Hei,
Vi er 2 stk. ivrige øl-drikkere som gleder oss til å snart sette i gang med vår første batch! Etter å ha lest mye her inne på forumet, samt "Ølbrygging fra hånd til munn". begynner vi å føle oss nogenlunde klare. Utstyr til BIAB og ingredienser til Nøgne Ø IPA er på plass. Etter å ha gått igjennom brygge-prosessene steg for steg sitter vi igjen med noen spørsmål som jeg håper det finnes svar på. Håper noen har anledning til å hjelpe:
1. Definisjoner: Finnes det noen greie og presise definisjoner på følgende begreper: "Innmesking", "Utmesking", "Skylling"? Jeg må innrømme at jeg er litt forvirret, spesielt mht forskjellen på "skylling" og "utmeksing" når en brygger etter BIAB-metoden.
2. Skylling: Forstår jeg det riktig at det finnes ulike skylle-teknikker når en brygger etter BIAB? Her er i hvert fall to metoder jeg har kommet over:
2a: En metode jeg har sett på youtube er å, etter ferdig mesketid, dra meskeposen opp fra kjelen og la den drenere på en rist slik at "drensvannet" samles i kjel. Deretter "skyller" man ved å langsomt helle varmt vann (78C) over meskeposen. Totalt vannvolum til skylling skal tilsvare noe sånt som 1L per kg malt.
2b: En annen metode som jeg tror er beskrevet i "Ølbrygging fra hånd til munn" er å plassere meskeposen over i annen kjel med oppvarmet vann. Der skal meskeposen ligge rolig i noen minutter (15) før meskeposen fjernes. "Skyllevannet" tilsettes så bryggekjel.
Hvilken metode er å foretrekke? Spiller det stor rolle for resultatet hva man velger? Er det kanskje andre metoder enn de overvente som bør benyttes i stedet?
3. Vørter fra bryggekjel over til gjæringskar: Hvordan gjør man dette? Dette er vår foreløige plan:
Fest desinfisert silikonslange på bryggekjelkran. Åpne bryggekjelkran og la vørter gå gjennom slange, gjennom desinfisert sil, deretter til gjæringskar. Tøm sil etter behov. Stopp når det er mest groms igjen.
Tror dere dette vil være OK? Jeg føler dette kanskje er litt mer rafinert enn å bare "helle" hele vørteren fra kjel til gjæringskart gjennom sil men aner virkelig ikke.
4. Øl fra gjæringskar over til flasker: Hvis jeg har forstått riktig kan vi forvente at ølet, etter å ha gjæret i gjæringskaret omlag 14 dager på 20 C, vil ha en del flytestoffer på toppen samt mye utfelt gjær og slam på bunnen. Hvordan får man det, forhåpentligvis(!), klare ølet i midten over på flaske? Jeg har forstått at en bruker f.eks. en silikonslange og tappestang med bunnventil for å få det ned i flaske - men hva bruker man for å få ølet opp fra gjæringskaret? Er det hevert som gjelder her? Jeg er usikker på dette fordi ikke fulgte med hevert i de nybegynner-settene vi kjøpte på bryggselv.no.
5. Lagrings-temperatur: Etter vi omsider, og forhåpentligvis, har fått tappet ølet vårt over på flaske planlegger vi å lagre ølet nede i kjelleren. Kjelleren holder stabilt 7 C. Er dette for varmt for lagring? Mener å ha lest at det bør lagres under 5 C ett eller annet sted.. Dette avhenger kanskje mye av type øl etc.?
Håper noen har mulighet til å svare på noe av dette Jeg antar at spørsmålsmengden øker betraktlig etter første brygg
Vi er 2 stk. ivrige øl-drikkere som gleder oss til å snart sette i gang med vår første batch! Etter å ha lest mye her inne på forumet, samt "Ølbrygging fra hånd til munn". begynner vi å føle oss nogenlunde klare. Utstyr til BIAB og ingredienser til Nøgne Ø IPA er på plass. Etter å ha gått igjennom brygge-prosessene steg for steg sitter vi igjen med noen spørsmål som jeg håper det finnes svar på. Håper noen har anledning til å hjelpe:
1. Definisjoner: Finnes det noen greie og presise definisjoner på følgende begreper: "Innmesking", "Utmesking", "Skylling"? Jeg må innrømme at jeg er litt forvirret, spesielt mht forskjellen på "skylling" og "utmeksing" når en brygger etter BIAB-metoden.
2. Skylling: Forstår jeg det riktig at det finnes ulike skylle-teknikker når en brygger etter BIAB? Her er i hvert fall to metoder jeg har kommet over:
2a: En metode jeg har sett på youtube er å, etter ferdig mesketid, dra meskeposen opp fra kjelen og la den drenere på en rist slik at "drensvannet" samles i kjel. Deretter "skyller" man ved å langsomt helle varmt vann (78C) over meskeposen. Totalt vannvolum til skylling skal tilsvare noe sånt som 1L per kg malt.
2b: En annen metode som jeg tror er beskrevet i "Ølbrygging fra hånd til munn" er å plassere meskeposen over i annen kjel med oppvarmet vann. Der skal meskeposen ligge rolig i noen minutter (15) før meskeposen fjernes. "Skyllevannet" tilsettes så bryggekjel.
Hvilken metode er å foretrekke? Spiller det stor rolle for resultatet hva man velger? Er det kanskje andre metoder enn de overvente som bør benyttes i stedet?
3. Vørter fra bryggekjel over til gjæringskar: Hvordan gjør man dette? Dette er vår foreløige plan:
Fest desinfisert silikonslange på bryggekjelkran. Åpne bryggekjelkran og la vørter gå gjennom slange, gjennom desinfisert sil, deretter til gjæringskar. Tøm sil etter behov. Stopp når det er mest groms igjen.
Tror dere dette vil være OK? Jeg føler dette kanskje er litt mer rafinert enn å bare "helle" hele vørteren fra kjel til gjæringskart gjennom sil men aner virkelig ikke.
4. Øl fra gjæringskar over til flasker: Hvis jeg har forstått riktig kan vi forvente at ølet, etter å ha gjæret i gjæringskaret omlag 14 dager på 20 C, vil ha en del flytestoffer på toppen samt mye utfelt gjær og slam på bunnen. Hvordan får man det, forhåpentligvis(!), klare ølet i midten over på flaske? Jeg har forstått at en bruker f.eks. en silikonslange og tappestang med bunnventil for å få det ned i flaske - men hva bruker man for å få ølet opp fra gjæringskaret? Er det hevert som gjelder her? Jeg er usikker på dette fordi ikke fulgte med hevert i de nybegynner-settene vi kjøpte på bryggselv.no.
5. Lagrings-temperatur: Etter vi omsider, og forhåpentligvis, har fått tappet ølet vårt over på flaske planlegger vi å lagre ølet nede i kjelleren. Kjelleren holder stabilt 7 C. Er dette for varmt for lagring? Mener å ha lest at det bør lagres under 5 C ett eller annet sted.. Dette avhenger kanskje mye av type øl etc.?
Håper noen har mulighet til å svare på noe av dette Jeg antar at spørsmålsmengden øker betraktlig etter første brygg