Lørdag for to uker siden satte vi vår første 50-litersbatch, der vi testet ny kokekjele (fungerte supert), ny gjæringsbøtte (labb-dunk fra felleskjøpet) og gjæringsskap med temperatrurkontroll. Vi satte en tysk hveteøl med 9 kg hveteekstrakt fra bryggselv, samt 500 g hvetemalt kjørt som en minimesk i bh-pose i kasserolle pakket inn i håndduk og satt i ovnen, forholdsvis jevnt temp på 66-67 grader. Tilsammen 56 liter til kok, 50 liter i gjæringsbøtta.
OG: 1,061, ca som forventet etter beersmith.
Etter mine beregninger skulle vi ha nok gjær (542 mrd celler etter mr. malty): WhiteLabs WLP380, prod. dato 12. feb -> 61% gjenlevende celler da jeg satte starteren (med magnetrører), første steg 1,2 liter (med 120 g spraymalt) skulle gi 175 mill celler pr ml -> totalt 210 mrd celler. 1,5 døgn på magnetrører og 1,5 døgn i kjøleskap før dekantering. Neste steg 2,4 liter -> 240 mill celler pr ml > totalt 576 mrd celler, 1,5 døgn på magnetrører, så 1,5 døgn i kjøleskap før dekantering og romtemperering.
Vi luftet vørteren kraftig med mørtelblander på elektrisk drill i noen minutter (etter nedkjøling til ca 15 grader og pitching av gjær).
Gjæringsskapet ble satt til 17 grader, og stormgjæringen var godt i gang neste dag. 50 liter hveteøl i en 60-liters gjæringsbøtte er forresten litt vel optimistisk - det ble masse tørking av skum de neste par dagene
Forrige lørdag økte jeg temperaturen til 18, søndag til 19 osv fram til onsdag ettermiddag ble den satt til 22 grader, og satt inn i stua om kvelden (22 grader romtemp). SG-måling viste da 1,020, og det var den også ved måling torsdag kveld og nå lørdag formiddag.
Jeg antar gjæringen er ferdig (fremdeles ett og annet plopp i gjærlåsen, men det er vel bare litt co2 som siver ut...), og kommer nok til å flaske i kveld, med mindre det er noe som skulle tilsi at jeg kan få ned FG-en mer, eller at jeg risikerer flaskebomber? Innspill?
OG: 1,061, ca som forventet etter beersmith.
Etter mine beregninger skulle vi ha nok gjær (542 mrd celler etter mr. malty): WhiteLabs WLP380, prod. dato 12. feb -> 61% gjenlevende celler da jeg satte starteren (med magnetrører), første steg 1,2 liter (med 120 g spraymalt) skulle gi 175 mill celler pr ml -> totalt 210 mrd celler. 1,5 døgn på magnetrører og 1,5 døgn i kjøleskap før dekantering. Neste steg 2,4 liter -> 240 mill celler pr ml > totalt 576 mrd celler, 1,5 døgn på magnetrører, så 1,5 døgn i kjøleskap før dekantering og romtemperering.
Vi luftet vørteren kraftig med mørtelblander på elektrisk drill i noen minutter (etter nedkjøling til ca 15 grader og pitching av gjær).
Gjæringsskapet ble satt til 17 grader, og stormgjæringen var godt i gang neste dag. 50 liter hveteøl i en 60-liters gjæringsbøtte er forresten litt vel optimistisk - det ble masse tørking av skum de neste par dagene
Forrige lørdag økte jeg temperaturen til 18, søndag til 19 osv fram til onsdag ettermiddag ble den satt til 22 grader, og satt inn i stua om kvelden (22 grader romtemp). SG-måling viste da 1,020, og det var den også ved måling torsdag kveld og nå lørdag formiddag.
Jeg antar gjæringen er ferdig (fremdeles ett og annet plopp i gjærlåsen, men det er vel bare litt co2 som siver ut...), og kommer nok til å flaske i kveld, med mindre det er noe som skulle tilsi at jeg kan få ned FG-en mer, eller at jeg risikerer flaskebomber? Innspill?