Hvor stor batch brygger du?
Regner med at du har vanlige gjæringskar på ca 25-30 liter.
En grei størrelse da er ca 22-23 liter vørter.
Pga tap ved gjær og rester etter moroa får du røfflig 21 liter klart til flasking fating.
Tar vi dette bakfra så får du følgende:
Fermenter loss:2 liter
Batch volume:23 liter
Top up water:4,4 liter (Mengde vann du etterfyller i gjæringskaret for å få ønsket volum)
Loss to trub and chiller: 2-3 liter (Hvor mye som ligger igjen i kjelen etter at du har tappet over til gjæringskaret, lag en skikkelig wirlpool etter avkjølinga og vent i 10-15 min. Tapp fra kanten. Mål mengden etter overføringa noen ganger. Dette blir da riktig verdi)
Boil off: 2,4 liter (ca 10%)
Boil volume: 24 liter (Hvor mye du har plass til å koke i kjelen din, gi litt plass pga overkoking)
Regnstykket blir da slik:24-2,4-3=18,6 liter
18,6 liter får du i gjæringskaret. For at du skal få ønsket batchvolum må du etterfylle 4,4 liter vann: Top up water.
Voila
Koker du mindre, justerer du bare alle verdiene.