BB30 - kva utstyr treng eg i tillegg

Har bestemt meg for å gå for en BB30, men blir usikker når eg leser produktskildring. Eg ser at det følger med et silkar, betyr dette at eg kan meske i BB30'en, eller må eg ha kjøre BIAB?

Uavhengig av svaret over, bør eg gå til innkjøp av ei pumpe for å sirkulere vørter? I så fall, kvifor? Explain like I'm an idiot. :)

Om det er andre tilbehør som er verdt å gå til innkjøp av til mesking/koking så setter eg stor pris på innspel.
 
Du mesker og koker i BB 30.
Du bør ha en pumpe til å sirkulere vørteren både under mesking og kjøling.
Mange rimelige pg greie pumper på Ebay.
 
Gode greier, då blir jo sjølve prosessen identisk både i BB30 og BB60, eg trudde det berre var i BB60 eg kunne meske uten bag.

Beklager om dette er eit dumt spørsmål, men kva dimensjonar vil det vere på pumpe/slange?
 
Kjetil K skrev:
Gode greier, då blir jo sjølve prosessen identisk både i BB30 og BB60, eg trudde det berre var i BB60 eg kunne meske uten bag.

Beklager om dette er eit dumt spørsmål, men kva dimensjonar vil det vere på pumpe/slange?
Finnes ikke dumme spørsmål.
Jeg har vel 10mm utv (6 eller 7mm) inv silikonslanger til sirkulasjon.
Tror mange av billigpumpene på Ebau har 8mm stuss
 
Kjetil K skrev:
Mulig å få en link til ei pumpe, berre så eg ser kva type som vil funke?

http://www.ebay.com/itm/291028168416?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649
 
Gode greier. :) Mtp strømforsying så er det bare å spleise på ei stikkontakt og kjøre den rett i veggen?
 
Fordelen med å bruke pumpe er både mer stabil temperetur (siden BBn kun varmer fra bunnen), samt økt sikrulasjon gjennom meskerøret. Etter tips her inne bruker jeg nå denne pumpa med stort hell:

http://www.biltema.dk/da/Bat/Pumpe/Vandpumpe/Pantrypumpe-12-V-25983/
Eneste aberet er at du må fikse 12V omformer, men selv jeg klarte det med noe gammelt PC-stæsj :) Er også billig at du kan ha en ekstra liggende just in case ;)

Ellers bør du skaffe deg et liggeunderlag fra Clas Ohlson og noen lastestropper til å feste det med. Da får du enda mer stabil temp. Et steketermometer (også fra clas) er vel også et "must" med BBn da termostaten der ikke er den mest pålitelige ;)

Mvh Martin
 
Lurt å kjøpe en batterieliminator på biltema som går fra 4,5 - 12V til pumpa. Dermed kan du kontrollere flowen uten å strupe vørteren
 
Minst 2 gjæringskar med lokk, vannlås, hevert, starsan, silikonslanger, flasketapper, kran til gjæringskar, vaskebøtte, skuresvamper, hydrometer, langt termometer, flasker, korker og korkemaskin.

Husk å vaske ALT, og skylle med starsan før det har kontakt med nedkjølt vørter (slanger, pumper, kar, lokk, vannlås, hevert). Ha litt starsan i vannlåsen og.
 
Ingen som nevner en ekstra kjele til skyllevann? Det er etter min mening mye viktigere enn en sirkulasjonspumpe.
 
leander skrev:
Ingen som nevner en ekstra kjele til skyllevann? Det er etter min mening mye viktigere enn en sirkulasjonspumpe.
Begge deler like nødvendig, spør du meg... Men ekstra kjele er greit å ha, helt klart. Har dessuten erfaringen at det bør kjøpes inn endel ekstra slangeklemmer. Første, av svært få, negative erfaringer med BB30 i begynnelsen var at slangen fra krana til pumpa ble myk av den varme vørteren, og sklei av stussen. Dermed ble det en time med "håndholdt" slange... Det samme gjelder slangene på kjølespiralen. Gikk greit ved første brygg, men på andre hadde de sittet der en stund. Hadde "min fulle hyre" med å hindre vannet fra å havne oppi vørteren under kjøling. Slangeklemmer der også. Den originale pumpa må strupes for ikke å få for mye flow, enten med krana som følger med fra Ølbrygging.no eller krana ut fra BB'en. Og en eller annen form for "manifold" for å spre sirkulerings- og skyllevannet er også av typen "kjekt å ha". Jeg har brukt et vanlig dørslag av metall fra kjøkkenavdelingen i heimen, men det finnes andre og sikkert bedre løsninger. Søk litt på forumet. Og hva du ellers trenger, vil du helt sikkert finne ut av etterhvert. Smak og behag her også. Lykke til med BB30'en din, jeg er veldig fornøyd!!
 
Takk for gode svar! Nyttige tips som slangeklemmer og ekstra kjele er gull, jobber knallhardt for å unngå at det blir for mange overraskelser på første bryggedag.

Hvor mye skyllevann trenger jeg egentlig? Har et par "store" kjeler på kjøkkenet...
 
Slangeklemmer i div størrelser er alltid kjekt å ha.

Men i stedet for slangeklemmer på kjøleren så er gardena fint:
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,11186.msg196428.html#msg196428


Ekstra kjele til skyllevann har ikke jeg kjøpt, det er vell strengt tatt noe de fleste har på kjøkkenet fra før.
Og har du ikke en 20L kjele så bruk 2 eller 3 litt mindre. Jeg har 2 suppekjeler på 8L og 10L fra før så gidder ikke kjøpe egen kjele til det...

Skal du isolere BBen din under mesk så kan du se på denne tråden her:
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,19873.0.html

Hvis har mulighet til å handle på IKEA så er denne kjempe fin til å bruke når du skyller:
http://forum.norbrygg.no/index.php/topic,14613.msg197573.html#msg197573
http://www.ikea.com/no/no/catalog/products/30152346/
 
Kjetil K skrev:
Gode greier, då blir jo sjølve prosessen identisk både i BB30 og BB60, eg trudde det berre var i BB60 eg kunne meske uten bag.

Beklager om dette er eit dumt spørsmål, men kva dimensjonar vil det vere på pumpe/slange?

De er ikke helt like, BB30 har et maltrør isteden for en biab pose. Denne løfter du opp når du skal skylle. Og da kan du øke temperaturen på termostaten slik at vørteren kommer opp i kok raskere.

På en BB60 er det montert falsk bunn, dette gjør at du ved skylling må tappe all vørter over i et annet kar så lenge mens du skyller.
Når du er skylt ferdig, tømmer du ut all mask (brukt malt) og vasker BB60'n raskt. Tømmer tilbake vørteren og starter oppkoking.



Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 
Kjetil K skrev:
Takk for gode svar! Nyttige tips som slangeklemmer og ekstra kjele er gull, jobber knallhardt for å unngå at det blir for mange overraskelser på første bryggedag.

Hvor mye skyllevann trenger jeg egentlig? Har et par "store" kjeler på kjøkkenet...

Du trenger normalt 8 til 12 liter vann til skylling.

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk
 
arefsahl skrev:
Du trenger normalt 8 til 12 liter vann til skylling.

Jepp. Jeg kjører alltid 3 x 4liter skylling, og da klarer man seg stort sett med den største kjelen man har fra før (aka "spaghettikjelen").

En annen ting som jeg mener mange har vel har gjort er å sette på nye føtter/knotter under maltrøret.

Jeg har brukt disse: http://www.clasohlson.com/no/Knott/31-4088
Da får man heva maltrøret noe, hvilket gir bedre sirkulasjon i bunnen (mindre brent belegg etter brygging) og jevnere temperatur :)

Mvh Martin
 
malm skrev:
En annen ting som jeg mener mange har vel har gjort er å sette på nye føtter/knotter under maltrøret.

Jeg har brukt disse: http://www.clasohlson.com/no/Knott/31-4088
Da får man heva maltrøret noe, hvilket gir bedre sirkulasjon i bunnen (mindre brent belegg etter brygging) og jevnere temperatur :)

Mvh Martin

Har du BB30 V3?

For på V3 er det jo føtter under maltrøret. Lurte derfor om du hadde hevet det ytterligere.
Jeg har V3 og har ikke hevet det noe mer enn hva det er, og har aldri opplevd å ha noe brent i bunnen. jeg koker forøvrig på 70% effekt.
 
Tilbake
Topp