustering du gjorde?

Måtte sjekke både valgresultater og BrewMate før jeg kunne svare  ;)

Meskingen er vel mer eller mindre gjennomført etter 60 minutter. Jeg slang oppi pulverisert Roasted Barley og CaCo2 (natron) før skyling. Spesialmalt trenger ikke meskes, siden stivelsen allerede er konvertert til sukker i maltingsprosessen. Skyllingen vasker ut både sukker, smak og farge.
Valgte denne metoden fordi jeg har sett det et eller annet sted, kanskje i Brewing Classic Styles (?). Jamil Z nevner iallefall et sted at hans Dry Stout er avhengig av finmalt spesialmalt for å funke.

Forbedring er vanskelig å pinpointe, har bare brygget oppskriften én gang. Men den er god!
I forhold til andre tilsvarende oppskrifter virker detsom den ikke trenger like lang tid før den mykner / modnes. Rett og slett rundere i smaken og bedre balansert. 

Oppskrift:

Tørr stout (Dry Stout)

Original Gravity (OG): 1.049  (°P): 12.1
Final Gravity (FG):    1.012  (°P): 3.1
Alcohol (ABV):        4.83 %
Colour (SRM):          34.9  (EBC): 68.7
Bitterness (IBU):      44.6  (Average)

55.7% Maris Otter Malt
12.66% Flaked Barley
11.81% Pilsner
8.44% Black Roasted Barley
6.33% Cane Sugar
4.22% Wheat Malt
0.84% Black Malt

2.3 g/L Challenger (6% Alpha) @ 75 Minutes (First Wort)

0.5 g/L CaCO2 - (Mesk) - Kalsiumkarbonat @ 120 Minutes (Mash)
0.1 g/L Licorice Root @ 0 Minutes (Boil)

Single step Infusion at 65°C for 120 Minutes. Boil for 75 Minutes

Fermented at 18°C with Safeale S-04
 
Tilbake
Topp