Batch # 3. Forslag til forbedringer?

Heisann,
jeg slenger inn en oppsummering av mitt tredje forsøk på brygging. Tar det punktvis, så kan de som gidder kommentere hvis dere ser noe som burde bli gjort annerledes neste gang..

Ølet som det dreier seg om, er en Alien Amber fra Vestbrygg.

- Begynte med å varme 19 liter vann til 72 grader (6,4 kg malt). Tok deretter av kjelen av platen, tilsatte malten, rørte godt om, satt lokk på og pakket kjelen inn med pledd og håndklær.

- Jeg begynte å varme opp skyllevann, totalt 14 liter til ca 78 grader.

- Etter 60 minutt helte jeg skyllevannet over i en gjæringsdunk. Så lot jeg så mye mesk som mulig renne ut av meskeposen, før jeg la denne over i gjæringsdunken med skyllevannet (som sikkert hadde falt med en grad eller to i mellomtiden). Jeg lot meskeposen ligge i dunken i ca 15 minutt, i mellomtiden satte jeg gryta tilbake på komfyren og startet oppvarmingen.

- Etter 15 minutt tok jeg meskeposen ut av gjæringdunken. Jeg lot vannet renne ut av posen, men presset ikke noe særlig mer ut enn det som kom av seg selv. Så helte jeg skyllevannet over i gryta.

- Etter ca 25 minutt begynte det å koke. Jeg helte umiddelbart oppi den første humleposen og rørte godt rund. Så kokte det i 45 minutt med lokk delvis på. Jeg tilsatte da mer humle (15 min før kokeslutt).-

- Jeg tilsatte én liter med ferdig oppkokt vann. De to forrige batchene har endt med alt for lavt sluttvolum, trolig pga høy fordamping i oppvarmingstiden før kokingen starter.

- Jeg satte spiralkjøeren i gryta da det var 10 minutt igjen av kokingen. Da det hadde kokt i 60 min, skrudde jeg av varmen og tilsatte den siste humleposen, rørte rundt og startet nedkjølingen.

- Da vannet var ca 20 grader, helte jeg ølet over i en gjæringsdunk jeg hadde sterilisert med Star-san. Jeg lot omtrent en halvliter med "grums" på bunnen av gryta bli igjen (skal dette med i gjæringskaret...?). Så helte jeg over tørrgjæren, satte på lokk og ristet godt. Sluttvolumet ble rett under 24 liter.

- Til slutt satte jeg i gjærlåsen, som var fylt med star-san-løsning. Nå står dunken på en krakk i en mørk gang som holder stabil tempratur på 19-20 grader (gjæring skal i følge oppskriften være på 19 grader i 14 dager).

Ble en lang post dette, men alle tilbakemeldinger mottas med takk!
 
Ser helt greit ut dette. Mulig det kan være litt mer å hale ut - ved å være litt aktiv i skyllingen? Løfte meskeposen noen ganger i skyllevannet slik at mest mulig sukker blir skylt av?
 
Bare husk at 18-19 grader i rommer ikke er det samme som 18-19 grader i dunken, særlig under stormgjæring.
 
Takk for svar! Jeg har et påklistret termometer på gjæringdunken, og det viser 19 grader nå. Stormgjæringen har imidlertid ikke begynt ennå.
Noen tanker om dette med "grums" på bunnen av kokekaret? Skal det med i gjæringsdunken?
 
Grumset (trub) er det mange meninger om. Mange, meg inkludert, tar gjerne med en 2-4 liter trub i bøtta. Det vil synke etterhvert.
 
Hvis du ikke rehydrerte tørrgjæren kan du kanskje lese litt om dette.
Og har du et rom med temperatur rundt 16-17C så er det kanskje lurt å flytte karet dit til stormgjæringa begynner å avta.
 
Hvis du ikke rehydrerte tørrgjæren kan du kanskje lese litt om dette.
Og har du et rom med temperatur rundt 16-17C så er det kanskje lurt å flytte karet dit til stormgjæringa begynner å avta.

Rehydrering av tørrgjær er nytt for meg. Tusen takk for tipset, skal lese meg opp på det!
 
Hvis du ser bort fra dette med gjæringen så gjør jeg stort sett akkurat det samme som deg, men som foreslått over dupper jeg meskeposen i skyllevannet noen ganger i løpet av de 15-20 minuttene. Stort sett har jeg et meskeutbytte på ca 75 % ved denne metoden, og det har fungert knall for meg på 13 batcher.

Videre kan det være fornuftig å lese seg opp på gjæring. Få gjerne tak i et gammelt kjøleskap, en liten varmekilde, og en stc 1000 til temperaturstyring. Da hever du kvaliteten på ølene dine noen hakk. Kjøleskap finner du gratis på finn.no, resten til en billig penge på Ebay.
 
Takk for tips, Marius. Pga plassmangel er nok det siste der med kjøleskap utelukket akkurat nå, men i gangen hvor dunken står er det ganske lett å kontrollere tempraturen (varmekabler med termostat). Et spørsmål (som det sikkert fins svar på her allerede et sted...) - hva mener du med "meskeutbytte"?
 
Med meskeutbytte menes det hvor mye av sukkerartene du har utvunnet av malten. Ved lavt utbytte må man kompensere ved å øke maltmengde for å nå OG.
 
Meskeutbytte er viktig å vite ifm komponering av egne oppskrifter for å vite hvor mye malt du trenger for å nå en bestemt OG. Kjør noen søk på forumet så finner du tusen tråder som går på nettopp dette temaet :)
 
Vil anbefale bryggeprogramvare for å lage oppskrifter, kalkulere/beregne bitterhet, original gravity og diverse nyttig. Selv bruker jeg den gratis nettbaserte varianten Beercalc.dk og er fornøyd med den. Vet andre bruker Beersmith, blant andre. Etter hvert som du lærer deg å kjenne ditt eget bryggeoppsetts effektivitet/meskeutbytte (dukker opp som i programmet som et tall i % når du pjotter inn diverse data fra bryggedagen), vil du lett kunne planlegge neste brygg på en god måte med bryggeprogramvaren du velger å bruke.
 
Tilbake
Topp