Jeg tok litt i blinde og fulgte stegmeskingsoppskriften til Gahr når jeg lagde Amber Christmas før jul, hvilket var en tabbe. Har blitt såpass trygg på speidelen at jeg ble lat.
20min + 20 min + utmesk er for kort tid når man holder på med småmengder hjemme til å få full konvertering. Tidene Gahr oppgir er på stort utstyr, og tilpasset batcher på endel hektoliter. Det tar tid å varme noen hektoliter, mens det på en speidel 20 ikke tar mange minuttene å jekke opp temperaturen fra 65 til 72 f.eks. Derfor ble min juleøl på 4,7 % istedet for de forventede 6,5%.
Hvis du sikter på korte holdetider ala Gahr med få minutter mellom holdetidene kan du regne med lavt utbytte og må bruke mer malt. Alternativt justerer du tidene så du kommer på minimum 60 min totalt inkludert tid mellom holdetider.
20min + 20 min + utmesk er for kort tid når man holder på med småmengder hjemme til å få full konvertering. Tidene Gahr oppgir er på stort utstyr, og tilpasset batcher på endel hektoliter. Det tar tid å varme noen hektoliter, mens det på en speidel 20 ikke tar mange minuttene å jekke opp temperaturen fra 65 til 72 f.eks. Derfor ble min juleøl på 4,7 % istedet for de forventede 6,5%.
Hvis du sikter på korte holdetider ala Gahr med få minutter mellom holdetidene kan du regne med lavt utbytte og må bruke mer malt. Alternativt justerer du tidene så du kommer på minimum 60 min totalt inkludert tid mellom holdetider.