Heisann. Brygget mitt første BIAB på flett ny 36l kjele på lørdag. Jeg tok sikte på en porter hvor target volumet var 19 liter med en OG på 1.063, FG 1.015. Oppskriften sa pre-boil volume på 22.3l med SG 1.053.
På pre-boil volume, etter skylling med vann på temp 77C, målte jeg en SG på 1.070.Jeg mistenker at jeg ikke klarte holde mesketemperaturen på 68C slik oppskriften sa (målte 65C midt i meskeposen og 69-70C i ved kjeleveggen), selv om jeg rørte godt i mesken tilnærmet kontinuerlig over 60 minutter.
I frykt for å få altfor høy ABV brukte jeg ekstra skyllevann og endte opp etter kok med 25 liter med OG på 1.065.
I etterkant ser jeg at ved dette volumet burde jeg hatt tilnærmet 300mrd gjærceller (bruker WLP001). Satte en starter på 2.5 lite/1 rør som da skulle gi 219mrd celler.
Mine spørsmål er:
1) Er det fornuftig å kjøpe et ekstra rør med WLP001 og tilsette dette nå? Kan det tilsettes direkte i gjæringskaret?
2) Burde jeg istedet for å ta sikte på riktig OG, fokusert på riktig volum?
3) Er for høy mesketemperatur den mest sannsynlige årsaken til for høy SG?
På forhånd takk for svar.
For science så er det en Regan Dillon porter som ble satt, her er oppskriften:
Ingredients
9.4 lb. (4.25 kg) North American pale malt 2 °L
1.4 lb. (630 g) Munich malt 8 °L
1.4 lb. (630 g) crystal malt 40 °L
11.3 oz. (320 g) chocolate malt 350 °L
7.4 oz. (210 g) black patent malt 525 °L
7.4 oz. (210 g) CaraPils® malt 2 °L
5.5 AAU Kent Goldings pellet hops, (1.23 oz./35 g at 4.5% alpha acids) (60 min.)
3 AAU Fuggle, pellet hops, (0.67 oz./19 g at 4.5% alpha acids) (30 min.)
2.7 AAU Fuggle, pellet hops, (0.60 oz./17 g at 4.5% alpha acids) (15 min.)
2.7 AAU Kent Goldings, pellet hops, (0.31 oz./9 g at 4.5% alpha acids) (0 min.)
1.4 AAU Fuggle, pellet hops, (0.31 oz./9 g at 4.5% alpha acids) (0 min.)
White Labs WLP001 (California Ale) or Wyeast 1056 (American Ale) yeast
Step by Step
Mill the grains and dough-in targeting a mash thickness that will enable your system to achieve the necessary pre-boil volume and gravity. Hold the mash at 154 °F (68 °C) until enzymatic conversion is complete. Infuse the mash with near boiling water while stirring or with a recirculating mash system raise the temperature to mash out at 168°F (76°C). Sparge slowly with 170 °F (77 °C) water, collecting wort until the pre-boil kettle volume is around 5.9 gallons (22.3 L) and the gravity is 1.053 (13.2 °P).
The total wort boil time is 60 minutes. Add the first hop addition once the wort starts boiling. Add Irish moss or other kettle finings and the second hop addition with 15 minutes left in the boil. Add the last hop addition at flame out. Chill the wort to 67 °F (19 °C) and aerate thoroughly. The proper pitch rate is 2 packages of liquid yeast or 1 package of liquid yeast in a 2.4-liter starter.
Ferment at 67 °F (19 °C) until the yeast drops clear. At this temperature and with healthy yeast, fermentation should be complete in about one week. Allow the lees to settle and the brew to mature without pressure for another two days after fermentation appears finished. Rack to a keg and force carbonate or rack to a bottling bucket, add priming sugar, and bottle. Target a carbonation level of 2.5 volumes.
På pre-boil volume, etter skylling med vann på temp 77C, målte jeg en SG på 1.070.Jeg mistenker at jeg ikke klarte holde mesketemperaturen på 68C slik oppskriften sa (målte 65C midt i meskeposen og 69-70C i ved kjeleveggen), selv om jeg rørte godt i mesken tilnærmet kontinuerlig over 60 minutter.
I frykt for å få altfor høy ABV brukte jeg ekstra skyllevann og endte opp etter kok med 25 liter med OG på 1.065.
I etterkant ser jeg at ved dette volumet burde jeg hatt tilnærmet 300mrd gjærceller (bruker WLP001). Satte en starter på 2.5 lite/1 rør som da skulle gi 219mrd celler.
Mine spørsmål er:
1) Er det fornuftig å kjøpe et ekstra rør med WLP001 og tilsette dette nå? Kan det tilsettes direkte i gjæringskaret?
2) Burde jeg istedet for å ta sikte på riktig OG, fokusert på riktig volum?
3) Er for høy mesketemperatur den mest sannsynlige årsaken til for høy SG?
På forhånd takk for svar.
For science så er det en Regan Dillon porter som ble satt, her er oppskriften:
Ingredients
9.4 lb. (4.25 kg) North American pale malt 2 °L
1.4 lb. (630 g) Munich malt 8 °L
1.4 lb. (630 g) crystal malt 40 °L
11.3 oz. (320 g) chocolate malt 350 °L
7.4 oz. (210 g) black patent malt 525 °L
7.4 oz. (210 g) CaraPils® malt 2 °L
5.5 AAU Kent Goldings pellet hops, (1.23 oz./35 g at 4.5% alpha acids) (60 min.)
3 AAU Fuggle, pellet hops, (0.67 oz./19 g at 4.5% alpha acids) (30 min.)
2.7 AAU Fuggle, pellet hops, (0.60 oz./17 g at 4.5% alpha acids) (15 min.)
2.7 AAU Kent Goldings, pellet hops, (0.31 oz./9 g at 4.5% alpha acids) (0 min.)
1.4 AAU Fuggle, pellet hops, (0.31 oz./9 g at 4.5% alpha acids) (0 min.)
White Labs WLP001 (California Ale) or Wyeast 1056 (American Ale) yeast
Step by Step
Mill the grains and dough-in targeting a mash thickness that will enable your system to achieve the necessary pre-boil volume and gravity. Hold the mash at 154 °F (68 °C) until enzymatic conversion is complete. Infuse the mash with near boiling water while stirring or with a recirculating mash system raise the temperature to mash out at 168°F (76°C). Sparge slowly with 170 °F (77 °C) water, collecting wort until the pre-boil kettle volume is around 5.9 gallons (22.3 L) and the gravity is 1.053 (13.2 °P).
The total wort boil time is 60 minutes. Add the first hop addition once the wort starts boiling. Add Irish moss or other kettle finings and the second hop addition with 15 minutes left in the boil. Add the last hop addition at flame out. Chill the wort to 67 °F (19 °C) and aerate thoroughly. The proper pitch rate is 2 packages of liquid yeast or 1 package of liquid yeast in a 2.4-liter starter.
Ferment at 67 °F (19 °C) until the yeast drops clear. At this temperature and with healthy yeast, fermentation should be complete in about one week. Allow the lees to settle and the brew to mature without pressure for another two days after fermentation appears finished. Rack to a keg and force carbonate or rack to a bottling bucket, add priming sugar, and bottle. Target a carbonation level of 2.5 volumes.