Heisann folkens,
Jeg har et problem! Jeg skulle lage en juleøl i går ettermiddag, inspirert av denne tråden her http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4233.0.html. Jeg har økt volumet til 15 liter og erstattet palemalt med ekstrakt.
Jeg bruker en 36 liters alu kjele på en "vanlig" komfyr med ukjent effetkt. Kjelen er ny og ikke tidligere testet på komfyren.
Jeg satt altså i gang. Sjokoade malten ble steepet og vannet brukte vel 1,5 time på å nå 75 C. Jeg syntes det var litt lang tid, men tenkte ikke så veldig mye over det.
Maltet ble fjernet etter endt steeping, deretter var det bare å vente på oppkok.... det kom aldri... jeg ventet i over 4 timer og da måtte jeg gi opp til fordel for andre avtaler.
Det som gjør dette litt irriterende er at jeg fulgte med på tempen hele tiden, men i et svakt øyeblikk trodde jeg så at det kokte og tilsatte dermed 40 g bitterhumle. Denne humlen har da ligget og trekt på en 93-95 grader i en 45 minutters tid. Når jeg innså at gradestokken ikke vill over 95 C og at jeg måtte gjøre meg klar for andre aktiviteter så silte jeg vørteren over i en annen beholder for å få ut mest mulig av humlerestene (brukte pellets).
Det jeg lurer på nå:
- Er det ikke nok guffe i en "vanlig" komfyr til å koke opp et så stort volum i en så stor kjele?
- Hvis jeg fortsetter i dag (enten med mindre kjeler eller samme kjele) skal jeg tilsette 40 g med bitter humle i 60 min en gang til eller skal jeg håpe at den jobben allerede er tatt hånd om?
- Må jeg kjøpe meg en gassbrenner hvis jeg skal ta i bruk en så stor kjele? Finnes det noen elektriske alternativer? Hvos my kW må man ha?
Håper noen kan hjelpe meg, er en smule oppgitt her, skulle så gjerne hatt dette brygget klart til jul.....
Jeg har et problem! Jeg skulle lage en juleøl i går ettermiddag, inspirert av denne tråden her http://norbrygg.no/forum/index.php/topic,4233.0.html. Jeg har økt volumet til 15 liter og erstattet palemalt med ekstrakt.
Jeg bruker en 36 liters alu kjele på en "vanlig" komfyr med ukjent effetkt. Kjelen er ny og ikke tidligere testet på komfyren.
Jeg satt altså i gang. Sjokoade malten ble steepet og vannet brukte vel 1,5 time på å nå 75 C. Jeg syntes det var litt lang tid, men tenkte ikke så veldig mye over det.
Maltet ble fjernet etter endt steeping, deretter var det bare å vente på oppkok.... det kom aldri... jeg ventet i over 4 timer og da måtte jeg gi opp til fordel for andre avtaler.
Det som gjør dette litt irriterende er at jeg fulgte med på tempen hele tiden, men i et svakt øyeblikk trodde jeg så at det kokte og tilsatte dermed 40 g bitterhumle. Denne humlen har da ligget og trekt på en 93-95 grader i en 45 minutters tid. Når jeg innså at gradestokken ikke vill over 95 C og at jeg måtte gjøre meg klar for andre aktiviteter så silte jeg vørteren over i en annen beholder for å få ut mest mulig av humlerestene (brukte pellets).
Det jeg lurer på nå:
- Er det ikke nok guffe i en "vanlig" komfyr til å koke opp et så stort volum i en så stor kjele?
- Hvis jeg fortsetter i dag (enten med mindre kjeler eller samme kjele) skal jeg tilsette 40 g med bitter humle i 60 min en gang til eller skal jeg håpe at den jobben allerede er tatt hånd om?
- Må jeg kjøpe meg en gassbrenner hvis jeg skal ta i bruk en så stor kjele? Finnes det noen elektriske alternativer? Hvos my kW må man ha?
Håper noen kan hjelpe meg, er en smule oppgitt her, skulle så gjerne hatt dette brygget klart til jul.....