Jeg har brygget masse weizen, både med WLP300 (wyeast 3068) og WLP380. Paulaner har vært min favoritt og mål, sålangt. Her er mine erfaringer:
Det råder visst delte meninger om 300 eller 380 gir banan. Det er tydeligvis forskjell på hva folk oppfatter som banansmak, så dette er mine personlige erfaringer. Jeg leser at 300 skal gi banan, men mange, inkludert meg selv opplever ikke dette.
300 gir ikke mye banan, uansett temperatur. Denne gir etter min erfaring mer krydderpreg en banan/bubble gum. Smaker svært likt Schneider Weisse. Jeg opplevde ikke den fyldige, fruktige og myke smaken med 300. Kjøp en flaske på polet og du skjønner hva jeg mener:
http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/overgjeret/tyskland/schneider-weisse-original/sku-4529302
380 har jeg gjæret på 17 grader som jeg da synes ble noe daff, men ikke langt unna Paulaner. Siste batch ble gjæret på 19, som gav vesentlig mere banan enn Paulaner. Sammenlignet dem side om side, og Paulaner ble dvask i forhold til mitt hemmebrygg som virkelig brølte banan. På 19 grader minner den mer om Köning Ludwig Weissbier, som har tonnevis med banan (har dog ikke sammenlignet dem side om side).
http://www.vinmonopolet.no/vareutvalg/overgjeret/tyskland/konig-ludwig-weissbier-hell/sku-1147202
Oppskriften min på det jeg synes ble en fantastisk god Weizen med masser av banan:
Recipe Specifications
--------------------------
Batch Size (fermenter): 53,00 l
Bottling Volume: 51,00 l
Estimated OG: 1,053 SG
Estimated Color: 9,4 EBC
Estimated IBU: 10,7 IBUs
Brewhouse Efficiency: 75,00 %
Boil Time: 60 Minutes
Ingredients:
------------
Amt Name Type # %/IBU
5,53 kg Pale Malt (2 Row) Bel (5,9 EBC) Grain 3 45,8 %
5,53 kg Wheat Malt, Bel (3,9 EBC) Grain 4 45,8 %
3,0 pkg Hefeweizen IV Ale (White Labs #WLP380) [ Yeast 7 -
1,01 kg Wheat Malt, Dark (15,0 EBC) Grain 5 8,3 %
8,00 g Calcium Chloride (Mash 60,0 mins) Water Agent 2 -
16,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 1 -
80,22 g Hallertauer Hersbrucker [2,80 %] - Boil Hop 6 10,7 IBUs
----------------------------
Mash Step 42,0 C 20 min
Saccharification 66,0 C 40 min
Mash Out 78,0 C 10 min
3 rør i 2liter starter.
Gjæres på 19 grader i 2 uker.
Karboneres i ytterligere 2 uker og nytes med det samme!
Min erfaring er at weizen er best skikkelig fersk, da bananen og fruktigheten demper seg med tiden.