Hmmmm. Da har jeg fått tak i tørrgjær, og skulle til å sette i gang med å tilsette ekstra gjær på hver flaske, men i motsetning til forrige lørdag (5 døgn etter tapping) var det nå i dag (11 døgn etter tapping) en liten "ffftt" når jeg åpnet en flaske. Jeg heldte over i et glass, og det var bittebittelitt skum, som holdt i noen få sekunder. Den er ikke helt ukarbonert, det er en liten antydning til kullsyre, men langt fra så mye som jeg skulle ønske.
Tips? Vente en uke til i romtemperatur?
Jeg er redd for at om jeg nå skal tilsette gjær vil jeg miste en del av den karboneringen som er der allerede når jeg åpner flaskene... Trengs det mer sukker? I såfall er det vel umulig å beregne hvor mye som er "spist" opp av den lille gjæra som kom med fra primærgjæringen?
Jeg kan jo beregne å overkarbonere den litt - jeg er ikke den som bryr meg om det er litt i meste laget med kullsyre... Jeg tilsatte tilsammen ca 155 gram sukker under flaskingen, som etter beregningene i Beersmith skulle gi en karbonering på 2,5 vol CO₂. Om jeg for eksempel tilsetter 75 gram sukker til sammen med tørrgjær, vil jeg etter Beersmith i worst case ende opp med 3,2-3,3 col CO₂, men mest sannsynlig noe lavere...
Er det forresten noe galt i å rehydrere tørrgjæra i sukkerlake til dette formålet?
Det er altså en robust porter dette er snakk om, med ca 5,5% alkohol (OG 1,056, FG 1,016), 45 IBU, tilsammen 1 kg crystal, chocolate og black patent malt til 23 liter.